Острівці безпеки на хмельницьких вулицях: де і як їх облаштовують та що про це думають містяни

Острівці безпеки на хмельницьких вулицях: де і як їх облаштовують та що про це думають містяни
Вулиця Січових стрільців. Фото з архіву редакції
  • З року в рік острівців ставатиме все більше.

  • Причиною є нові вимоги щодо їхнього облаштування.

  • Розповідаємо, де вони з’являться та що про все це думають хмельничани.

Острівці безпеки — це місця на дорогах, де пішоходи чекають, поки загориться зелений сигнал світлофора або їх поки пропустять водії. У Хмельницькому їх небагато, однак останніми роками стало помітно більше. При чому замість звичних острівців, позначених розміткою, з’являються підвищені конструкції з бордюрами та знаками. Розповідаємо, які функції вони виконують, чому надалі їх ставатиме більше і що про них думають водії та пішоходи.

Де острівці є зараз та якими вони мають бути

Острівці безпеки нового типу вже є на таких вулицях:

  • Відео дня
    /li>

Державні будівельні норми «Вулиці та дороги населених пунктів», прийняті 2018 року, передбачають такі принципи облаштування острівців безпеки:

За оновленою термінологією, передбаченою ДСТУ «Засоби заспокоєння руху» від 2020 року, острівці безпеки називаються вставками по осі дороги.

Згідно з ДСТУ «Огородження дорожні і напрямні пристрої», острівці безпеки поділяються на класи складності. Найнижчий — «0» — це острівці у вигляді розмітки. Найвищий — «3» — острівці, які підняті над проїзною частиною та мають бордюр висотою понад 15 сантиметрів, або острівці з огорожею.

За тим же ДСТУ, острівці безпеки посередині дороги дозволяють пішоходам безпечно перейти на інший бік. Острівці, які розташовані поряд із тротуаром, дозволяють зробити пішохідний перехід коротшим шляхом звуження проїзної частини.

Крім того, у разі облаштування острівця зі звуженням смуг руху авто рухаються з меншою швидкістю. Про це журналістам vsim.ua розповів начальник відділу з безпеки дорожньої інфраструктури департаменту інфраструктури Хмельницького Олександр Ковальчук.

Чому острівців ставатиме більше і де їх планують облаштовувати

Як зазначено вище, острівці безпеки обов’язково мають бути на нерегульованих пішохідних переходах, якщо вулиця має щонайменше дві смуги руху в обох напрямках. До 2018 року державні будівельні норми цього не передбачали.

У Хмельницькому при будівництві нових вулиць, а також при капітальних ремонтах наявних, обов’язково передбачають острівці безпеки, якщо планується облаштування нерегульованих пішохідних переходів при щонайменше двох смугах в одному напрямку. І, як зазначив Олександр Ковальчук, так будуть робити надалі, як того вимагають чинні будівельні норми.

Облаштування нових острівців безпеки планується у таких місцях:

Як острівці впливають на безпеку руху

Про це ми запитали архітектора компанії «AVR Development» Олександра Шутяка. Він оцінив вплив позитивно:

— Острівці привертають увагу водіїв до переходу, дають можливість пішоходу безпечніше перечекати, щоб продовжити рух, а також роблять пішохода видимим для водіїв. Правильно встановлені острівці трохи викривлюють траєкторію руху авто та звужують смугу руху, що змушує водія зменшувати швидкість та робить перехід більш безпечним. А, отже, і безпечнішими вулиці міста. Правильно оформлений та розміщений острівець безпеки з розміткою та знаками небезпеки не несе нікому, крім водіїв, які порушують Правила дорожнього руху, — розповів експерт.

Позитивно оцінила вплив острівців безпеки начальник сектору безпеки дорожнього руху управління патрульної поліції у Хмельницькій області Юлії Бойко. Вона розповіла, що острівці забезпечують додаткове зниження швидкості водіями при наближенні до пішохідного переходу. Крім того, з допомогою острівця пішохід, який не встиг перейти дорогу, може безпечно завершити маневр.

— Мінус є тільки водіїв, оскільки острівці не дають розвинути велику швидкість. У цілому острівці безпеки є одним з найбільш дієвих механізмів з підвищення рівня безпеки для пішоходів на дорозі, — розповіла Юлія Бойко.

Що думають про острівці безпеки хмельничани

На нашій сторінці у Facebook ми провели опитування, де поцікавилися думкою про острівці безпеки. Загалом ставлення хмельничан до таких конструкцій у місті частіше позитивне, аніж негативне. Пропонуємо вам ознайомитися з найцікавішими коментарями.

Олександр Багрій (водій). Корисні, але стрьомні острівці. Треба робити трохи вужчими, чи що, бо крадуть трішки ширину смуги. Легко наскочити на них.

Ігор Вонсович (водій). Я як пішохід і водій вважаю, що дуже потрібно встановити такий острівець на трасі в селі Шаровечка, зупинка «Цвинтар». Там дуже швидко їздять і дві смуги в одному напрямку, важко перейти дорогу. До речі нещодавно збили людину на переході на смерть.

Андрій Гульман (водій). В місті так, за містом проти.

Світлана Женжебір-Плахтій (пішохід). Навіщо вони? Треба, щоб всі дотримувались правил дорожнього руху, взаємоповаги один до одного: пішохід до транспорту, а водії до пішохода. Не тільки водії мають дотримуватись правил дорожнього руху, а й самі люди повинні бути обачними. Тому, хто полюбляє грати ва-банк, «острівці» ні до чого.

Вадим Мельник. В Польщі їх багато. Періодично зносять знаки.

Марія Яцишена. Хто шалить, тому не помагає ні острівець, ні знаки, навіть батіг не допоможе.

Катерина Юрчук. Потрібно облаштувати у Раковому, перехрестя вул. Народної Волі, дорога до кладовища.

Євген Первушин. Позитивно дуже. Крім того, було б дуже не погано на перехрестях обладнати звуження доріг подібним чином. Це примусить водіїв зменшувати швидкість перед перехрестям.

Володимир Вінник. В межах міста дуже правильно, підтримую.

Костянтин Притков. Побільше острівців і побільше «лежачих полісменів», таке моє побажання.

Сергій Волкотруб. Знести на… всі ці «острівці». Навіть подумати страшно, що робиться в голові людини, яка посеред дороги поставила стовпа і трамплін.

Опитування

Що варто робити з острівцями безпеки у Хмельницькому?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Слава Карпенко

    На все місто є лише два підземних пішохідних переходи ! Чому там пішоходи ідуть проїзжою частиною ?  В місті потрібні 3 - х метрові паркани від пішоходів , а не острівці.
  • Вінник Володимир

    Добре та вірно

keyboard_arrow_up