Мобілізація 2022: що робити якщо на роботу прийшла повістка

Мобілізація 2022: що робити якщо на роботу прийшла повістка

Відповідальною особою в даному процесі є роботодавець.

Військовозобов'язаний в Україні може отримати повістку навіть через свого роботодавця, в такому випадку останній зобов'язаний не тільки проінформувати його про це, а й проконтролювати явку свого працівника до військкомату. Про це розповів адвокат Кирило Козак для The Page.

Він пояснює, що роботодавець при отриманні повістки на підприємство має видати наказ, яким безпосередньо сповіщають осіб про те, що вони зобов'язані з'явитися у військкомат. Після цього про документ потрібно повідомити осіб, на яких він поширюється, а також забезпечити явку.

— Керівник підприємства зобов'язаний проконтролювати прибуття військовозобов'язаного в терцентр комплектації. У разі неявки він повинен повідомити до військкомату, що його працівник не з'явився в призначений час, — пояснює експерт.

Відео дня

Послідовність дій роботодавця виглядає так:

У разі відмови від підписання наказу роботодавець складає відповідний акт у присутності трьох осіб. Документ після відправляють до військкомату.

Якщо ж представник компанії/підприємства не хоче вручати повістку працівникові, у нього з'являються два варіанти дій:

— По-перше, можливий варіант, коли працівник відсутній з поважної причини, наприклад, перебуває на лікарняному. Другий варіант-невручення повістки у зв'язку зі звільненням працівника. У цьому випадку роботодавець повинен звернутися до військкомату і пояснити, що не може вручити документ з цієї причини. Звичайно, це тимчасові заходи. Якщо військкомат захоче викликати людину, це не буде перешкодою для того, щоб була забезпечена його явка, — додав Казак.

Нагадаємо, нещодавно президент Зеленський відповів на петицію про заборону роздавати повістки на вулиці. Глава держави доручив прем'єр-міністрові Денису Шмигалю опрацювати це питання. Як відркагував на петицію президент читайте за посиланням.

А вам приходила повістка цього року? Розповідайте в коментарях як це було.

Читайте також:

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Алена Шостацька

    Сьогодні знайомій людині дали повістку,йому скоро іти на пенсію.яка може бути повістка🤯Які можуть бути повістки,ви пошукайте між своїх там багато найдеться які за державні гроші 💸 живуть.
  • Алена Шостацька

    Є багато воєнних які находяться не на війні.(а зарплати їм платила держава і до війни і квартири дала)то чого зараз дають повістки людям які платили налоги за це.
  • Ілля Шеремета

    Ви  надайте  вітповіть,   військовозобов'язаним   України,  1), повістки  надають  всім  кому  попало  до  воєнкомату,   а  насправді  терцентр   комплектації,  то  це  часна  фірма, ? якщо   так  то. Часна   фірма  повинна  наймати  військовозобов'язаних  на  війну  і   забезпечувати  всім  необхідним,   а  не  зганяти  худобу  в  обору,  а  діти  збирають,  і  купляють  за  власні  кошти  амуніцію,  а  гуманітарна  амуніція ,  на  базар,.  Як   небуть Всім   мирного  неба  над  головою.

keyboard_arrow_up