Вимикати світло на кілька годин у Хмельницькому можуть вже у вересні

Вимикати світло на кілька годин у Хмельницькому можуть вже у вересні
У «Хмельницькобленерго» вже підготували та затвердили графіки аварійних відключень по області. Але застосовуватимуть їх лише у разі потреби.

- Одночасного відключення всієї області не буде, - говорить генеральний директор «Хмельницькобленерго» Олександр Шпак. – Дефіцит по потужностям може виникнути раптово – наприклад, десь вимкнувся блок на станції, і частота відразу знизилася, тобто, терміново потрібно зменшити енергоспоживання. Коли це станеться – наразі ми не знаємо – у грудні, у листопаді, чи може, вже й у вересні. Дефіцит палива, звичайно, раптово не виникне – ми матимемо у запасі період, за який області доведуть об’єми споживання, які ми маємо зекономити, і у свою чергу, ми доведемо графік відключень до населення.

Світло вимикатимуть максимум на 5 годин – зранку з 8:00 до 10:00, або з 9:00 до 11:00, та ввечері – з 19:00 до 22:00. Це години пікового навантаження, пояснюють у «Хмельницькобленерго».

Дефіцит електроенергії виник через нестачу вугілля. Корисної копалини добувають недостатньо, тому що на Донбасі війна.

Відео дня

Хмельниччина за добу споживає 6 мільйонів кВтгод енергії. Це еквівалентно трьом тисячам тонн вугілля. Щоб доправити таку кількість палива до області, знадобиться цілий ешелон у 50 вагонів.

- Як правило, ми входили в зиму, маючи на складах від 3,5 до 4 мільйонів тонн вугілля. На сьогодні дефіцит вугілля на зиму складає понад 8 мільйонів тонн, - пояснює Олександр Шпак. – Зараз уряд вирішує питання закупівлі вугілля по імпорту. Попри те, що це ріже слух, я скажу – для нас вугілля з Донбасу обходилось в 120-140 доларів за тонну і 12 мільярдів гривень дотацій щорічно з бюджету. Є вугілля з Австралії – тонна коштує 70 доларів. Чому така різниця – в нас вугілля добувається на глибині, а там відкрита видобутка. І якість того вугілля краща. Якщо буде рання зима, то прогноз песимістичний – вугілля на станціях надовго не вистачить.

Скільки днів у цьому «надовго», генеральний директор головної енергопостачальної компанії області, казати не береться. Але попереджає – газу також не вистачає.

- З 16 червня ми живемо без газу. У Хмельницькому, наприклад, все центральне опалення працює на газу. Відповідно, якщо газу не буде, а його дефіцит порівняно з минулим роком оцінюється у 30%, значить, нам на 30% необхідно зменшити споживання тепла. Але зима вимагає температурного режиму. Тому ми очікуємо збільшення споживання електричної енергії, - каже Олександр Шпак.

Одночасно світло у всьому Хмельницькому може і не зникнути – електроенергія підключена через сім ліній, які можна вимикати окремо.

- В нас мережі будувалися для того, щоб світло було безперебійно, а не для того, щоб когось вимикати. Ми не розраховували на війну. Частина наших споживачів має смарт-лічильники, за якими відключення може проводитися індивідуально. На жаль, через брак інвестицій ми не могли оснастити всі 560 тисяч споживачів області такими лічильниками. Таких є лише 5%, - каже гендиректор компанії.

- Так виглядає розподіл навантаження, яке створюють споживачі, - пояснює Олександр Шпак. - Пікові навантаження є протягом дня, але найбільше зранку і ввечері

Попри всі розмови, графіки аварійних відключень в Україні поки що не застосовують. На відміну від Криму.

- Від нашої енергосистеми живиться Крим. Своєї електроенергії у півострова за різними оцінками від 20 до 70%. Вже сьогодні Крим отримує обмеження по електроенергії. Там до 6 годин на добу вимикають світло. Якщо бойові дії на Сході продовжаться, то обмеження у Криму будуть ще більшими, - говорить генеральний директор «Хмельницькобленерго».

Чому, маючи ХАЕС поруч, хмельничани не платять менше за електроенергію? Вся електроенергія об’єднується у спільній системі, а ціна вираховується пропорційно, залежно від об’єму енергії, яка виробляється різними джерелами.

Відключатимуть світло максимум на місяць. Але, при необхідності, за рішенням уряду, термін можуть збільшити.

- Ми забули 90-ті роки, коли сиділи без світла по кілька годин. Я б рекомендував обзавестися ліхтарями, краще світлодіодними. Вони дають багато світла і мало споживають енергії. Щоб у разі чого ви могли і уроки з дитиною приготувати, і повечеряти і т.д, - каже Олександр Шпак. – Краще, щоб вони не знадобилися. Але, якщо ситуація не зміниться, то почнуть з населення. Сьогодні війна і не можна зупиняти промисловість. 

Довідки за номером контакт-центру «Хмельницькобленерго»:
0 800 50 50 62 зі стаціонарних та мобільних телефонів безкоштовно;

(0382) 75 52 00 - згідно діючих тарифів зв’язку.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (16)
  • Иван Иванов

    р  ты вообще сам понимаешь про что пишешь;

    лучше не пиши туповато как-то
  • р

    Для істериків, що кричать, що енергію продають а в себе виключають:

    Електроенергія нічна - це буферна, її роблять 4 АЕС. Вона дешева. Поки що немає способів зібрати її вночі, та використати ввечері - тому і зробили енергетичну систему з взяємоекспортом енергії в інші часові пояси, щоб свою "базову" енергію скормити в пік і іншу країну, а для свого піку взяти такуж кількість електроенергії в сусідів. Припиніть вашу істерику.

    Питання виключення в тому, що пікову енергію, яку забезпечують більш дорогі ТЕЦ і нівелюють собою пікове навантаження немає з чого виготовляти.

    PAL reply р

    Давным давно, существуют системы равномерного распределения пиковой энергии. ты еще посоветуй, что бы на каждую лампочку поставили регулируемый выключатель.
  • р

    Ставимо економні лампи в кімнатах та світлодіодні в вані та туалеті (вони не бояться частих виключань та включань).

    Якщо кожна квартира вивільнить бодай 100Вт, то в межах міста це буде вже 7МВт.



    Ціна питання для кожної сімї - вартість 2 економних лампочок ~ 60грн.



    Хто вже в себе замінив - замініть в батьків, родичів, замініть в підїзді.
  • Антон Владимирович

    Плюс в том, что демография, я думаю, значительно поднимется с вечерним графиком.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
13:51 На Хмельниччині поліція викрила псевдомінера. Йому загрожує в’язниця 13:02 СБУ закликає жителів Хмельниччини не відвідувати масових зібрань на Великдень 12:14 На пожежі у Хмельницькому знайшли тіло чоловіка 11:29 Тонули у смолі під палаючим сонцем: на Хмельниччині офіцер врятував цуценят (ФОТО) Від читача 17:44 Кіберполіція запрошує долучитись до проєкту Чатові ОНЛАЙН 10:38 Отримали остаточний вирок нападники, які катували та обікрали пенсіонерку 09:52 Від сьогодні змінюється позначення навчальних автівок 09:08 На Хмельниччині розкладатимуть вакцину від сказу для тварин: як вони виглядають 20:52 На Хмельниччині солістка відомого гурту зареєструвала авто 20:06 Закупнянський кар’єр на Хмельниччині приватизувала харківська компанія 19:24 Лікарня у Хмельницькому почала продавати електроенергію, яку виробила на даху 18:35 Зеленський вручив нагороди прикордонникам у Хмельницькому (ВІДЕО) 17:51 Поселення старожителів на Хмельниччині мало не стало сільськогосподарською землею 17:08 У громаді на Хмельниччині запустять безкоштовний автобус до кладовища 16:31 На Хотовицького затримали чоловіка з наркотиками, – поліція 16:06 Симчишин ухвалив чотири кадрові рішення (ІМЕНА) 15:45 Нові знижки на улюблені товари в мережі супермаркетів «Грош»! (новини компаній) 15:20 На Хмельниччині на воді за добу загинули двоє людей 15:10 До кладовища у Шаровечці курсуватиме додатковий транспорт
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up