Що не так із дорожніми знаками на вулицях Хмельницького: три проблеми (ФОТО)

Що не так із дорожніми знаками на вулицях Хмельницького: три проблеми (ФОТО)
  • Більшість знаків у місті в гарному стані, але є й «проблемні».

  • Дізнавайтеся, що саме не так.

Дорожні знаки на вулицях Хмельницького не завжди якісно виконують свої функції. Деякі з них зношені, обмальовані, погнуті та обклеєні наліпками. А деякі з них не відповідають стандартам. Ситуацію також ускладнює реклама.

Які є проблеми зі знаками у Хмельницькому

Кожну з проблем проілюструємо прикладами. Отож, перша із них — пошкоджені знаки. Є ті, на яких вигоріла або відлущилася фарба, а ще ті, які помальовані, вкриті наклейками або погнуті.

Друга проблема — нестандартні знаки. Журналіст vsim.ua знайшов два знаки з написом «АДГРАФІКС» та один знак, який виглядає як знак «Місце зупинки таксі», але з написом «063». На останньому варто зупинитися окремо. «063» — це служба таксі, яка існувала у Хмельницькому станом на 2007 рік.

Відео дня

Керівником служби був Михайло Хеленюк. Він був зареєстрований як ФОП та був припинений у серпні 2011 року. Причина — у зв’язку зі смертю. Такі дані є у сервісі «YouControl».

Ці знаки — з написами «АДГРАФІКС» та «063» — не передбачені правилами дорожнього руху та державними стандартами. Це журналісту vsim.ua підтвердила інспектор управління патрульної поліції Вікторія Тимощук.

Нагадаємо, що випадок появи нестандартних знаків на вулицях міста був минулого року. На них були вказівки на розташування найближчих магазинів «АТБ» та напрям руху до інших великих міст. На цих табличках був нестандартний шрифт. Про ці знаки містяни написали у Facebook. Зараз у місті їх вже немає.

На зображенні може бути: на відкритому повітрі
Фото Віталія Поліщука

Третя проблема — це рекламні конструкції, встановлені на опорах. Так, є таблички зі вказівкою на розташування офісу нотаріуса, аптек та пункті обміну валют. А на Старокостянтинівському шосе є  табличка з оголошенням про продаж дров.

Правилами дорожнього руху, а саме пунктом 8.12, передбачено, що:

«Забороняється самовільно встановлювати, знімати, пошкоджувати чи закривати дорожні знаки, технічні засоби організації дорожнього руху (втручатись у їх роботу), розташовувати плакати, афіші, рекламні носії та встановлювати пристрої, які можуть бути прийняті за знаки та інші пристрої регулювання дорожнього руху або можуть погіршити їх видимість чи ефективність, осліпити учасників дорожнього руху, відволікти їхню увагу і поставити під загрозу безпеку дорожнього руху.»

Хто відповідає за знаки у Хмельницькому

Встановленням та заміною знаків місті займається комунальне підприємство по будівництву, ремонту та експлуатації доріг. Воно ж має контролювати стан знаків на дорогах. Про це журналісту vsim.ua розповів начальник відділу організації безпеки дорожнього руху департаменту інфраструктури Павло Микитюк.

Заміна знаків відбувається за наявності дефектів, пошкоджень та втрати світловідбивних властивостей, які передбачені стандартами. Також знаки можуть бути демонтовані, якщо вони не передбачені схемою організації дорожнього руху та не погоджені патрульною поліцією.

У скільки обходяться дорожні знаки

Вартість одного дорожнього знака складає орієнтовно 1-2 тисячі гривень. Це залежить від типу, розміру, світловідбивних властивостей, наявності окантовки. Загалом на дорожні знаки цього року передбачили витратити близько 1,5 мільйона гривень.

Минулого року заготовки та плівка для дорожніх знаків обійшлися у понад 900 тисяч гривень, в тому числі:

Якщо ви помітили дорожні знаки, які пошкоджені, не відповідають стандартам чи неправильно встановлені, ви можете звернутися до КП БРЕД (телефон 0382671814).

За недотримання норм щодо дорожніх знаків передбачена адміністративна відповідальність. Це стосується як громадян, так і комунальні служби. Йдеться про статтю 140 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Такими порушеннями займається патрульна поліція.

Соборна
Володимирська
Володимирська

Кам'янецька
Кам'янецька
Кам'янецька

 

Кам'янецька
Кам'янецька
Кам'янецька
Кам'янецька
Кам'янецька
Кам'янецька
Кам'янецька
Кам'янецька
Кам'янецька
Кам'янецька
Кам'янецька

 

Староміська
Кам'янецька
Кам'янецька
Зарічанська
Старокостянтинівське шосе
Проспект Миру
Проспект Миру
Проспект Миру
Проспект Миру
Проспект Миру

Читайте також:

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Читач75

    Таке враження, що плануванням та встановленням дор. знаків займаються особи, які не є водіями...
  • Елена Золотарёва

    Ще є така проблема

keyboard_arrow_up