Обираємо вишиванку. Де і за скільки можна купити в Хмельницькому

Обираємо вишиванку. Де і за скільки можна купити в Хмельницькому
  • В український етнічний одяг невдовзі вбиратимуться всі хмельничани.
  • Традиції дотримуються щороку, в День вишиванки.
  • Ми дізналися, де й за скільки можна придбати вишиті сорочки й сукні в Хмельницькому.

Його називають унікальним кодом та стильним етносом. Популяризувати традиційне українське вбрання, як правило, беруться в День вишиванки. Цього року його відзначатимуть 20 травня. У цей день одяг більшості людей складається з вишитої сорочки або сукні. В такому вбранні українці проводять час, постять селфі в соцмережах й ставлять тег “День вишиванки”.

Традицію одягатися у вишиванку в конкретний день започаткувала студентка Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Було це ще 15 років тому. Ініціативу підтримали. З часом до неї долучилися не лише в Україні, а й за її межами. День вишиванки набув всесвітнього значення, а відзначати його почали щорічно в третій четвер травня. 

Хмельничани не обходять свято стороною і теж одягаються в стильний етнос. Напередодні Дня вишиванки ми дізналися, у скільки може обійтися традиційне українське вбрання. Ми поцікавилися вартістю в магазинах і на речовому ринку. Дізналися, по чому продають ручну й машинну вишивку, вбрання з натуральних чи синтетичних тканин. Також спробували зібрати “фемілі лук” із вишитого одягу. Тобто - для мами, тата і двох дітей. І навіть склали образ із вишитої сукні й сорочки для молодят на весілля. Де все це можна придбати і які ціни, читайте в нашому матеріалі. 

Відео дня

Ціна за вироби з машинною вишивкою

Вишивку створюють на різноманітних тканинах - від синтетики й шифону до натуральних. Серед останніх переважає льон і бавовна. Від якості тканини, кольору та візерунку залежить ціна. Все це пояснили у магазині “Merezhka”, що на Кам’янецькій. Там продають вироби лише з машинною вишивкою. Можна знайти одяг для дорослих і для малих. На виробах зображені певні орнаменти. Кожен із них несе певну символіку, розібратися з якими допоможуть продавці-консультанти. 

Найдешевшим варіантом чоловічої й жіночої вишиванки є футболка. Виглядає просто й зі смаком. Ціна за чоловічу - від 300 гривень. Жіноча обійдеться від 290 гривень. Такі ж можна підібрати дитячі. Їхня вартість - від 220 гривень. 

Нет описания.

Традиційна вишита сорочка коштує дорожче, за звичайну футболку. Наприклад, ціна за жіночий й чоловічий виріб зі штучних тканин - близько 450 гривень. Вишиванки з льону й бавовни - від 600 до 1 700 гривень. Дитячі сорочки - від 250 гривень. 

Чим вища ціна - тим оригінальнішим є виріб. Скажімо, жіночу сорочку прикрашають стильними широкими рукавами. Також роль відіграє колір. Жовта, червона чи зелена вишиванка будуть коштувати дорожче за традиційну білу. 

У магазині представлений широкий асортимент вишитих суконь для жінок. Ціна за вироби з короткою довжиною - від 800 гривень. Вартість довгих - від 1 950. 

Великий вибір товару дозволяє скласти образ, наприклад, для молодят. Одягнувши наречену в сукню, а чоловіка в сорочку в однакових стилях, доведеться заплатити від 2 тисяч гривень. Приблизно такою ж буде вартість “фемілі луку” з однакових сорочок для жінки, чоловіка, доньки й сина.

Нет описания.

Отож, найдешевшим варіантом в магазині “Merezhka” є футболка-вишиванка. Щоб зекономити, можна обрати вишиті сорочки зі штучних матеріалів. Аби скласти парний образ, віддати доведеться щонайменше 2 тисячі гривень.

Вартість вишиванок ручної роботи

Вироби виключно ручної роботи продають в етно-крамниці “Гердан”, що біля кінотеатру “Планета”. Там виготовляють сорочки й сукні з бавовни й льону. Шиють все за індивідуальними замірами. Замовляти виріб краще за кілька місяців, аби майстриня встигла все виготовити. Без попереднього замовлення можна придбати готовий одяг, що є в магазині.

Нет описания.

Ціни за вишите вбрання тут вищі, ніж в попередньому магазині. Скажімо, вартість чоловічих сорочок - від 1 200 до 3 тисяч гривень. Ціна за жіночі - від 1 500 до 7 тисяч. Дитячий вишитий одяг можна придбати від 380 гривень. Серед асортименту є і сорочки, і сукні для найменших поціновувачів українських традицій. 

В етно-крамниці можна замовити й жіночу сукню. Ціна за таку може скласти близько 7 тисяч гривень. Скласти “фемілі лук” тут буде коштувати щонайменше 6 тисяч. 

На всіх виробах майстриня зображає певну символіку. Наприклад, сорочку можуть оздобити орнаментом, що означає дерево життя, або ж квітом маку - захисником від злого ока. 

Отож, одяг ручної роботи коштує дорожче, ніж машинна вишивка. Також на ціну впливає якість тканини. Якщо ви шукаєте дешевший варіант, етно-крамниця не підійде. Та якщо для вас у пріоритеті одяг з натуральних тканин, ексклюзивні візерунки й пошив за індивідуальними замірами - цей магазин хороший варіант для шопінгу.

Нет описания.

Що і за скільки можна знайти на речовому ринку

Речовий ринок або “туча” - місце, де здається можна знайти все і навіть більше. Вишиванки - не виняток. На базарі є чимало точок, де продають стильний український етнос. Тут можна знайти одяг і з синтетики, і з натуральних тканин. Яка ж ціна?

Один із контейнерів схожий на невеликий магазин. Там є все - і сорочки, і сукні, і спідниці для дітей та жінок. Від крамниці його різнить лише відсутність примірочної. Тож вбиратися перед купівлею товару доведеться у всіх на очах. Вишивка на виробах, що тут продаються, є машинною роботою.

Нет описания.

У цій точці є одяг і зі штучних, і з натуральних тканин. Отож, вартість чоловічих вишиванок - від 400 до 550 гривень. Приблизно такою ж є ціна за жіночі сорочки - від 350 до 550 гривень. В асортименті наявні жіночі сукні різної довжини. Вартість - від 600 гривень.

Також є вишиті дитячі речі. Сорочки - від 250 гривень. Для дівчаток пропонують придбати ще й спідниці вартістю від 180 гривень. 

В іншому контейнері на речовому ринку продають вишиванки ручної роботи. Продавчиня - мешканка Івано-Франківщини, яка виготовляє одяг сама. Переважна більшість її товару - вироби з натуральних тканин. Найбільше в її асортименті саме жіночих суконь, які продають від 600 до 2 500 гривень. Вартість сорочок - від 600 гривень. Майстриня каже, що ціна залежить від якості тканини й розміру. 

У цьому ж франківському контейнері можна скласти “фемілі лук”. Скажімо, в біло-червоних кольорах. До нього входить - чоловіча вишиванка з натуральної тканини та жіноча сукня зі стрейчу. Ціна комплекту - 3 300 гривень. “Такий образ підійде для молодят”, - каже продавчиня.

Нет описания.

Отож, вигідніше придбати вишиванку у вигляді футболки. За найнижчою ціною вишиту сорочку можна купити на речовому ринку. Образ для всієї сім’ї “не за всі гроші” можна пошукати або на “тучі”, або в магазині з машинною вишивкою.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Читач79

    А яка з цих вишиванок найбільш представницька, щоб хабарів побільше під неї давали? Спеціалісти порекомендуйте.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up