Монетизація пільг на проїзд громадським транспортом: як це може працювати у Хмельницькому

Монетизація пільг на проїзд громадським транспортом: як це може працювати у Хмельницькому
Ілюстративне фото
  • Проєкт закону про монетизацію вже схвалив Кабмін.

  • Далі — розгляд у парламенті.

  • Ми поспілкувалися з головним «транспортником» міста Сергієм Шепуревим.

  • Він розповів про те, як монетизація може працювати у Хмельницькому.

Кабінет міністрів України схвалив законопроєкт, який передбачає монетизацію пільг на проїзд у громадському транспорті. Надалі документ розглядатимуть депутати Верховної Ради. Розповідаємо, що хочуть змінити та як це може працювати у Хмельницькому.

Як система пільг працює зараз

Перелік категорій громадян, які мають пільги на проїзд у громадському транспорті, визначається законами України. Кожна громада в Україні може визначати додаткові категорії людей, яким призначається пільга. Зокрема, так зробили й у Хмельницькому.

Пільгу на проїзд можна отримати так:

Відео дня

Саме останній принцип зараз діє у хмельницьких тролейбусах. Кожен пільговик повинен отримати проїзну картку та прикладати її до валідатора під час кожної поїздки.

В автобусах це працює дещо інакше, і то не завжди. Виконком міськради визначає кількість місць, в межах яких надається пільга. Скористатися такою пільгою можна за наявності посвідчення. Однак працює це не завжди. Хмельничани скаржаться, а чиновники визнають, що перевізники подеколи протиправно відмовляють у проїзді пільговикам.

Пільговий проїзд перевізникам — як комунальному «Електротрансу», так і приватним — компенсують з міського бюджету. На 2021 рік передбачено витратити суму в розмірі 86 192 240 гривень, в тому числі:

Сума у понад 86 мільйонів гривень приблизно відповідає вартості 17 нових тролейбусів.

Що хочуть змінити

Законопроєктом про монетизацію пільг на проїзд пропонується виключити з усіх законів норму, яка передбачає безоплатне користування міським громадським транспортом за наявності посвідчення або за наявності електронного квитка й посвідчення.

Натомість пропонується додати до всіх згаданих законів таке:

«Пільги (перелічені норми кожного конкретного закону — прим. авт.) надаються на підставі відповідних рішень органів місцевого самоврядування, військово-цивільних адміністрацій у визначених ними порядку та розмірах у формі грошової компенсації».

Таким чином у разі схвалення Хмельницька міська рада самостійно визначатиме порядок та розміри компенсації за пільговий проїзд та надаватиме їх у грошовій формі. Варто також зазначити, що у разі схвалення в такому вигляді законопроєкт набуде чинності 1 січня 2023 року.

Як це може працювати у Хмельницькому

Ми поспілкувалися з виконувачем обов’язки начальника управління транспорту Хмельницької міської ради Сергієм Шепуревим, та запитали його про можливу монетизацію пільг на проїзд. Загалом він відгукнувся про це схвально.

— Це дуже правильна річ, вона зніме всю напругу між пасажирами, водіями й загалом всіма учасниками транспортного процесу. Це зніме питання загалом пільгового проїзду, тому що відповідно до законодавства, згідно із законом України «Про автомобільний транспорт», інших нормативних актів, у нас безоплатного проїзду немає. У нас є безоплатне перевезення пасажирів, за яке має хтось відшкодовувати. У цьому законопроєкті передбачається, що це буде покладено на органи місцевого самоврядування. Цей законопроєкт ми підтримуємо і ми неодноразово писали звернення і по цьому проєкту, і загалом про відшкодування пільгових перевезень, тобто переведення їх на адресну допомогу, — розповів чиновник.

В оприлюдненому тексті законопроєкту не передбачено, скільки саме грошей місцеві органи влади мають надавати на проїзд. Сергій Шепурев припускає, що під час розгляду буде встановлений певний норматив кількості поїздок, за яким в усіх містах України будуть розраховувати суму компенсації. За словами в. о. начальника управління, чинні норми не дозволяють монетизувати пільги за наведеною схемою.

Разом із тим виникає питання — що буде з тими понад п’ятдесятьма тисячами пільгових проїзних карток, які вже видали хмельничанам? За словами Сергія Шепурева, ці картки можна переналаштувати, знявши безліміт. Далі є варіанти:

В останньому випадку мається на увазі, що гроші на проїзд будуть приходити через банк, пошту чи іншим способом.

— Ми подивимося остаточне рішення, як воно буде передбачати, тому що там є декілька варіантів, яким чином будуть надходити кошти за перевезення пасажира. Можливо, ми будемо проводити монетизацію через ці пільгові картки, тобто нараховувати на ці картки кошти. Тобто все залежить від остаточного прийнятого рішення, — розповів чиновник.

Що думають хмельничани про обмеження пільгового проїзду

У квітні цього року ми публікували матеріал, в якому йшлося про можливе обмеження кількості пільгових поїздок у Хмельницькому. Тоді ми запитали у мешканців міста, що вони про це думають. Як з’ясувалося, що обмеження кількості поїздок більшість хмельничан підтримує, при чому і серед тих, хто не має пільг, і серед тих, хто має.

Як ви ставитеся до монетизації пільг на проїзд? Пишіть свої думки у коментарях.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Валентина Кміта

    я маю пільгу,но треба все перревести на гроші і пенсіонери не будуть вештатись без надобності і всім буде добре.пенсіонерам треба більше ходити для здоровья.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
12:37 Посмертна донорка з Шепетівки врятувала життя чотирьом людям photo_camera 12:04 На Хмельниччині жінка під час обіду зарізала чоловіка 11:40 Чи буде сніг? Прогноз погоди у Хмельницькому на 20-23 березня 11:14 П’яний водій насмерть збив хмельничанку і втік: що йому загрожує Від читача 13:02 Медична рада за підсумками роботи у 2023 році відбулася у КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» 10:22 Смертельна ДТП у Старокостянтинові: водій врізався у дерево 09:05 Негода на Хмельниччині: водіїв просять утриматись від далеких поїздок 20:16 До 10 років ув’язнення загрожує кам’янчанину за п’яне ДТП 19:31 У Хмельницькому попрощалися з Романом Синіцьким та Максимом Лобановським 18:44 У Хмельницькому районі водій насмерть переїхав 8–річну дівчинку 18:09 «За побратимів стояв горою»: історія 25-річного воїна Андрія Сидорчука з Хмельниччини photo_camera 17:21 «Я стала в 70 років малювати», – у Шепетівці відкрили клуб для літніх людей 16:39 У смерті немовляти підозрюють лікаря–гінеколога на Хмельниччині 15:51 20–річний хмельничанин збив пішохідку на Шевченка 15:16 Залишаться без води через борги: кого і коли відключить «Хмельницькводоканал» 14:58 Робота у Хмельницькому: є 265 вакансій (СПИСОК) 14:09 На Хмельниччині є перші інфіковані від укусів кліщів 13:21 «Укрзалізниця» запустила додаткові поїзди до весняних канікул через Хмельниччину 12:42 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up