Стерилізація та новий притулок: які перспективи у безпритульних тварин Хмельницького

Стерилізація та новий притулок: які перспективи у безпритульних тварин Хмельницького
Притулок для тварин у Дубовому. Фото з архіву редакції
  • Щороку місто витрачає гроші на стерилізацію та утримання притулку.

  • На думку волонтерів, це дає результат — природне скорочення чисельності.

  • Але через безвідповідальних власників постійно з’являються нові безпритульні тварини.

Поодинці або невеликими зграями вони ходять вулицями туди-сюди, не звертають уваги на людей та переходять дорогу на зелений сигнал світлофора. Йдеться про безпритульних собак, які є звичними мешканцями кожного мікрорайону міста. Котів помітити значно важче, втім, це не робить їхнє життя набагато легшим за собаче.

Скільки у Хмельницькому безпритульних тварин? Яка сума йде на них з міського бюджету? На якій стадії та чому зупинилося будівництво нового притулку? Ми дізналися відповіді на ці та інші питання й пропонуємо довідатись і вам.

Чому в місті досі не порахували безпритульних тварин

У всіх центрах сусідніх з Хмельниччиною областей — Вінниці, Житомирі, Рівному, Тернополі, Чернівцях — проводили підрахунок безпритульних собак. Робили це за так званою системою Копача, яка передбачає поділ міста на сектори та залучення волонтерів. Останні мають шукати тварин та вносити дані про них у мобільний додаток. Така система дозволяє не тільки дізнатися кількість собак чи котів, а також розподіл їх за певними параметрами. Наприклад, стерилізацією, статтю, віком, статурою чи кольором.

Зробити такий підрахунок планували й у Хмельницькому. Проте далі розмов справа не пішла, і на питання «чому так?» чиновники та волонтери кивають один на одного. Річ у тім, що підрахунок за системою Копача передбачає залучення ресурсів — організаційних, фінансових та людських.

Відео дня

— Собака згідно зі своїми поведінковими особливостями не сидить на місці, а курсує. У неї є ареал, де вона проживає і де харчується. Тому протягом доби вона може до 10 кілометрів проходити. Взагалі була надія, якщо проводити такий підрахунок безпритульних, на волонтерів. Тому що в нас у центрі поводження з тваринами умовно 13 людей всього, але там частково працюють у притулку, а ті, що займаються виловом тварин, то там чотири людини, в тому числі один водій. Тому все місто охопити неможливо, щоб не було таке, що одну собаку порахували 10 разів, а іншу жодного, — розповіла у коментарі журналістам vsim.ua начальник відділу благоустрою департаменту інфраструктури Хмельницького Тетяна Циб.

Як розповіла чиновниця, кілька років тому велися переговори з волонтерами, які, як планувалося, мали б долучитися, аби була достатня кількість учасників підрахунку. Тим часом коштом міського бюджету мали б придбати мобільний додаток. Втім, за словами Тетяни Циб, з боку волонтерів «не було відповідного зустрічного поштовху».

Тим часом голова громадської організації «Врятуй життя» Олена Голубнича говорить, що в питання підрахунку кількості тварин не просунулося через комунальників:

— Я вважаю, що з боку ЖКГ не пішла співпраця, тому що викликати сюди пана Копача мали вони офіційно, тоді обдзвонити нас, щоб ми зустрілися та обговорили це. Далі того, що вони сказали «Так, давайте зробимо підрахунок», не пішло. Це потрібно місту, це оплатити має місто, викликати їх має місто, а ми можемо допомогти як волонтери, але ми не повинні це організовувати. У них був і телефон пана Копача, і знаю більше, що пан Копач приїжджав до Хмельницького, і, на жаль, з ним так ніхто і не зустрівся тут, — розповіла волонтерка.

Олена Голубнича також сказала, що була готова залучити волонтерів організації для підрахунку, якби управління ЖКГ провело організаційні заходи.

Тим часом начальник центру поводження з тваринами комунального підприємства «Спецкомунтранс» Олександр Ченаш вважає, що у місті налічується декілька тисяч безпритульних тварин. Однак порахувати їх практично неможливо.

Чому зупинилося будівництво нового притулку для тварин

Станом на зараз у Хмельницькому діє один комунальний притулок для тварин, розташований у мікрорайоні Дубове. Там живе близько 300 собак, двома сотнями з яких опікується «Спецкомунтранс», а рештою — ГО «Врятуй життя». Тварин у притулок доставляють після стерилізацій, травм чи отруєнь. Залежно від стану здоров’я собак або залишають у притулку доживати віку, або повертають туди, де взяли. Часом до притулку підкидають цуценят. Шансів вижити у них мало, оскільки територія заражена ентеритом. Детальніше про притулок дізнавайтеся в окремому матеріалі.

Збудувати новий притулок комунальники запланували на Заводській. Там має бути чотири окремі будівлі — господарська та три комплекси вольєрів. Загалом має бути 150 вольєрів площею 10 квадратних метрів. Кожен буде розрахований на 3-6 собак — залежно від розміру та характеру кожної з них.

— Вольєрів десь 150, але в кожному вольєрі ми можемо тримати від 3 до 6 собак залежно від розмірів і залежно від того, як вони будуть уживатися між собою. Є такі агресивні, які не піддаються соціалізації, а є такі компанійські, які потребують, щоб була поряд зграя. Просто вольєри немаленькі. А тут виходить сам вольєр 2 на 5, це 10 квадратів, і для однієї собаки трохи забагато 10 квадратів. У нас у власників не на кожному подвір’ї є тих 10 квадратів, — розповіла Тетяна Циб.

Планується також, що в притулку буде ще й приміщення для котів всередині господарської будівлі. Загалом притулок не тільки даватиме прихисток тваринам — там також проводитимуть вакцинацію, стерилізацію та лікування.

Як розповіла чиновниця, будівництво першої черги притулку розпочали 2019 року. Тоді завезли та ущільнили ґрунт, оскільки місцевість там болотиста. 2020 року до ділянки підвели водогін, забили семиметрові палі та улаштували чотири стрічкових фундаменти. 2021 року ніяких робіт проводити не будуть, оскільки грошей на це немає.

Загалом запланована вартість будівництва притулку складає 14 949 895 гривень. Фактично з бюджету підрядник, ПП «Укр Захід Буд Сервіс», отримав 3 902 204 гривні. Нагадаємо також, що підпорядковуватися притулок повинен окремій структурі — комунальному підприємству «Надія». Юридично його створили у жовтні 2016 року, однак фактично воно не діє, не маючи навіть працівників.

Як проводять стерилізації тварин та що це дає

Щороку на стерилізацію тварин виділяють декілька сотень тисяч гривень з міського бюджету.

Більшість стерилізацій проводять собакам, рідше стерилізують котів. Підрядником є ТОВ «Хмельницька перша міська ветеринарна лікарня».

Виловом тварин для стерилізації займаються працівники профільної бригади «Спецкомунтрансу» та волонтери. Операцію проводять у вже згаданій ветлікарні, після чого перевозять тварину до притулку у Дубовому. Там тримають доти, доки не загоїться післяопераційна рана. Зазвичай це близько двох тижнів. Після цього повертають туди, де зловили.

Як розповіла Тетяна Циб, вилов тварин для стерилізації — справа непроста. Допомагають у вилові волонтери, які прикормлюють тварин, і ті починають їм довіряти та даються в руки. Якщо працівники бригади вилову виїжджають самостійно, то застосовують сітки, петлі та шприцемети.

— Але собаки теж не дурні, вони відчувають цей запах і не даються самі в руки. А якщо шприцемет, то дія цього снодійного, поки воно починає діяти, 15-25 хвилин. І в цей час собака від того, що їй було боляче, починає тікати в хащі, далеко. І ці 15-25 хвилин людина має бігти за нею, щоб вона де впала, там її підібрати, — розповіла Тетяна Циб.

Ветклініка, яка проводить стерилізації, має для цього окремого ветеринара. Щодня проводять до 10 операцій.

Вже згадані волонтери, які допомагають з виловом, також оплачують стерилізації. Найчастіше допомагають у тих випадках, коли власники тварин не можуть самостійно оплатити операцію, маючи лише частину суми на неї. Втім, як розповіла Олена Голубнича, далеко не всі власники мають бажання стерилізувати своїх тварин.

— Тобто якщо побачили собаку, не треба чекати, поки вона народить 25 цуценят, треба її стерилізувати. Її привезуть на місце, здоровеньку, все буде добре. А люди… Одні бояться, другі не в курсі про стерилізацію, не розуміють, а є ще й такі, які говорять, що кожна тварина хоче відчути радість материнства, і треба дати їй можливість народити, а потім тих цуценят просто підкинути під будинок, — розповіла волонтерка.

Хай там як, систематична стерилізація таки дає результати. За словами Олени Голубничої, 2011 року в її мікрорайоні мешкали 24 безпритульних собаки. Жодної з них зараз немає, а є чотири тварини, які прийшли на територію пізніше, після 2011 року. Такого результату досягли, перш за все, завдяки стерилізації.

— Основне, що може зменшити чисельність безпритульних тварин, — це стерилізація. Було багато скептиків стосовно цього, але я навіть можу відкрити архіви нашої громадської організації 2011-2012 років, і було море фотографій, як собаки йдуть зграями за волонтерами, маса цуценят, за тими цуценятами другий виводок цуценят, і оці зграї ходили й спальними районами, і центром міста. У нас було 24 собаки, ми йшли кормити з дівчатами й вони просто нас з ніг збивали. Куди ці собаки всі ділися? Ми всіх їх стерилізували й вакцинували, частина з них знайшла добрі руки, частину прилаштували за кордон, частина прилаштована була тут у Хмельницькому, три з цих собак в мене в притулку, тому що вони травмувалися, і я мусила вже їх забрати на постійне проживання на частину притулку «Врятуй життя», інші собаки померли своєю смертю, хто зі старості, хтось від хвороби, когось збила машина, — розповіла Олена Голубнича.

Ті собаки, які залишилися на території, просто доживають тут свого віку. Вони вакциновані, стерилізовані та соціалізовані — скарг на них, за словами Олени Голубничої, немає. Втім, не всі позитивно ставляться до стерилізації, оскільки вона не дає швидкого результату, адже собаки живуть близько 10 років. У Хмельницькому стерилізації проводять від 2008 року, і тільки зараз це дало результат.

Як вже було сказано вище, власники тварин не завжди відповідально до них ставляться. Ситуацію з чисельністю тварин погіршує безконтрольне розведення у дачних масивах та сусідніх із Хмельницьким селах.

— Кількість тварин зменшилася у декілька разів, однак ще залишилися проблемні місця. Це промислові зони та наближені до дачних масивів райони міста. Ми знаємо, що стерилізація зменшує кількість тварин, але поповнюють цю кількість безконтрольні розведення собак і викидання непотрібного приплоду. Села, дачні масиви, де люди не чули про стерилізацію, не мають ніякого бажання цим займатися. Не лише безпритульні народжують. Ми можемо стерилізувати, якусь частину зменшити, однак, на жаль, через безвідповідальне розведення й безвідповідальних власників ми маємо ще й поповнення цих рядів, — розповіла Олена Голубнича.

На безвідповідальній поведінці власників тварин у розмові з журналістами наголошував і Олександр Ченаш. За його словами, з сіл у місто привозять тварин і просто їх викидають. Подеколи в Хмельницькому помічають собак з інших обласних центрів — Тернополя та Вінниці. Звідки тварина, визначають за кліпсами, які вішають на вуха після стерилізації. Власники дач, приїжджаючи на літо, заводять тварин, а потім просто їх залишають.

— Цей рік ще як ніколи, нам стільки з траси забігають. Під ворота під’їхали, скинули. Ми знаємо навіть звідки, он там Пархомівці привезли, з Меджибожа сюди скидають цих собак. А то бабуся померла, а то немає чим кормити, а то коронавірус. Дуже багато собак, до речі, у нас зараз у Лезневому, там прямо зграї. Не всі виживають, але багато, а вони мігрують, і виходять на місто. У нас на звалище вивозять їх, не на сам полігон, а поряд підкинули, куди воно біжить? У місто, — розповів Олександр Ченаш.

Навіщо потрібна реєстрація домашніх тварин

Реєстрація допомагає знайти власника тварини, якщо вона загубилася. Крім того, вона дозволяє притягувати до відповідальності власника, якщо він її викинув, а так само, якщо тварина завдала шкоди людям чи майну. Наразі в Україні не запроваджена обов’язкова реєстрація. «Спецкомунтранс» таку послугу надає за 22 гривні. Однак потрібно мати на тварину ветеринарний паспорт.

— Ми розмовляли із нашою Національною поліцією ще два роки тому, і з керівниками ЖЕКів, щоб вони оголошення написали, що можна реєструвати, але як у нас немає покарання за те, що є незареєстрована собака чи кішка, то і немає поштовху, щоб відлучатися з роботи й бігти реєструвати собаку, — розповіла Тетяна Циб.

Скільки витрачають на безпритульних тварин у Хмельницькому

Притулок у Дубовому обходиться міському бюджету в 1,3 мільйона гривень. Йдеться про утримання лише тих тварин, які розміщені на частині «Спецкомунтрансу». Чимало витрачають і волонтери. За словами Олени Голубничої, витрати громадської організації «Врятуй життя» складають в середньому 60 тисяч гривень щомісяця. За весь минулий рік витрати склали 900 тисяч гривень.

Серед витрат — лікування тварин, яке обходиться щодня на суму від 500 до 2000 гривень. Також волонтери купують корми для тварин, утримують цілодобову «швидку», платять волонтерам, які працюють у притулку або беруть тварин на перетримку, будують вольєри, купують обладнання, допомагають оплачувати стерилізації малозабезпеченим мешканцям. Наповнюють бюджет «Врятуй життя» благодійні внески приватних осіб та організації з Німеччини.

— У нас є машина старенька, Жигуль четвірка, який нам подарувала наша хмельничанка, яка живе в Австралії. Машина періодично потребує якихось витрат, вона не нова, однак дуже гарно справляється зі своєю роботою. У нас бригада ветеринарної допомоги цілодобова, тобто якщо вночі збиває машина, то наш Саша Главінський виїжджає обов’язково на машині, забирає цю собачку. Він сам вміє надати першу допомогу аж до крапельниці внутрішньовенно. Він ставить всі, що потрібно, уколи, все робить, і тоді вже собачку, скажімо, або закриваємо у вольєр, або на перетримку, а вже зранку веземо до ветлікарні.

У розмові з журналістами Олена Голубнича поскаржилася на відсутність цілодобової ветеринарної клініки та стаціонару у Хмельницькому. 

— Наша бригада ветеринарної допомоги дуже виручає, тому що ми можемо цілодобово рятувати тварин, а не чекати, поки клініка відкриється о 9 ранку. На жаль, в Хмельницькому у нас немає стаціонарів, а хотілося б, щоб щось таке було. Ми б знаходили можливості оплачувати стаціонар для важкохворих післяопераційних тварин, аби вони отримували скільки потрібно належний догляд. Післяопераційний догляд має дуже велике значення. Можна зробити навіть дуже складну операцію, а потім собачку завезти в притулок, а як не крути, там море інших собак, і може якась інфекція зайти. У нас такого стаціонару немає, немає де лишити навіть за солідні гроші хоча б на тиждень, на два тварину, щоб за нею доглядали, — розповіла волонтерка.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Alex Varmint

    Ещё одна корупционная составляющая, их надо отстреливать или стерилизовать.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:16 До 10 років ув’язнення загрожує кам’янчанину за п’яне ДТП 19:31 У Хмельницькому попрощалися з Романом Синіцьким та Максимом Лобановським 18:44 У Хмельницькому районі водій насмерть переїхав 8–річну дівчинку 18:09 «За побратимів стояв горою»: історія 25-річного воїна Андрія Сидорчука з Хмельниччини photo_camera Від читача 13:02 Медична рада за підсумками роботи у 2023 році відбулася у КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» 17:21 «Я стала в 70 років малювати», – у Шепетівці відкрили клуб для літніх людей 16:39 У смерті немовляти підозрюють лікаря–гінеколога на Хмельниччині 15:51 20–річний хмельничанин збив пішохідку на Шевченка 15:16 Залишаться без води через борги: кого і коли відключить «Хмельницькводоканал» 14:58 Робота у Хмельницькому: є 265 вакансій (СПИСОК) 14:09 На Хмельниччині є перші інфіковані від укусів кліщів 13:21 «Укрзалізниця» запустила додаткові поїзди до весняних канікул через Хмельниччину 12:42 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 12:03 Росіянин мав дві земельні ділянки на Хмельниччині. Їх конфіскували 11:16 BULKA маркет у зв’язку з відкриттям нового магазину шукає працівників (новини компаній) 11:07 Хмельницький комунальник може сісти на 10 років за хабарництво 10:02 Скільки коштує ванна гарячої води у Хмельницькому 09:01 Постраждала жінка та пошкоджено будинок: наслідки атаки на Хмельниччині
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up