Суд відкрив шлях до знесення старої будівлі музучилища на Проскурівській

Суд відкрив шлях до знесення старої будівлі музучилища на Проскурівській
  • Будівлю купила фірма «Проскурівінвест» 2021 року за майже 31 мільйон гривень.

  • Вона пов’язана з хмельницьким забудовником — компанією «Будівельний Альянс Груп».

У центрі Хмельницького на вулиці Проскурівській, 79, розташована пам’ятка архітектури — колишнє музичне училище. Власне, споруда з’явилася наприкінці 1930-х років та спершу була готелем, а вже у 1960-х там розмістилося музичне училище.

Заклад працював там до 2017 року, а тоді переїхав на Прибузьку. Будівлю ж передали на баланс обласного краєзнавчого музею. Планували провести реставрацію та перемістити туди заклад. Втім, грошей на це так і не знайшли. Обласні чиновники казали, що потрібна «величезна сума», хоча її так і не назвали.

Тому пам’ятку вирішили продати. Про це стало відомо у вересні 2021 року. Аукціон з продажу відбувся того ж року у листопаді. Стартова ціна склала понад 10 мільйонів гривень з ПДВ, а зрештою пам’ятку продали за майже 31 мільйон. Покупцем стало ТОВ «Проскурівінвест». Такі дані є системі електронних торгів «Prozorro. Продажі». З того часу будь-яких ознак ремонту чи реставрації зовні помічено не було. Нині хмельничани звертають увагу на те, що будівля занедбана.

Відео дня

Зміна цільового призначення землі та її продаж

Земельна ділянка, де розташоване училище, належить до комунальної власності Хмельницької міської ради. Її цільове призначення на момент продажу будівлі — для будівництва та обслуговування будівель закладів культурно-просвітницького обслуговування. У липні минулого року стало відомо, що «Проскурівінвест» хоче його змінити, встановивши як «для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови». Про це йшлося у проєкті рішення міської ради.

А у березні цього року депутати схвалили зміну цільового призначення земельної ділянки. І тоді ж ухвалили провести експерту грошову оцінку. Текст рішення вказує на те, що ділянку планують продати.

— Укладення договору про оплату авансового внеску в рахунок оплати ціни земельної ділянки не звільняє від забезпечення безкоштовного і безперешкодного використання об’єктів загального користування (пішохідні та автомобільні дороги, об’єкти інженерної інфраструктури), а також забезпечення можливості доступу на земельну ділянку відповідних служб для обслуговування і ремонту об’єктів загального користування та інженерної інфраструктури, дотримуватись встановлених чинним законодавством обмежень (обтяжень) у використанні земельної ділянки.

Раніше ми намагалися поспілкуватися з керівництвом «Проскурівінвесту» щодо його планів на будівлю. Однак ні на дзвінки, ні на повідомлення у соцмережах нам не відповіли.

Суд за статус будівлі та «перемога» «Проскурівінвесту»

Тим часом «Проскурівінвест» намагався скасувати охоронний статус будівлі і таки домігся свого. У листопаді минулого року фірма звернулася до Хмельницького окружного адміністративного суду. У своєму позові вона вимагала від Департаменту інформаційної діяльності, культури, національностей та релігій Хмельницької ОВА виключити будівлю з переліку пам’яток історії міста Хмельницького.

Свою позицію «Проскурівінвест» аргументував тим, що будівля внесена у перелік як «Будинок, де розміщувався штаб 1-го кінного корпусу Червоного козацтва». А тому її слід виключити з переліку як порушення закону про декомунізацію.

Як стає зрозуміло з рішення суду, жодних заперечень не висловлювали ані Департамент, ані інші органи та установи, а саме:

Зокрема, Департамент і раніше звертався до Міністерства культури та інформаційної політики з пропозицією виключити будівлю з переліку пам’яток. Інші ж установи зі списку вище повідомляли, що будівля не має історичної, культурної, архітектурної чи іншої цінності. Аналогічні висновки зробив доктор архітектури та професор Київського національного університету будівництва і архітектури, ім’я якого у рішенні суду зашифроване.

Крім того, у технічному звіті йдеться, що станом на 2022 рік будівля перебувала в аварійному стані та була фізично зношена на 85%. Відновлення її не було можливе, оскільки фундаменти втратили несучу здатність. Також споруда має значну кількість тріщин, окремі з яких мають ширину до 1,5 сантиметра. Тому, згідно зі звітом, її слід повністю демонтувати.

Спираючись на викладене вище, Хмельницький окружний адміністративний суд зобов’язав Департамент інформаційної діяльності виключити будівлю з переліку пам’яток історії міста Хмельницького. Таке рішення 11 грудня виніс суддя Петро Салюк.

Після цього Хмельницька обласна прокуратура подала апеляцію. Її розглядав Сьомий апеляційний адміністративний суд, що у Вінниці. В результаті він виніс рішення, що фактично повторює рішення першої інстанції, та відхилив апеляцію прокуратури. Постанова ухвалена суддями Олександром Боровицьким, Олегом Курком та Віктором Шиндловським тиждень тому, 19 червня. У відкритому доступі воно з’явилося два дні тому, 24 червня.

«Проскурівінвест» та «Будальянс»

ТОВ «Проскурівінвест» зареєстроване у листопаді 2021 року, тобто перед купівлею будівлі на Проскурівській. На той час керівником, власником та засновником був хмельничанин Олександр Чернов. Статутний капітал фірми складав 900 тисяч гривень. Місцем реєстрації була квартира на вулиці Грушевського. І тоді, і зараз основний вид діяльності компанії — купівля та продаж власного нерухомого майна. Такі дані є в аналітичній системі «YouControl».

У березні цього року в реєстраційних даних фірми відбулися зміни. Відтоді місцем реєстрації вказаний будинок на Проскурівській, 79, тобто будівля, яку компанія купила 2021 року. Керівником «Проскурівінвесту» стала мешканка Одеси Тетяна Лаврова. Вона ж стала кінцевим власником та засновником разом з мешканкою Львова Валентиною Волошинівською. А статутний капітал фірми тепер складає 2000 гривень.

З даних в аналітичній системі «YouControl» дізнаємося, що фірма «Проскурівінвест» пов’язана з одним з найбільших забудовників Хмельницького — компанією «Будівельний Альянс Груп». На це вказують такі факти:

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (20)
  • Buzhok

    крутилки накрутили
  • Микола Кушнір

    Судя хорошо заробив
  • Косолапов

    Як біля"Юності"- довели щоб будинок развалился.Юрій Павлович.
  • Сергей

    Завтра жінка судьї буде на новому геліку кататись😂

keyboard_arrow_up