У Хмельницькому з’явився «розумний» пішохідний перехід. Як він працює (ФОТО)

У Хмельницькому з’явився «розумний» пішохідний перехід. Як він працює (ФОТО)
  • Спеціальна система обійшлася у 24 тисячі гривень.

  • Вона попереджає водіїв про наближення пішохода до переходу.

Привернення уваги водія до переходу та мотивація пропустити пішохода — одне з типових завдань організації дорожнього руху. Звичними його вирішеннями у Хмельницькому є встановлення світлофорів, зокрема автоматичних та пішохідно-визовних, нанесення червоно-білої розмітки, облаштування «лежачих поліцейських», підвищених переходів та освітлення.

Тепер же до цих методів додався ще один — «розумний» пішохідний перехід. Поки що місті такий один. Він встановлений на перехресті Толстого та Ланової. Про це журналістам vsim.ua розповів начальник відділу з безпеки дорожньої інфраструктури департаменту інфраструктури Хмельницького Олександр Ковальчук.

«Розумний» пішохідний перехід — це нерегульований перехід, обладнаний ліхтарем з підсвіткою, а також датчиком руху. Коли до переходу підходить пішохід, спрацьовує датчик і вмикається червоний ліхтар та підсвітка. Вони здалеку попереджають водія про наближення людини. За словами Олександра Ковальчука, поки що «розумний» перехід працює тільки в темну пору, а згодом його переналаштують на цілодобовий режим. Вартість його облаштування складає 24 тисячі гривень.

Відео дня

— Люди хочуть, щоб тут (на перехресті Толстого та Ланової — прим. авт.) зробили світлофорний об'єкт або лежачий поліцейський. Але тут же не постійно люди, а якщо буде штучна перешкода, припіднятий пішохідний перехід, то незалежно від того, чи є пішоходи, чи немає, а доведеться пригальмовувати. І так завантажена ця вулиця, а буде ще більш завантажена. Зробити світлофор з пішохідно-визовним пристроєм буде краще, але поки що коштів немає на нього, то йдемо таким шляхом.

Олександр Ковальчук розповів, що такі переходи будуть і в інших місцях. Перш за все планується переробити конструкцію з ліхтарем на Шевченка біля міської лікарні. Далі — найбільші вулиці з великим транспортним навантаженням.

— Я думаю, що ми будемо всі переходи, в першу чергу більш аварійно-небезпечні, облаштовувати такими пристроями. Але зараз на черзі перехід на Шевченка біля міської лікарні, переробляємо там світильники. Це найближчі плани, а потім на Кам’янецькій, я думаю, що там всі переходи так зробимо, на Бандери так само, на проспекті Миру, там ми вже світильники зробили на кожному переході, то перші такі от додамо, щоб більш привертати увагу водіїв, — розповів Олександр Ковальчук.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (32)
  • Максим Ковбасістий

    В нас він ще 4 роки назад був сам лічно будував біля міської лікарні
  • Марія Гага

    Давно пора
  • Лена Зализко

    Дуже зручно !!!
  • Антон

    18 тис грн? Нехило Новачек себе в карман положил...

keyboard_arrow_up