«Безкоштовне» житло для рятувальників: яка схема та хто будуватиме

«Безкоштовне» житло для рятувальників: яка схема та хто будуватиме
Будинок рятувальників на Гарнізонній. Фото з архіву редакції
  • Хмельницька ДСНС віддає свою землю під будівництво.

  • За це сподівається отримати більше тисячі «квадратів» для своїх працівників.

  • Дізнавайтеся, як працюватиме схема та хто будуватиме житло.

Хмельницькому запланували будівництво житла, частину квартир у якому віддадуть рятувальникам. У головному управлінні ДСНС вже визначили підрядника. Розповідаємо вам деталі.

Яка схема будівництва

Схема будівництва є типовою для державних та комунальних установ України й Хмельницького зокрема. Головне управління ДСНС Хмельниччини передає забудовнику свої земельні ділянки на Гарнізонній, 17/1-А, 17/2-А та 17/1-Б.

Будівельна компанія власним коштом зводить житло, частину якого «безкоштовно» передає ДСНС. Конкретно у цьому випадку йдеться про 1265 квадратних метрів. Про це журналісту vsim.ua розповів головний фахівець відділу ресурсного забезпечення ГУ ДСНС України у Хмельницькій області Андрій Нікітішин. Земельні ділянки в результаті стають спільною власністю мешканців квартир.

Відео дня

Кількість будинків та кількість квартир у них буде визначена проєктною документацією. Квартири між працівниками ДСНС будуть розподілені за рішенням житлової комісії та відповідно до контрольних списків. Про це йдеться у відповіді на запит, який ми надсилали до управління.

З урахуванням викладеного вище виникає питання — хто має заплатити за «безкоштовні» квадратні метри? Адже навряд чи забудовник стане будувати нерухомість собі у збиток. Чи може статися так, що вартість «безкоштовного» житла буде закладена у вартість квартир для тих, хто буде їх купувати у таких будинках?

— Можливі варіанти, коли забудовник залучає кошти для покриття витрат на будівництво «безкоштовних» квартир з власного рахунку. У такому випадку фінансування «безкоштовного» житла здійснюється з частини коштів, які забудовник виділяє на реалізацію проєкту. Зокрема, кошти можуть бути закладені в ціну квадратного метра або утримані з чистого прибутку, — розповів у коментарі журналісту vsim.ua провідний юрисконсульт консалтингової компанії «Nota Group» Олександр Слободянюк.

Відтак експерт зазначив, що для отримання однозначної відповіді, як саме фінансуються «безкоштовні» квартири, потрібно розглянути конкретні умови угод та контрактів. Часто такі документи, зазначив Олександр Слободянюк, містять конфіденційну інформацію, доступ до якої обмежений.

Що відомо про підрядника будівництва

Отримає земельні ділянки під будівництво хмельницька компанія — ТОВ «СМ Білдінг». Така інформація розміщена на сайті ГУ ДСНС у Хмельницькій області. Фірма зареєстрована у березні 2019 року. Основним видом діяльності є будівництво житлових і нежитлових будівель, статутний капітал складає 2,6 мільйона гривень. Керівник та власник підприємства — хмельничанин Юрій Михайлюк. Такі дані є в аналітичній системі «YouControl».

«СМ Білдінг» будує або завершила будівництво чотирьох житлових комплексів у Старокостянтинові — «Прага», «Прага Gold», «Прага Lux» та «Прага Silver». Це дані сайту dom.ria.com.

Також компанія неодноразово брала участь у публічних закупівлях. Далі перелік найбільших за вартістю об’єктів:

Нагадаємо, що в районі вулиці Гарнізонної вже є будинки для рятувальників, збудовані раніше. Так, у серпні 2020 року там презентували триповерхівку на 21 квартиру. Її збудували спільно коштом державного бюджету та головного управління ДСНС. Вартість будівництва тоді склала майже 13,3 мільйона гривень або ж понад 630 тисяч гривень за квартиру. Загалом на той час в районі вулиці Гарнізонної мешкали 120 сімей рятувальників.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Lidija Banashko

    погріють ручки шоби  ніц не крали?????

keyboard_arrow_up