Хмарочос на Кам’янецькій та позов на 150 мільйонів: як триває «змагання» забудовника й міськради

Хмарочос на Кам’янецькій та позов на 150 мільйонів: як триває «змагання» забудовника й міськради
Візуалізація хмарочосу на Кам'янецькій, 2А
  • Тернопільські експерти оцінюють збитки замовника від зупинки робіт на Кам’янецькій, 2А.

  • Тим часом суд змусив міськраду подовжити термін оренди земельної ділянки.

2017 року на Кам’янецькій, 2А, розпочали зведення житлового будинку, який мав би стати найвищим у Хмельницькому. Планувалося, що в ньому буде 26 поверхів. Разом з квартирами в ньому мала б бути й комерція — магазини та офіси. Втім, роботи розпочали й практично відразу закінчили. А на земельній ділянці поряд з Південним Бугом досі стоїть будівельний кран.

2018 року Державна архітектурно-будівельна інспекція зупинила дію містобудівних умов та обмежень, виданих на об’єкт, а 2019 року скасувала їх. 2020 року ДАБІ на запит Хмельницької міської ради анулювала дозвіл на будівництво.

Приватне підприємство «Буд Кепітал Менеджмент», яке є замовником будівництва, звернулося до суду, аби стягнути з міської ради збитки — витрати на будівництво та упущену вигоду. Все оцінили у 151 988 675 гривень. У позовній заяві зазначили, що фірма зазнала збитків через рішення чиновників.

Відео дня

У листопаді 2020 року Господарський суд Хмельницької області призначив експертизу, яка має встановити суму витрат «Буд Кепітал Менеджменту» на будівництво. Під час судового засідання представники фірми попросили, щоб експертизою не займалися фахівці з Хмельницького. Тому цю справу доручили Тернопільському відділенню Київського науково-дослідного інституту судових експертиз. Крім того, представники «Буд Кепітал Менеджменту» просили також оцінити упущену вигоду, однак це прохання суд не задовольнив.

Як просувається позов на 150 мільйонів

Рішення про призначення експертизи не задовольнило ані «Буд Кепітал Менеджмент», ані Хмельницьку міську раду. Обоє звернулися до Південно-Західного апеляційного господарського суду. Підприємців не задовольнило, що суд призначив експертизу не з усіх заявлених ними питань.

Тим часом, на думку чиновників міськради, суд призначив експертизу з порушеннями законодавства. Зрештою суд апеляційної інстанції залишив рішення суду про призначення експертизи без змін. Про це йдеться у постанові від 17 грудня 2017 року. Там також вказано, що в заявленій сумі позову реальні збитки (витрати на будівництво) складають 21 638 158 гривень, а упущена вигода — 130 350 517 гривень.

Згодом від Тернопільського відділення Київського науково-дослідного інституту судових експертиз надійшов запит на документи, необхідні для проведення експертизи. «Буд Кепітал Менеджмент» їх надав, а суд відправив їх експертам. Про це йдеться у рішенні від 7 травня 2021 року.

Хмельницьку міськраду це рішення теж не задовольнило, і вона подала скаргу до Північно-Західного апеляційного господарського суду. Там її розглядати не стали через несплату судового збору. Про це йдеться у рішенні від 11 червня. Згодом міськрада оплатила збір, і скаргу взяли до розгляду. Про це йдеться у рішенні від 23 червня.

Яка доля земельної ділянки

Нагадаємо, що в судах також розглядали іншу справу, пов’язану з будівництвом на Кам’янецькій. Замовник, а саме ПМП «Фінмаркет», вимагав від міської ради скасувати рішення, яким депутати відмовилися поновлювати договір оренди земельної ділянки. Також підприємці вимагали цей договір поновити. Справу розглядали у Господарському суді Хмельницької області. Заява фірми надійшла у липні 2019 року.

Однак лише через майже два роки, 24 березня 2021 року, суд прийняв рішення — у задоволенні вимог «Фінмаркету» відмовили. Однак фірма це рішення оскаржила у Південно-Західному апеляційному господарському суді. І останній став на сторону підприємців.

Рішення міськради, прийняте у квітні 2018 року щодо непоновлення договору оренди, визнали недійсним. Крім того, зобов’язали її поновити договір оренди, уклавши додаткову угоду терміном до 27 травня 2021 року. Про це йдеться у рішенні від 30 червня 2021 року.

Додамо також, що Хмельницька міська рада раніше позивалася до «Фінмаркету» з вимогою звільнити земельну ділянку, прибравши з неї будматеріали та техніку. Розгляд цієї справи був зупинений у жовтні 2020 року, остаточних рішень за позовом наразі немає.

Земельна ділянка, на якій мав бути розміщений хмарочос, хотіли віддати під забудову — для зведення реабілітаційного центру. Отримати землю мала громадська організація «Об’єднання ветеранів, інвалідів та учасників бойових дій органів державної безпеки України у Хмельницькій області „Захисник“». Такий проєкт рішення був оприлюднений у листопаді 2020 року, проте він досі не розглянутий.

14 липня питання земельної ділянки на Кам’янецькій розглянули на сесії міської ради. Депутати знову вирішили не поновлювати договір оренди ділянки, а також заперечили щодо укладення його на новий термін, при чому як на наявних, так і на будь-яких інших умовах.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Василий Габай

    На сьогоднішній день, дозвіл отримують лише люди близькі до Симчишина, всім іншим відмовляють.

keyboard_arrow_up