Облрада хоче продати пам’ятку архітектури Хмельницького. Що відомо

Облрада хоче продати пам’ятку архітектури Хмельницького. Що відомо
Фото з архіву редакції
  • Пропонують на приватизацію колишнє приміщення музичного училища імені Заремби.

  • Продаж має відбутися через аукціон.

Хмельницька обласна рада хоче продати будівлю, яка є пам’яткою архітектури. Йдеться про приміщення, яка раніше займало музичне училище імені Заремби. Адреса будівлі — Проскурівська, 79. Проєктом рішення обласної ради пропонується виставити приміщення на приватизацію. Розповідаємо детальніше.

Що відомо про будівлю

Двоповерхове приміщення на Проскурівській, 79, було зведене наприкінці 1930-х років. Спершу це був готель на 25 номерів. 1960 року тут відкрили музичне училище. Про це йдеться у книзі історика та краєзнавця Сергія Єсюніна «Прогулянка Проскуровом». 2010 року наказом управління культури Хмельницької ОДА будинок визнали пам’яткою архітектури.

2017 року музичне училище переїхало в інше приміщення, розташоване на Прибузькій. Тим часом будівлю на Проскурівській передали на баланс обласного краєзнавчого музею. З того часу приміщення пустує, та ще й потроху руйнується.

Відео дня

2019 року обласні чиновники вирішили провести реставрацію та перемістити туди краєзнавчий музей. Виготовили проєктно-кошторисну документацію та з’ясували, що на реставрацію потрібно чимало грошей. У березні 2021 року заступник голови Хмельницької обласної ради Володимир Гончарук розповідав журналістам vsim.ua, що рішення щодо реставрації поки не прийняти. Конкретну суму, яка на це потрібна, нам тоді не назвали. Детальніше про це в матеріалі «Чому руйнується історична будівля на Проскурівській, на яку вже витратили понад 1,5 мільйона».

Тепер же в обласній раді пам’ятку хочуть продати. Про це йдеться у проєкті рішення, яке депутати будуть розглядати на наступній сесії, 15 вересня. У документі зазначено, що приміщення має площу 1417,7 квадратного метра. Продаж має відбутися через аукціон.

Ми намагалися отримати коментар з цього приводу через пресслужбу обласної ради, а також у заступника голови Володимира Гончарука. Поки нам це не вдалося, ми опублікуємо коментар, щойно його отримаємо.

Що ще хочуть продати

Окрім будівлі музичного училища, на приватизацію хочуть виставити ще три об’єкти.

Кам’янецька, 76. Це будівля, яка перебуває на балансі Хмельницького обласного центру психічного здоров’я. Це денний стаціонар з допоміжними приміщеннями, площа яких складає 345,2 квадратного метра, та огорожа.

Старокостянтинів, Франка, 57. Це майновий комплекс, який належить обласному підприємству «Облпаливо». Він включає такі об’єкти:

Селище Вовковинці, Першотравнева, 59. Це також майновий комплекс «Облпалива». Він включає такі об’єкти:

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up