Хто економить найбільше грошей на закупівлях. Ми дослідили дані «Prozorro»

Хто економить найбільше грошей на закупівлях. Ми дослідили дані «Prozorro»
Фото depositphotos.com
  • У «Prozorro» можна економити мільйони бюджетних грошей.

  • Дехто з замовників Хмельниччини так і робить.

  • Ми дізналися, у кого це вдається найкраще.

Через систему електронних закупівель «Prozorro» щороку проходять мільярди гривень. У ній державні та комунальні установи шукають компанії, які постачають необхідні їм товари чи послуги або виконують роботи. Система влаштована таким чином, щоб замовники могли укладати договори за найвигіднішою ціною.

У кожній закупівлі є очікувана вартість. Це сума грошей, які замовник готовий викласти за потрібні йому товари, послуги чи роботи. Договір з фірмою або підприємцем можна укладати на суму, яка дорівнює очікуваній вартості. Зазвичай так буває у закупівлях з невеликою сумою, де замовник тільки звітує про вже укладений договір.

Також договір може бути укладений на меншу суму, ніж очікувана вартість. Зазвичай так буває, коли відбуваються торги. На них компанії чи підприємці змагаються між собою, знижуючи ціну, аж поки не буде визначений переможець, з яким і укладатимуть договір. Таким чином досягається економія, яка є однією з головних цілей системи «Prozorro».

Відео дня

Крім того, як виняток договір можна укладати на більшу суму, ніж очікувана вартість, якщо у закупівлі є тільки один учасник. Це виключення пов’язане з воєнним станом та призначене для прискорення процедури, якщо є така необхідність.

Для цього матеріалу журналіст vsim.ua проаналізував дані з аналітичної системи bi.prozorro, аби дізнатися, якої економії досягають замовники з Хмельниччини і чи досягають її взагалі. За період від початку минулого року системою «Prozorro» користувалися 1096 замовників з області.

Далі наведемо ключові факти, які вдалося виявити під час аналізу:

Тепер же згадаємо конкретних замовників:

В інфографіках нижче ви можете переглянути три рейтинги замовників — за відсотком економії, сумою економії та відсотком переплати з указанням суми.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up