Хмельницького патрульного судили за хабарництво, шахрайство та збут самогону. Деталі справи

Хмельницького патрульного судили за хабарництво, шахрайство та збут самогону. Деталі справи
Ілюстративний колаж
  • Поліцейського Андрія Тихого затримали у вересні 2017 року.

  • За п’ять днів його відпустили під заставу.

  • Його справу розглядали п’ять років.

  • Що ж вирішив суд?

У вересні 2017 року у Хмельницькому на хабарі спіймали патрульного Андрія Тихого. Як тоді повідомили у прокуратурі, правоохоронець вимагав у підприємиці гроші за безперешкодну торгівлю. Мова йшла про тисячу гривень на місяць. Крім того, він також торгував безакцизним алкоголем.

Минуло п’ять років, і справа патрульного закінчилася для нього вироком. Розповідаємо деталі про обставини та про те, як зрештою покарали поліцейського.

Як ідеться у документах реєстру судових рішень, обвинувальний акт на Андрія Тихого надійшов до Хмельницького міськрайонного суду ще у грудні 2017 року. Тобто з того часу, а це майже п’ять років, справа «висіла» у суді та активно нею не займалися. Такий висновок можна зробити з того, що в реєстрі опубліковані лише три документи за нею, не враховуючи вироку. При цьому зазвичай документів за такі тривалі проміжки часу помітно більше.

Відео дня

5 вересня 2017 року Андрій Тихий продав підприємиці на Гречанах, яка тримала продуктовий намет, три пляшки алкоголю під виглядом горілки. Загальний об’єм складав понад 17 літрів. Патрульний отримав за це 350 гривень. Як зазначено у вироку, алкоголь був сумішшю води та спирту міцністю 29-32 відсотки залежно від пляшки.

Крім того, патрульний та підприємиця домовилися, — коли саме, не зазначено, — що остання має сплачувати щомісяця 1000 гривень. За цю суму Андрій Тихий мав би забезпечити відсутність перевірок, зокрема з приводу продажу алкоголю, та що на торговицю не будуть складати адмінпротоколи.

Першу частину, 400 гривень, Андрій Тихий отримав 6 вересня. Наступного дня, 7 вересня, підприємиця віддала другу частину, 600 гривень. 9 вересня патрульний отримав від торговиці ще 500 гривень за те, аби у патрульній поліції не розглядали заяву на неї з приводу незаконного продажу алкоголю.

11 вересня Андрій Тихий знову продав підприємиці алкоголь. Цього разу це були шість пляшок загальним об’ємом понад 33 літри. Експертиза встановила, що пляшках була суміш води та спирту міцністю 22-32 відсотки залежно від пляшки. Підприємиця заплатила за алкоголь 850 гривень.

13 вересня поліцейський попросив у підприємиці перерахувати на зарплатну картку 1000 гривень у якості плати за жовтень. Того ж дня він зняв ці гроші через банкомат. Після цього патрульного затримали. При цьому, як зазначено у вироку суду, Андрій Тихий був у стані наркотичного сп’яніння. За п’ять днів, 18 вересня, його відпустили під заставу.

У суді Андрій Тихий визнав провину тільки у тому, що збував алкоголь. Розповів, що продавав підприємиці самогон, який вилучили в іншого ФОПа. З приводу звинувачення в отриманні та проханні отримати вигоду сказав, що «усі дії працівників правоохоронних органів відносно нього носили провокативний характер».

Тим часом підприємиця у суді розповіла, що патрульний у серпні-вересні 2017 року склав на неї два протоколи за незаконну торгівлю та порушення порядку продажу алкоголю. Сам алкоголь, а саме пиво, Андрій Тихий вилучив. А оскільки на місці був тільки продавець, поліцейський залишив свій номер.

Підприємиця подзвонила, і той запропонував про все домовитися й за гроші не перевіряти її й забезпечити відсутність перевірок з боку інших поліцейських. До слова, саме вона звернулася з заявою про те, що патрульний вимагає у неї гроші.

Відтак за патрульним встановили стеження. Як ідеться у матеріалах справи, він привозив самогон підприємиці у свій робочий час на службовому авто й у формі. Крім того, підприємиці він показував фото заяви, яку нібито на неї написали. Аби не давати їй хід, Андрій Тихий взяв з торговиці 500 гривень.

Втім, знайти оригінал цієї заяви так і не вдалося. В управлінні патрульної поліції вона не була зареєстрована. Крім того, сама авторка заяви на території Хмельницької області ніколи не була зареєстрована. З цього суддя зробив висновок, що заяву на підприємицю, яку їй показував Андрій Тихий, ніхто ніколи не писав.

З урахування всього цього Андрію Тихому призначили:

Такий вирок був винесений 29 серпня цього року.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (20)
  • Зіновій Березецький

    це бізнес нашоі поліцііце  ще неповний перелік цього бізнесу
  • Татьяна Ярмола

    А за 380 вагонів гуманітаркі как слабо
  • Rostik Kalyta

    Самогон дуже потрібен державі так і як хабарницство патрульний робив добру справу
  • Людмила Піхоцька

    А у нас гуманний суд - хабарнику присуджують оплатити заставу і - вільний! У хабарника є кошти (награбовані) і він ними і відкупляється.

keyboard_arrow_up