Найбільші зарплати, прибутки та штат. Рейтинги комунальних підприємств Хмельницького (ІНФОГРАФІКА)

Найбільші зарплати, прибутки та штат. Рейтинги комунальних підприємств Хмельницького (ІНФОГРАФІКА)
  • В одних мільйонні прибутки, в інших — мільйонні збитки.

  • Такі результати роботи комунальних підприємств Хмельницького.

  • Переглядайте дані про їхню діяльність.

У Хмельницькій громаді налічується 39 діючих комунальних підприємств, підпорядкованих міській раді. Вони надають різноманітні послуги — житлово-комунальні, медичні, транспорті, побутові тощо. Також деякі з них опікуються окремими сферами життя міста, до прикладу, дорогами, вуличним освітленням, парками й скверами, комунальною нерухомістю.

Як і будь-які інші підприємства, комунальні мають доходи, видатки та працівників. Крім того, за результатами своєї діяльності вони мають прибутки або збитки, платять податки і зарплати працівникам. Для підготовки цього матеріалу журналіст vsim.ua подав запит, аби отримати основні фінансові показники комунальних підприємств міськради з початку минулого року.

У відповідь надали дані, які є найсвіжішими на момент запиту — за період від 1 січня минулого року до 31 березня теперішнього, тобто п’ять кварталів або 15 місяців. У цей період відбулося припинення комунального підприємства «Моно-театр „Кут“», тому в цьому матеріалі всі дані вказані разом із ним.

Відео дня

(Не)успішні підприємства

Перший показник, на якому ми зупинимося, — чистий прибуток або збиток. За 15 місяців прибутковими були 23 комунальні підприємства. Вони отримали прибуток на понад 50,5 мільйона гривень. Лідером рейтингу за цим показником є Хмельницька міська дитяча лікарня. Її сума — понад 25,6 мільйона гривень. У трійці лідерів також два медзаклади — Хмельницька міська лікарня та Хмельницький міський центр первинної медико-санітарної допомоги № 1. До складу останнього входять амбулаторії умовної південної половини міста.

Збитковими були 16 комунальних підприємств. Їхній «мінус» за 15 місяців — понад 193 мільйони гривень. Лідером за збитками було «Хмельницьктеплокомуненерго» — понад 90,1 мільйона гривень. У трійці лідерів також Хмельницький міський лікувально-діагностичний центр (йому підпорядковані поліклініки) та «Хмельницькводоканал».

Серед 40 проаналізованих нами підприємств 19 платили податок на прибуток. Загальна його сума — майже 2,5 мільйона гривень. Не платили податок підприємства без прибутку, а також медичні заклади. Останні не мають такого зобов’язання за законом.

Скорочення штатів та мобілізація працівників

Загальна кількість працівників у 39 підприємствах за підсумками першого кварталу цього року склала 6930 осіб. Найбільший штат мала Хмельницька міська лікарня — 898 працівників. У трійці лідерів також «Хмельницькводоканал» та «Хмельницьктеплокомуненерго». Вони мали 786 та 692 працівників відповідно. Найменший штат мали «Південно-Західні тепломережі» — три особи. Дещо більше працювало у «Туристично-інформаційному центрі» та «Акведуку» — чотири та п’ять відповідно.

З першого кварталу минулого року скорочення чисельності за всіма підприємствами склало 195 осіб. За 15 місяців збільшився штат у 10 підприємств, не змінився у 4 підприємств та скоротився у 26 підприємств.

Лідером за зростанням є Хмельницька міська лікарня, у якої додалося 17 працівників. Якщо брати до уваги початкову чисельність штату, то найбільше людей додалося у «Муніципальній дружині». Там працівників побільшало на третину.

Найбільше скорочення було у Хмельницькому міському перинатальному центрі — 65 працівників. Принаймні частково це пояснюється зменшенням штату. Лідерами за скороченням також є «Хмельницькводоканал» та «Хмельницьктеплокомуненерго». Вони втратили 25 та 23 працівники відповідно.

Тут нагадаємо, що у вересні минулого року заступник міського голови Василь Новачок нарікав на втрату працівників у комунальних підприємствах через мобілізацію. За його словами, людей мобілізують, також дехто звільняється, коли отримує повістку в ТЦК на оновлення даних. До того ж нових працівників складно набрати, бо чоловіки бояться мобілізації, а жінок потрібної кваліфікації обмаль.

Зростання та зменшення зарплат

Найбільшу зарплату за підсумками першого кварталу цього року отримували працівники «Бюро технічної інвентаризації» — 20 614 гривень «на руки». У трійці лідерів також «Хмельницькінфоцентр» та «Муніципальна дружина». Найменші зарплати в той же період були у фактично непрацюючому «Кінотеатрі імені Т. Г. Шевченка» — 6014 гривень після вирахування податків.

За 15 місяців з урахуванням інфляції зарплата зросла на 34 підприємствах, а 6 скоротилася. Лідером за зростанням є «Технагляд» — працівникам додалося у середньому 6365 гривень «на руки» з урахуванням інфляції або ж майже 69%. Найпомітніше зменшення зарплати було у Хмельницькому міському лікувально-діагностичному центрі — мінус 2988 гривень або понад 18%.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Борис Новак

    Керівник КП отримує приблизно 70+- косих,а Василь Поліграфович і того більше.. .. тож їм нормально ;)
  • Віталій Українець

    Водоканал та Теплокомуненерго чекає санацію та реструктеризацію!
  • Олександр Лозяний

    Співчуття працівникам КП..

keyboard_arrow_up