Хто заробляє на плитці та тротуарах у Хмельницькому

Хто заробляє на плитці та тротуарах у Хмельницькому
  • Дві фірми-виробники плитки пов’язані з колишніми депутатами міськради.

  • Дізнавайтеся, про кого йдеться, та кому платять за ремонти тротуарів.

У теплу пору року на окремих вулицях та дворах хмельничани можуть помітити робітників, які укладають тротуарну плитку. Часом вони замінюють зношену, часом нею заміняють старий асфальт, а подеколи її укладають там, де був голий ґрунт чи щебінь. Від початку російського вторгнення згадки про подібні ремонти в соцмережах часто викликають негативну реакцію. Зазвичай хмельничани закликають віддати гроші на ЗСУ та звинувачують чиновників у корупції.

Ми вирішили з’ясувати, які приватні фірми заробляють на тротуарній плитці у Хмельницькому та її укладанні. Для цього проаналізували закупівлі відповідного змісту у системі «Prozorro» від початку цього року. Загалом вдалося знайти 14 процедур на суму в понад 31,9 мільйона гривень. Це і безпосередньо закупівлі плитки, і роботи, які принаймні частково пов’язані з укладанням плитки.

Хто виготовляє плитку для комунальних підприємств

В процесі підготовки цього матеріалу журналіст vsim.ua подав запит щодо того, де виготовлена плитка, яку використовують під час ремонтів у місті. У відповідь управління комунальної інфраструктури повідомило, що не збирають таких даних.

Відео дня

Під час аналізу закупівель журналіст виявив три процедури, які передбачали придбання плитки безпосередньо у виробників. Замовниками були комунальне підприємство по будівництву, ремонту та експлуатації доріг, а також Хмельницька міська ритуальна служба. Перше купувало як звичайну плитку, так і тактильну. Остання призначена для людей з вадами зору. До прикладу, її укладають на посадкових майданчиках зупинок. Вирізняє таку плитку жовтий колір.

Постачальниками звичайної плитки для КП БРЕД та ритуальної служби були дві хмельницькі фірми — ТОВ «Центр будівельних рішень» та ТОВ «Фелмокс» відповідно. З ними уклали угоди на понад 934 тисячі гривень (також включені бордюри та поребрики) та на майже 623 тисячі. Обидві компанії постачали плитку комунальним підприємствам та установам Хмельницького і минулими роками.

«Центр будівельних рішень» та «Фелмокс» зареєстровані у Хмельницькому на території м’ясокомбінату (вулиця Гальчевського, будинки №1 та №1-В відповідно). Керівником обох є Ігор Урсол, а засновниками та кінцевими власниками є він та члени родини Корбутів — Анатолій, Валерій та Андрій. Серед власників «Центру будівельних рішень» вказане також товариство з додатковою відповідальністю «Хмельницькзалізобетон». Такі дані є в аналітичній системі «YouControl».

Ігор Урсол пов’язаний також із трьома іншими компаніями:

Решта засновників та кінцевих власників є учасниками умовної фінансово-промислової групи родини Корбут. Її учасниками є Анатолій Корбут, колишній депутат Хмельницької міськради, його сини Андрій та Валерій, а також дружина останнього Наталія.

До групи родини Корбут належать, зокрема:

Постачальником тактильної плитки для КП БРЕД була ФОП Герус Надія Михайлівна з міста Звягель (раніше Новоград-Волинський) Житомирської області. Це був її єдиний контракт із публічними замовниками у Хмельницькій області.

Хто займається укладанням плитки

Договорів підряду, які включають укладання тротуарної плитки, за цей рік вдалося знайти 11. Їхня загальна сума склала понад 30,2 мільйона гривень. Далі наводимо перелік фірм-підрядників, кількість угод та їхню загальну суму.

ТОВ «Архітектоніка» — два договори, майже 12,5 мільйона гривень. Основним видом діяльності є організація будівництва будівель, серед інших варто виділити надання ландшафтних послуг, адже фірма, до прикладу, облаштовувала зону відпочинку біля озера на Озерній. Ці роботи включали, зокрема, й укладання плитки. Керівником підприємства є Віталій Урсол, а його по-батькові — Ігорович — відповідає імені директора вже згаданих вище «Центру будівельних рішень» та «Фелмокса» Ігора Урсола. Власником та засновником «Архітектоніки» Анна Урсол.

ФОП Балабан Юрій Юлійович — три договори, майже 6,9 мільйона гривень. Основним видом діяльності підприємця вказане будівництво доріг і автострад. Комунальні замовники регулярно укладають з ним договори, як приклад можна навести ремонти доріг та тротуарів південно-західної частини Хмельницького 2023 року.

ТОВ «Траса» — понад 5,8 мільйона гривень. Основним видом діяльності компанії є будівництво доріг і автострад. Керівником є Олександр Калабан, він же є засновником та власником разом з Леонідом Богачем та Раїсою Янчурою. Фірма отримала десятки підрядів на суму в понад 66 мільйонів гривень.

ТОВ «Арсен-Інвестбуд» — два договори, понад 4,3 мільйона гривень. Основним видом діяльності компанії є будівництво доріг і автострад. Директор — Грант Карапетян, він же є засновником та власником разом з Наталією Ліщинською Карапетян.

ПП «Араме» — два договори, майже 636 тисяч гривень. Основним видом діяльності фірми є будівництво доріг і автострад. Керівником є Норайр Месропян, а власницею та засновницею — Гаяне Месропян.

ТОВ «Інжинірингова компанія „Автомагістраль“» — один договір, понад 123 тисячі гривень. Це київська фірма, її основним заняттям є діяльність у сфері архітектури. Керівник — Сергій Винник, засновник — ТОВ «Проектна компанія „Аркон“», власниця — Ольга Сахань.

Читайте також:

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів” 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (10)
  • Читач29

    Молодці, так тримати ! Бажано замінити всі асфальтовані дороги і тротуари  на бруківочні,  аби було гарно.  Семчишин найкращий мер !
  • Олексій Анатолійович

    Семчишин !
  • Luda Vasyliwna

    А я про це писала,то якесь падло мені відповіло :''якщо не маєш доказів то не бреши''
  • Тетяна Чернова

    Так завжди. Нічого нового.

keyboard_arrow_up