10 найбільших забудовників Хмельницького: хто за ними стоїть

10 найбільших забудовників Хмельницького: хто за ними стоїть
Фото з архіву редакції
  • Житло у Хмельницькому продовжують будувати попри карантин та війну.

  • 96 новобудов міста пов’язані з 10 будівельними фірмами.

  • Що про них відомо?

За останні роки українцям, і хмельничанам у тому числі, довелося пережити карантин та повномасштабне російське вторгнення. Попри це будівництво житла у Хмельницькому тривало. Протягом 2020-2023 років в області здали в експлуатацію 14 164 одиниці житла. Це 11 611 квартира, а решта — приватні будинки. Такі дані на своєму сайті наводить Головне управління статистики у Хмельницькій області.

Одним зі способів будівництва житла є залучення забудовників. Це компанії, які залучають інвесторів і за їхні гроші будують житло. Часто інвесторами є люди, які хочуть жити у новозбудованих квартирах, здавати їх в оренду або й просто перепродувати після здачі в експлуатацію.

Журналіст vsim.ua проаналізував дані про структуру та зв’язки найбільших забудовників Хмельницького. Для аналізу були обрані 10 компаній, які мають найбільше об’єктів у місті, зареєстрованих на сайті dim.ria.com. Фактично в переліку виявилися забудовники, які мають шість та більше об’єктів, включаючи і здані, і в процесі будівництва. Загалом це 96 об’єктів.

Відео дня

У цьому матеріалі ми розглядаємо кожного забудовника не як конкретну юридичну особу, а як групу пов’язаних між собою осіб — юридичних, фізичних та ФОПів. Далі розповідаємо, що криється під «вивісками» забудовників — перелічуємо фірми та людей, які мають з ними зв’язки чи мали їх у минулому. Дані отримані з допомогою сервісу «Аналіз зв’язків» системи «YouControl».

Будівельний Альянс Груп

Компанія «Будівельний Альянс Груп» має 18 об’єктів, в тому числі 17 у Хмельницькому. Це, зокрема, житлові комплекси «Гетьманський», «Кардамон», «Вінницький», «Над Бугом», «Золота Підкова» та масив таунхаусів «Дендропарковий».

ТОВ info «Будівельний Альянс Груп» має зв’язки з такими юридичними особами:

Ключові та пов’язані особи:

Бізнес-партнером Івана Крутилка є колишній депутат Хмельницької міськради Андрій Кветко.

Діта

Компанія «Діта» має 18 об’єктів, в тому числі 16 у Хмельницькому. Це, зокрема, житлові комплекси «Барбарис», «Магнолія», «Прованс», «Елегант», «Затишний» та котеджне містечко «Eurovillage 2».

Приватна фірма «Діта» має зв’язки з такими юридичними особами:

Ключові та пов’язані особи:

Авіла

Компанія «Авіла» має 15 об’єктів, в тому числі 12 у Хмельницькому. Це, зокрема, 11 житлових комплексів зі словом «Avila» у назві, а також житловий комплекс «Щасливий».

ТОВ info «Будівельна компанія „Авіла“» належить до фінансово-промислової групи «Актив». У ній ключовими особами є бізнес-партнери Богдан Куспісь та Іван Коцьо — обоє є учасниками компанії з управління активами «Актив» та юридичної компанії «Куспісь та партнери». Обидві фірми зареєстровані у Львові.

ТОВ «Будівельна компанія „Авіла“» має зв’язки з такими юридичними особами:

Ключові та пов’язані особи:

SK Group

Компанія «SK Group» має 11 об’єктів, в тому числі 10 у Хмельницькому. Це, зокрема, житлові комплекси «Sportcity», «Європейський квартал», «Spring Town», «Олімпійський, «Львівський», «Проскурів», котеджне містечко «Family House» та бізнес-центр «City Tower Mall».

ТОВ info «СК Група» має зв’язки з такими юридичними особами:

Ключові та пов’язані особи:

Комунбуд

Компанія «Комунбуд» має 10 об’єктів — усі у Хмельницькому. Це, зокрема, житлові комплекси «Шевченко», «Проскурів», «Новобудова» та «Озерний 2020».

Приватне ремонтно-будівельне підприємство «Комунбуд» пов’язане з такими юридичними особами:

Ключові та пов’язані особи:

Укрстандарт

Компанія «Укрстандарт» має сім об’єктів — усі у Хмельницькому та поряд із ним. Це, зокрема, чотири житлові комплекси у мікрорайоні Грузевиця-2 та житловий комплекс на Бандери, 2/1.

ТОВ info «Укрстандарт» пов’язане з такими юридичними особами:

Ключові та пов’язані особи:

UBC

Компанія «UBC» має вісім об’єктів, в тому числі шість у Хмельницькому. Це житлові комплекси «Paradise», «Park Town», «Ранкове», «Ранкове Family», «Срібні Озера» та «Срібні Озера Комфорт».

ТОВ info «Український будівельний капітал» пов’язане з такими юридичними особами:

Ключові та пов’язані особи:

Лідер

Компанія «Лідер» має сім об’єктів, з яких шість у Хмельницькому. Це, зокрема, житлові комплекси «Злагода», «Сагайдачний», «Dream Tower», «Нова Лінія» та «Естетика».

Приватне мале підприємство «Лідер» пов’язане з такими юридичними особами:

Ключові та пов’язані особи:

КомфортБудПлюс

Компанія «КомфортБудПлюс» має 14 об’єктів, в тому числі 6 у Хмельницькому. Це, зокрема, житлові комплекси «Dream Park», «Мрія на Кармелюка», «Holiday Park» та «Зоряний».

ТОВ info «КомфортБудПлюс» пов’язане тільки з трьома фізичними особами:

Harmony

Компанія «Harmony» має шість об’єктів — усі у Хмельницькому. Це житлові комплекси, що мають слово «Гармонія»/«Harmony» у назві. Під брендом будівельної компанії діють такі юридичні особи:

Ключові та пов’язані особи:

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Надежда. Дунец

    Це добре ,місто розширюється, але лізти в двори ,нищити дерева ,парки це правильно? Невже мало полів ? Ні ,це дорого для забудовників, а потім ще й самі доводимо дім до пуття ,бо забудовник вже немає грошей. Позор таким забудовникам.

keyboard_arrow_up