Податки та збори на 2016 рік: за що платитимуть хмельничани

Податки та збори на 2016 рік: за що платитимуть хмельничани
Відповідно до нових правил, змінюється стягнення податку на нерухомість. Так, за житлові квадратні метри мають платити усі хмельничани, якщо розмір їхнього житла перевищує 60 квадратних метрів - для квартир та 120 квадратних метрів - для будинків.

Питання встановлення місцевих податків та зборів на 2016 рік вирішували на позачерговому засіданні виконавчого комітету Хмельницької міської ради. Було винесено лише два, але дуже важливі питання. Внесення змін зумовлено нещодавно прийнятим Податковим кодексом.

Податок на нерухомість – місцевий податок і, відповідно, уся зібрана сума надходить у розпорядження органу місцевого самоврядування, який може витрачати її на власний розсуд. Цей податок – не новий.   Досі він стосувався лише власників квартир площею понад 120  «квадратів» і власників будинків площею більше 250. Тепер він поширюватиметься і на власників квартир площею більше 60 квадратних метрів і будинків - більше 120.

За  нинішні зміни, які знижують так званий «поріг оподаткування»,  заплатимо у 2017 році. Фактично, ці 60 «квадратів» для квартир і 120 - для будинків – це пільга. Усе, що перевищує розмір пільги, стає об'єктом оподаткування.

Відео дня

Становитиме податок 1 % від мінімальної зарплати, встановленої на 1 січня звітцього року за один « зайвий квадрат». У міській раді пояснюють, що кожен «понаднормовий» квадратний метр житлової площі коштуватиме хмельничанину 13 гривень 78 копійок.   

Для прикладу, якщо ваша квартира має 70 «квадратів», то потрібно буде заплатити 137 гривень 80 копійок  податку за цих 10 «зайвих» метрів.

На сайті Хмельницької міської ради повідомлять, що ці зміни вступають в силу з 2016 року, однак фізично сплатити податок треба буде наступного, 2017 року. Тобто до 1 липня 2017 року хмельничанам, які мають «зайві» метри, мають надіслати повідомлення-рішення про нарахування податку за 2016 рік. Але   для юридичних осіб  ці податки  вступають у силу уже із 1 січня цього року.

Податки, якими обкладатиметься нежитлова нерухомість та земельні ділянки залишаться на рівні минулорічних ставок.

-Проаналізувавши наш проект рішення та порівнявши його із аналогічними в Україні, наші відсоткові ставки оподаткування є одними із найнижчих в країні, - цитує прес-служба начальника фінансового управління Сергія Ямчука.

З 19 січня проект рішення обговорюватимуть на засіданнях постійних депутатських комісій.

Остаточне рішення щодо встановлення місцевих податків та зборів прийматимуть депутати на черговій сесії, яка відбудеться 27 січня. До того часу ще приймаються зміни, зауваження та пропозиції. Остаточний варіант проекту буде опубліковано на сайті тільки після його затвердження міськими депутатами.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Кравчук Леночка

    Бардак ...... Вже навіть не знають , що таке придумати щоб гроші здерти....А потім витрачають міліони на перейменування вулиць...

    "зібрана сума надходить у розпорядження органу місцевого самоврядування, який може витрачати її на власний розсуд"- ця цитата трохи не вірна можуть класти у власні кармани....О це напевно вірно буде зазначчено...
  • Анонім

    Я вас усіх вітаю, бо ви настрибали Таку нікчемну зграю мерзоти та недоумків, яких при владі ще не було! Бо для них 130 квадратних метрів десь у стуфченцях та в Києві на хрещатику чи в Конча-заспі - це абсолютно одне і те саме!

    У всьому цивілізованомі світі оподатковують не квадратні метри! Податок стягується з вартості житла!



    А якщо ви досі не зрозуміли, то ви спробуйте продати свої квадратні метри у Бахматівцях, а на вилучені гроші купити ті самі метри десь неподалік Києва.

    Але Я чомусь думаю, що у вас цього зробити не вийде!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:51 На Хмельниччину “на щиті” повернулися четверо військових: хто вони 20:14 Міноборони запускає застосунок Резерв+ для оновлення даних онлайн: деталі 19:33 Туристичний сезон відкрили у Старокостянтинові: що цікавого 18:51 Погода на вихідні: чи чекати потепління на Хмельниччині Від читача 18:27 АРТЕРІАЛЬНА ГІПЕРТЕНЗІЯ. Чим небезпечна? Що потрібно знати? 18:14 Тарифи на світло зростуть вже 1 червня: скільки може коштувати кіловат 17:40 Щорічно у другу суботу травня відзначається Всесвітній день боротьби з гіпертонією (новини компаній) 17:33 На Хмельниччині ув’язнили військового в запасі за ухилення від мобілізації 17:02 Чи готові хмельничанки пройти військову підготовку: опитування play_circle_filled 16:32 Графік аварійних відключень: як дізнатися коли не буде світла 15:52 Зайві витрати на 5 мільйонів у будівництві ліцею зафіксували аудитори на Хмельничині 15:12 У 18 років пішов воювати. Попрощалися з хмельничанином-азовцем Павлом Фостиком play_circle_filled photo_camera 14:39 Один загиблий та важко травмована неповнолітня пасажирка: судитимуть водія позашляховика 13:59 Пораненим бійцям на Хмельниччині влаштували екскурсію та відпочинок з риболовлею 13:16 Військового з Хмельницького відзначив грошовим сертифікатом Головнокомандувач ЗСУ 13:12 Рівень дю Солей! Шоу «ALICE» 2 червня вразить хмельничан трюками на межі людських можливостей (новини компаній) 12:28 На фронті загинув працівник «Хмельницькводоканалу» Михайло Василишин 11:22 У Хмельницькому районі зіткнулись трактор і «BMW». Є постраждалий play_circle_filled 10:19 Смертельна ДТП на Хмельниччині: чоловік випав з мотоблоку 09:31 У Хмельницькому районі засудили «закладчицю» з Полтавщини
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up