Як змінилась вартість овочів і фруктів: порівняли ціни у Хмельницькому

Як змінилась вартість овочів і фруктів: порівняли ціни у Хмельницькому
  • Продовжуємо моніторити ціни на продукти у Хмельницькому. 
  • Як змінилась вартість овочів та фруктів?
  • Переглядайте інфографіку і дивіться, де вигідніше.

Українці намагаються адаптуватись до нових реалій сьогодення. Війна й економічна криза впливає на зростання продуктів харчування. Подекуди ціни на деякі товари шокують. Варто додати, що лише овочі за рік подорожчали на 36%. Рекордсменами є звичні для українців цибуля та морква. 

Журналісти vsim.ua продовжують слідкувати за вартістю продуктів. Щомісяця ми моніторимо ціни на м’ясо і сало. А також аналізуємо вартість яєць, овочів, фруктів і соціально важливих продуктів. Нагадаємо, що востаннє ми порівнювали вартість овочів перед Великоднем. Як змінились ціни у травні?

Цього разу ми підготували перелік овочів та фруктів, які хмельничани купують найчастіше. Для цього відвідали два продовольчих ринки, а також супермаркет. Пропонуємо переглянути ціни в інфографіці. Найнижчу ціну на товар ми підкреслили лінією.  

Відео дня


Отож, за нашими спостереженнями, за овочами й фруктами краще вирушати на ринок. Зокрема, деякі позиції товарів можна купити вигідніше на центральному ринку, деякі - на ринку "Дубове".  Окрім цього, вибір значно ширший, аніж на полицях супермаркету. 

Які прогнози дають експерти?

Дані Держстату та Інституту аграрної економіки показують, що ціни на продукти в Україні продовжують рости. Зокрема:

  • овочі за рік подорожчали на 36%;
  • сало — на 38%;
  • риба — на 44%;
  • фрукти — на 75%;
  • яйця — на 92%.

Огірки з початку цього року здорожчали майже втричі, морква - майже у 2,5 рази, цибуля і капуста - удвічі.

Економіст Олег Пендзин пояснює, що раніше Херсонська та Запорізька області, частина яких нині тимчасово окупована, були ключовими постачальниками тепличної продукції. Але це не єдина причина таких шалених цін на овочі.

  • Шукали цибулю в Європі — Польща і Голландія. Але в Голландії й своєї цибулі було обмаль, там були дуже великі повені. Ціна європейської цибулі підскочила вгору. Шукали в Туреччині. Почалися землетруси, турки повністю ввели ембарго на всю продовольчу частину, що йшла на експорт. Це стосується не тільки цибулі, а й томатів і огірків, — каже експерт.

Аграрії ж додають, що на ціни впливають і проблеми з доставкою продукції: порушення міжрегіональних логістичних ланцюжків, підвищення цін на мастильно-паливні матеріали тощо.
Крім того, для вирощування овочів необхідно багато електроенергії, а також мінеральних добрив, ціни на які зросли вдвічі. Адже раніше основа частина добрив йшла через одеські порти, а тепер усе транспортується автівками через європейські ринки.

Експерти також прогнозують, що вартість огірків та томатів традиційно впаде в липні, а от цибуля піде на спад вже зовсім скоро. Оскільки в Україні вродить озима цибуля, а ринок заполонить вітчизняний товар, а не тільки імпортний.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Читач47

    Втратили тимчасово Донбас -зростання цін на теплопостачання тощо, втратили тимчасово південні області - зростання цін на фрукти та овочі. Що на це скажуть розумники, які казали, що ці регіони України дотаційні і зиску від них немає?
  • Новини Хмельницького на vsim.ua

    ❗️Оперативна інформація, цікаві та важливі новини у нашому Telegram-каналі - https://t.me/+gtHqKqD7B0o3N2Uy

keyboard_arrow_up