неБезпечний Хмельницький: де та які злочини найчастіше фіксують в місті

неБезпечний Хмельницький: де та які злочини найчастіше фіксують в місті
  • В середньому 5 разів за добу повідомляють поліціянтів про домашнє насилля. Ми дізнались жителі яких вулиць викликають найчастіше.

  • Одних злочинів немає через карантинні обмеження, а інших побільшало.

  • Крадіжки, шахрайство, домашнє насилля. Що робити аби не натрапити на законоНЕслухняних?

“Коли шахраї телефонують, вони не знають ніякої інформації про людину, вона сама все про себе розповідає”

Найбільше хмельничани потерпають від шахрайств. Правопорушники шляхом обману чи зловживанням довірою хочуть заволодіти чужим майном. Визначити місце, де скоюють цей злочин, найчастіше неможливо, бо переважно роблять це чи то через інтернет, чи телефоном. Правопорушники дурять людей - представляються операторами банківських установ чи то службою охорони. Про це журналістці “ВСІМ” розповіла речниця Хмельницького районного управління поліції Людмила Берестовська. Пояснює, що таким чином хочуть дізнатись персональну інформацію, яку ні в якому разі не треба повідомляти. Не слід знати незнайомцям номери карток, PIN-код, ідентифікаційний номер чи адресу.

Найчастіше скидають гроші шахраям у центрі міста. Найімовірніший, через більшу кількість банкоматів, ніж в інших районах. 

Відео дня

Ще один поширений вид шахрайства - купівля товарів в інтернеті. Недобросовісні продавці просять скинути частину суми, чи повну і після цього можуть не відповідати на повідомлення чи то дзвінки, або взагалі видалити сторінку. Тому, краще купувати в перевірених продавців, у яких вже щось замовляли ваші знайомі. А здійснити оплату товару безпосередньо після отримання та огляду, адже якість теж часто не відповідає сподіванням.

На другому місці за кількістю злочинів - крадіжки. Стаття 185 ККУ розділяє на крадіжку шляхом вільного доступу (частина 1) та з проникненням (частина 3). 

Інкримінують злочинцю 1 частину, якщо поцупив, до прикладу, телефон, за яким не належним чином слідкували. Носили в задній кишені джинсів, тобто той, хто краде мав вільний доступ до предмета. 

“Зазвичай грабують в новобудовах”

мікрорайон Озерна

Найбільше квартирних крадіжок у мікрорайоні Озерна. Адже там найбільша кількість новобудов.

Проникають і в будинки, переважно дачні. Там рідше бувають власники, а,  наприклад взимку, взагалі можуть не приїжджати. Поліціянти район не виділяють, це, швидше, поодинокі випадки. Привабливі для злочинців і автівки, які стоять не на стоянці, не в гаражі, а біля будинку з, переважно, неосвітленим двором. Крадуть акумулятори та магнітоли. А такі речі, як барсетки, гаманці, ноутбуки, телефони не потрібно залишати в салоні, навіть, якщо хочете відійти на кілька хвилин.

Окрема 186 статті ККУ - грабіж. Злочинець не приховує свого наміру, поцупити майно в потерпілого.

Скоюють грабежі й підлітки, і люди старшого віку. Рідше - жінки. В порівнянні з минулими роками, таких злочинів значно менше. Через карантинні обмеження, в громадському транспорті, куди мають брати лише на сидячі місця, немає скупчення та тисняви. Відповідно вкрасти не так і легко. 

“Домашнє насилля частіше в малосімейках, де у квартирі проживає кілька поколінь”

В середньому 5 разів за добу повідомляють поліціянтів про домашнє насилля. Частіше викликають з Південно-Західного мікрорайону, проспекту Миру та вулиць Інститутської та Тернопільської. За статистикою, викликають у подружжя, де чоловіку та жінці від 30 до 45 років. Вчиняє насилля, не лише фізичне, а й моральне чи економічне частіше чоловік напідпитку. А жінки не більше як 10-15 %. У Хмельницькому рік на такі виклики реагує окрема мобільна група “поліція проти насильства”. Вона складається з  трьох правоохоронців. Основна їхня мета - реагувати своєчасно. 

Південно-Західний мікрорайон

Це такі райони міста, де є гуртожитки та малосімейки, де у квартирі проживають кілька поколінь, малий простір. Перш за все оцінюють ситуацію, складають протокол за ст 173/2 КУпАП, оцінюють ризики чи можна залишити особу, яка скоїла порушення, в цьому помешканні чи треба йому винести тимчасовий обмежувальний припис. Якщо це повторюється вдруге, тобто приїжджають на ту ж адресу, вони складають такий ж протокол тільки вже за частиною 2. А якщо втретє в ту ж сім’ю, то це вже кримінальна відповідальність, тоді викликають слідчо-оперативну групу, вони вносять відомості за кримінальним кодексом - це 126 ст. і тимчасово обмежувальний припис. Він має залишити місце проживання і йому заборонено певний час наближуватись.

Якщо після першого виклику тиран заспокоївся, а повторний 2-ий чи 3-ий буде наступного року, він рахуватиметься, як перший. Але якщо є тілесні ушкодження процедура інша - травматолог має дати травмкарту, після чого слідчий призначає судово-медичну експертизу. А лікар визначає ступінь тяжкості. За легкі (стаття 125 ККУ - умисні легкі тілесні ушкодження) карається штрафом до 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (850 гривень), або громадськими роботами до 200 годин, або виправними роботами до 1 року. 

За січень та лютий 2020 та цей ж період 2021 року злочинність знизилась майже вполовину, запевняють правоохоронці. Особливо тяжких злочинів  менше реєструють на 45%. А крадіжок менше на 48%.  А хуліганство (296 стаття) та розбої (187 стаття) цього року на території міста поліціянти не фіксували. 

Левова частка пов’язана з карантинними обмеженнями - закриттям розважальних закладів. Немає тисняви в громадському транспорті, дотримуються дистанції більше. Через обмеження, через те, що вдома більше люди знаходяться це теж вплинуло. Ну і, я сподіваюсь, що і люди стають більш законослухняними, - пояснює Людмила Берестовська

Реально, але важко знайти винного, коли ви добровільно надсилаєте чи то прямо в руки шахраям віддаєте гроші. Тому, аби не натрапити на закононеслухняних, будьте пильними та, краще, кілька разів перевіряйте з ким маєте справу. Не соромтесь попросити документи, які підтверджують якість товару. Оглядайте та платіть за нього на пошті. Не повідомляйте персональні дані незнайомцям. Ставте телефони та гроші у далекі кишені. Встановлюйте домофони та сигналізації. Бо, перш за все, саме ВИ маєте думати про свою безпеку. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (5)
  • Дима Кучка

    На прибузькій один злодій
  • Дима Кучка

    На прибузькій один здодій
  • Ирина Короновская

    А можна статистику тих злочинів,коли поліція НЕ ПРИЇЖДЖАЄ???
  • Макаров Микола

    Все прекрасно тільки і штрафи будуть і скільки людей останеця без роботи.а вот обясьніть нам простим людям які приїхали з села до міста і потрібно кудись доїхати .то де купити квиток.зайцем не можна .то що сідати на маршрутку .но не всі люди знають яка і куди їде . Вот такі чудеса у нас в Хмельницькому .
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:58 Виловив 80 кілограм риби та раків у заказнику: на Хмельниччині спіймали браконьєра 20:12 У Хмельницькій міській лікарні відкрилось нове терапевтичне відділення (ФОТО) 19:33 Магнітні бурі у травні 2024: календар небезпечних дат та як від них вберегтися 18:44 На Хмельниччині горіли трактор, вантажівка, гараж та будинки: що відомо Від читача 17:44 Кіберполіція запрошує долучитись до проєкту Чатові ОНЛАЙН 18:05 На Хмельниччині 20-річна водійка збила велосипедиста, – поліція 17:21 Чергова сесія Хмельницької міської ради: які рішення прийняли 16:45 Що купують хмельничани на благодійному ярмарку: репортаж play_circle_filled photo_camera 16:15 У соцзакладі у Хмельницькому стався вибух: є постраждалий 15:36 Організаторів контрабанди бурштину судитимуть у Хмельницькому 14:52 На вулиці Хмельницького повернувся велопатруль 14:09 Авто, яке розшукує Інтерпол, «знайшлося» в Кам’янці-Подільському 13:24 За зґвалтування власної доньки судитимуть жителя Хмельниччини 12:51 Судитимуть водія, який в Хмельницькому районі на смерть збив 8-річну дівчинку 12:04 У Хмельницькому проведуть благодійну фотосесію за донат 11:41 Повідомили про підозру підполковнику, який перейшов на бік ворога, – прокуратура 11:11 Курси валют в обмінниках та банках Хмельницького 2 травня (ІНФОГРАФІКА) 10:57 Водій з ознаками сп’яніння скоїв ДТП на Березневій і намагався втекти 10:13 Найбільш забрудненою виявилася річка Південний Буг, – результати аналізу центру гідрометеорології 09:41 На Чорновола і Шевченка 2 травня буде ускладнений рух
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up