Хто та як отримує житло в користування від Хмельницької міськради (ІНФОГРАФІКА)

Хто та як отримує житло в користування від Хмельницької міськради (ІНФОГРАФІКА)
Ілюстративне фото
  • Безоплатне отримання житла в користування передбачає кодекс 1983 року.

  • Держава на це грошей не дає, а в міськради їх не вистачає.

  • Але дехто квартири таки отримує.

  • Хто саме та як?

Кожен громадянин, який потребує поліпшення житлових умов, має право на отримання помешкання в постійне користування. Це передбачає Житловий кодекс Української РСР, прийнятий 1983 року. На думку експертів, відтоді більшість положень цього закону втратили актуальність.

Причина в тому, що на момент прийняття кодексу більшість квартир перебували у власності держави або кооперативів. Тепер же 98% житла перебуває у приватній власності. Через це кодекс просто не потрібен, а з його завданнями могли би впоратися вже прийняті закони щодо житлових питань та Цивільний кодекс.

Хай там як, хмельничани роками стоять у квартирних чергах, які передбачені Житловим кодексом. При цьому, на думку координатора роботи секції з питань ЖКГ Асоціації міст України Олега Гарника, держава фактично не виконує взяті на себе зобов’язання щодо забезпечення житлом.

Відео дня

Хто отримує житло в користування

Декому з мешканців Хмельницького все ж вдається отримати житло в користування. Це ті люди, які стояли у черзі, а дехто — понад три десятки років. Аби дізнатися, кому виділили помешкання протягом 2020-2021 років, ми подали запит.

У відповідь нам надали перелік із 21 імені, а також посад цих людей та часу перебування в черзі. Переглядайте ці дані в інфографіці.

Як працює схема отримання житла в постійне користування

Ані Хмельницька міська рада, ані підпорядковані їй організації та підприємства не замовляють будівництво житла та не купують його. Про це журналістам vsim.ua розповів завідувач відділу обліку та розподілу житлової площі міськради Анатолій Коростіль.

Житло у постійне користування отримують за такою схемою:

Є й інші варіанти. В інфографіці згаданий Валерій Шевчук, який отримав житло 2020 року на виконання рішення суду від 11 травня 2012 року. Як розповів Анатолій Коростіль, це колишній прокурор Прокуратури Хмельницької області.

Згідно з чинним на той час законом про прокуратуру, працівники відомства мали отримувати житло протягом шести місяців з моменту обрання на посаду або переведення. Вони зверталися до міської ради, а вона його надати не могла. Тому працівники прокуратури зверталися до суду.

За словами Анатолія Коростіля, від 2010 року на виконання рішень судів міськрада надала в користування близько 15 квартир. Крім того, станом на зараз мають бути виконані ще сім рішень, які стосуються надання житла суддям та прокурорам.

Як ще забезпечують житлом

За словами Анатолія Коростіля, держава виділяє гроші на житло сім’ям загиблих учасників Операції об’єднаних сил, учасникам ООС, що отримали інвалідність внаслідок бойових дій, а також людям з інвалідністю I та II груп. Для інших учасників ООС та людей з інвалідністю III групи хоч і передбачений пріоритет в отриманні житла, однак держава ці видатки не фінансує.

Натомість діє програма співфінансування, яку затвердила та фінансує міська рада. Учасники ООС отримують частину грошей на житло, а решту мають додати самі. Крім того, люди з інвалідністю III групи можуть отримати повну суму на придбання квартири. Однак фактично придбання житла в рамках місцевої програми залежить від передбаченої суми в бюджеті. Крім того, діє окрема програма для придбання житла дітям-сиротам, яку співфінансують з державного та міського бюджетів.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Алина Ушакова

    Можно подумать, что вот взяли и в порядке очереди дали жильё. Ах да, обратите внимание на должность каждого кандидата. Ну да ладно.

keyboard_arrow_up