41,6 мільйона на комунальну нерухомість. Як хочуть витратити

41,6 мільйона на комунальну нерухомість. Як хочуть витратити
Фото з архіву редакції
  • У Хмельницькому схвалили програму розвитку «Агенції муніципальної нерухомості».

  • Витрати оцінили у 41,6 мільйона гривень.

У Хмельницькому затвердили програму розвитку комунального підприємства «Агенція муніципальної нерухомості». Вона розрахована на 2023 рік, тобто фактично на друге півріччя. Днями документ схвалили депутати міськради на позачерговій сесії. Пропонуємо вам дізнатися, що відомо про теперішній стан підприємства та що хочуть зробити цього року.

Що відомо про «Агенцію муніципальної нерухомості»

Комунальне підприємство засноване у грудні 1998 року. Його статутний капітал складає майже 40,3 мільйона гривень, активи оцінюються у понад 239,4 мільйона. Агенція займається нежитловою нерухомістю — утримує, обслуговує, веде облік, проводить ремонти, здає в оренду, контролює використання орендарями, нараховує оренду плату та стежить за її сплатою. А також утримує «туалет за мільйон», розташований біля «Дитячого світу».

З фактично сплачених грошей за оренду підприємство залишає собі 40%, а 60% перераховує до бюджету міста. Більша частина нерухомості, що перебуває на балансі агенції, збудована у 1960-х роках. Приміщення та інженерні мережі суттєво зношені й потребують постійного відновлення. Середня зношеність приміщень складає 65%.

Відео дня

Підприємство є найбільшим балансоутримувачем комунального майна в місті. Станом на 1 січня цього року налічувалося 198 приміщень та будівель загальною площею 84,3 тисячі квадратних метрів. Зокрема, є:

Орендарів налічується 482.

Протягом 2021-2022 років підприємство власним коштом та коштом міського бюджету оновлювало свої приміщення. Ремонти відбувалися на Кам’янецькій, 2 (будинок побуту «Південний Буг»), Кам’янецькій, 74, Кам’янецькій, 257/1, Проскурівській, 4/3 («Дитячий світ»), Проскурівського підпілля, 71, Соборній, 16, та Інститутській, 5 (будинок побуту). Загалом витратили понад 1,9 мільйона гривень.

Через поганий технічний стан чимало приміщень не хочуть займати орендарі. Як наслідок, підприємство недоотримує гроші, а це обмежує його можливості проводити ремонти. «Дитячий світ», будинок побуту «Південний Буг» та будинок побуту на Інститутській мають суттєві проблеми з опаленням — воно малоефективне та досить дороге. Подеколи рівень плати за нього у кілька разів більший за оренду.

З-поміж 19 об’єктів культурної спадщини більша частина потребує капітального ремонту. Через правовий статус приміщень такі ремонти потребують особливо великих витрат.

Що хочуть зробити цього року

Програма передбачає ряд заходів на суму в 41,6 мільйона гривень. Коштом міського бюджету будуть виконані:

Крім того, з використанням гранту Програми розвитку ООН планують капітально відремонтувати «Дитячий світ». Загалом проєкт оцінюється у майже 895 тисяч євро (орієнтовно 36,4 мільйона гривень). Грантове фінансування охоплюватиме 73% цієї суми, а фінансування з міського бюджету — 27%.

Нагадаємо, що проєкт оновлення «Дитячого світу», зі слів міського голови Олександра Симчишина, передбачає такі роботи:

На другому поверсі створять багатофункціональний простір для розвитку бізнесу.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Юрий Штокал

    Невже незрозуміло нашій владі! Що тривае ВІЙНА І ТРЕБА КОШТИ НАШИМ ВОЇНАМ а не благоустрій……..
  • А на озброєння віддай останнє.

    Юра Шелест reply

    Oleg Sisak Ви прочитали уважно всю статтю?

keyboard_arrow_up