Тариф на воду: за що платять гроші хмельничани (ІНФОГРАФІКА)

Тариф на воду: за що платять гроші хмельничани (ІНФОГРАФІКА)
  • Третину тарифу становлять витрати на електрику, ще третина йде на оплату праці комунальників. 

  • Що ще входить в оплату тарифу на воду в Хмельницькому?

Хмельниччина посідає четверте місце по Україні за розміром тарифу на водопостачання та водовідведення. Дешевше лише на Львівщині, Харківщині та Вінниччині.

Інфографіка 24 каналу. Тариф по області = сумі вартості за водопостачання та водовідведення

Разом з тим тарифи різняться не лише по областях, а й навіть по кожному конкретному регіону: в районах, тергромадах, селищах та містах. Так, в Хмельницькій області ціна за кубометр води коливається від 23 до майже 60 гривень. Нагадаємо, ми про це розповідали у матеріалі Тарифи на воду: де найдорожче і найдешевше платять на Хмельниччині\

Від чого залежить тариф на воду

У Хмельницькводоканалі стверджують, різний рівень тарифів на підприємствах залежить від місцевих особливостей виробництва та надання цих послуг. Тариф на водопостачання та водовідведення залежить від таких чинників:

Відео дня

Та це не весь перелік. 

— Щоб виїхати на виклик, необхідне пальне. Для дезінфекції води потрібні реагенти. Усунення наслідків аварій — труби та матеріали. На забезпечення операційної діяльності залишаються мізерні кошти, а про відновлення основних засобів та модернізацію годі й мріяти, — додають на підприємстві. 

З чого складається тариф на воду у Хмельницькому

Ціни на послуги водоканалу у кожному регіоні області різняться. Згідно даних Хмельницькводоканалу вартість відрізняється навіть в межах одного і того ж району. Так, Хмельницький із тарифом в 27,39 гривень за куб знаходиться на 4 місці. Найнижчий тариф за кубічний метр води в Старій Ушиці — 23 гривні. Найвищий — у Летичеві, 59,7 гривень. Всього у переліку — 14 населених пунктів. Детальніше скільки платять за воду в регіоні дивіться на інфографіці:

Інфографіка Хмельницькводоканалу

Тариф у Хмельницькому почав діяти з 1 січня 2022 року. Ціни на воду для містян наразі такі:

За що ж доводиться платити хмельничанам?

— Уявіть тариф на водопостачання і водовідведення у вигляді торту. Торт хмельничан буде невеликого розміру, адже він – один з найнижчих в Україні, — йдеться в повідомленні водоканалу. 

Так ось – інгредієнти цього тарифу будуть такими:

Інфографіка Хмельницькводоканалу

На підприємстві додають, що діючі на сьогодні тарифи не можуть покрити фактичні витрати водоканалу.

— Ніхто не знав, що нам прийдеться закуповувати генератори, міні-АЗС, ціни на паливно-мастильні матеріали зростуть, а додаткових витрат буде в рази більше ніж планувалося. Попри це – ми продовжуємо працювати і надавати якісні послуги з централізованого водопостачання і водовідведення споживачам міста, адже це — головна мета нашого підприємства, — кажуть комунальники. 

У Хмельницькводоканалі додають, що не готують мешканців до підняття цін на послуги, адже під час воєнного стану діє мораторій на підвищення тарифу. Однак, нагадують про необхідність платити за воду. 

До слова, хмельничани лише з 10 багатоповерхівок заборгували підприємству за воду близько 4 мільйонів. Більше про це, та чому слід сплатити борг читайте за посиланням

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • PutnickFree

    А хтось мені скаже чому куб води у кілька разів дорожче за куб газу????
  • Ольга Неклюенко

    Плата за повірку лічильникив входить в тариф чи ні, дайте розяснення, а то дуже великі ціна на цю процедуру. І корупцією це віддає.

    Олена Кошарська reply Ольга Неклюенко

    Доброго дня. про це можете прочитати у матеріалі https://vsim.ua/Podii/povirka-vodyanogo-lichilnika-v-hmelnitskomu-yak-vidbuvaetsya-i-hto-mae-11682497.html

keyboard_arrow_up