Чому у десятикласників немає підручників

Чому у десятикласників немає підручників
Ще на початку навчального року чиновники з Міністерства освіти і науки обіцяли — підручники для десятикласників скоро будуть. Проте вже почалась друга навчальна чверть, а підручників у школярів в повному обсязі і досі немає

- Учні 11 класів підручниками забезпечені. Завершується надходження навчальних посібників для десятикласників, — сказала заступник директора з наукової роботи навчально-виховного комплексу ? 10 Алла Янковська. — У нашому навчальному закладі проблема підручників гостро на стоїть, адже десять кабінетів середньої та старшої школи обладнані комп'ютерами та копіювальною технікою. Учні мають можливість працювати з електронною версією підручників, робити копії необхідних параграфів просто у своїх класах.

Чого немає?

Якщо Ви хочете насолодитися поезією раннього Тичини, вивчаючи українську літературу, чи прослідкувати за ходом думок Блеза Паскаля, осягаючи математику, – йдіть на www.mon.gov.ua. Саме туди щодня ходять десятки тисяч десятикласників, щоб зробити домашнє завдання.

Відео дня
Спочатку Міносвіти виклало по 40 сторінок кожної книжки. Цього вистачило школярам на два тижні. Потім – ще сорок. І ось зараз – стільки ж.

Що сталося?

Нових паперових підручників немає – їх не встигли надрукувати.

Журналісти тричі запитували у міністра освіти та науки про цю проблему. Перший раз Дмитро Табачник сказав – посібники 100% будуть до 1 вересня. Другий раз – 80%. Третій – що посібники будуть у листопаді.

- Верховна Рада з великим запізненням прийняла бюджет. Нам виділили на книжки 198,6 мільйона гривень. 28 з них ми віддали як борг перед видавництвами за минулий рік. Решта вже в обігу. Всі потрібні підручники будуть у школах в листопаді, а не так, як за мого попередника, – ледь не навесні (міністр не забув зауважити, що раніше було ще гірше).

Це лише часткова правда.
Це справді стається не вперше. Кожного серпня очільник Інституту інноваційних технологій Олександр Удод – головний по посібниках - збирає журналістів, щоб сказати: підручників вчасно не буде. 
Але минулого року за попередника Дмитра Табачника – Івана Вакарчука - до початку жовтня Міністерство освіти і науки доставило до шкіл 60% підручників. На початок цього жовтня видавництва на замовлення міністерства надрукували 3,3 мільйони посібників. Трохи більше, ніж п’яту частину від потрібного. І ці книжки лише везуть в регіони.

Це при тому, що у липні прем’єр-міністр Микола Азаров підписав Постанову, за якою Міністерство освіти отримує у своє підпорядкування акціонерне товариство «Укрвидавполіграфія». Це найбільше в країні видавництво. В руках міністерства зосередилися всі можливості: від наявності на видавництвах паперу до контролю за друком.
Чому ж тоді міністерство запізнилося?

Що забрало час у МОН?

Друк підручників планується заздалегідь — так, щоб кожні п’ять років замінювати замацані, розмальовані та пошарпані книжки на нові. Цьогоріч міністерство мало оновити всі підручники для 10-класників.

Але призначений у березні Табачник вирішив замінити і підручник з історії України для 5-класників. Новий надрукували у першу чергу. Вже у серпні підручник урочисто презентували громадськості.

Що змінилося? Скоротили історії про Українських січових стрільців та Українську повстанську армію. Фразу «штучний Голодомор 1932-1933 років» замінили на «Голодомор».

В параграфі "Гетьманщина" в абзаці "На півдні запанували турки й татари. На заході чинили розправу поляки. На сході на Гетьманщину наступали російські урядовці" прибрали останнє речення.

Ще з книги викинули два останні параграфи – про Помаранчеву революцію. Автор книги історик Віктор Мисан розповів «Українській правді», що зробили це без його згоди.

Вчитель історії загальносередньої школи ? 18 ім. В. Чорновола Тетяна Чабанова каже:
- Минулого року ми читали про Крути і, відповідно, продовжуватимемо читати і в цьому. Історія повинна подаватися у фактах, оцінку яким мають давати учні. І не згадувати про ці події неможливо.

На позапланову заміну підручника пішов час та приблизно мільйон гривень.

Ще правляча коаліція за ініціативою Табачника скасувала 12-річний термін навчання в школах. Автор 12-річки Василь Кремень передбачав при її запровадженні, що до 9 класу школярі мали вчити все те, що й раніше. А останні три роки старшої школи концентруватися на тому, чим збираються займатися в подальшому житті. Фактично у школі мало починатися навчання майбутній професії.

- Це смішно, коли у випускному класі сидітимуть дорослі дядьки і вагітні дівчата, - сказав Табачник і домігся повернення 11-річки.

Але це вимагало від Міносвіти в авральному режимі розробити нові навчальні плани
для 10-11 класів.

Плани були готові лише за два дні до початку навчального року.

Ще міністр вирішив відмовитися від «Зарубіжної літератури» та запровадити «Світову літературу». Табачник пояснив – новий предмет на дві третини складатиметься з творів російської літератури.

В серпні був підготовлений підручник з такою назвою.

Що дали такі зміни?

Ми порівняли його з попереднім підручником «Зарубіжної літератури». І знайшли рівно одну відмінність! Назву. Все інше – як в старих підручниках із «зарубіжки». Той самий зміст, ті ж твори, ті самі автори – Шарль Бодлер, Оноре де Бальзак, Стендаль, Хемінгуей.

На посібник з новою назвою, але старим наповненням, буде витрачено майже півтора мільйона гривень. Він теж лише друкується.

До речі, порівняння всіх нових посібників з їхніми попередниками дало той самий результат – жодних відмінностей немає!

За змістом підручники такі самі, як і були у 12-річній школі.

Що це означає? Що ці довгоочікувані підручники школярам непотрібні – вони не збігаються з програмою. Для прикладу: підручник з алгебри для 10-класу за програмою 12-річки розрахований на 4 уроки на тиждень. А в новій програмі передбачено по 5 годин алгебри на тиждень. Тобто, десь на початку весни учням буде просто нічого вчити.

- Все буде в порядку. Вчителі викладають по багато років. Ми склали нову програму. А вони десь додадуть, десь скоротять. Без шкоди для навчання - сказав Табачник.

Кому вигідно зволікати з друком підручників для старшокласників

У кінці вересня міністр викликав директорів видавництв, які друкують підручники на замовлення Міністерства освіти і науки.

- А де гарантії, що видавництва не почнуть торгувати пgsідручниками до того, як їх привезуть у школи? - запитали журналісти тоді у міністра освіти.

- У них у всіх є домовленість з міністерством. Вони не мають права торгувати книжками, доки не виконають зобов’язання перед нами. Тому спекуляції не буде.

Два тижні тому на своєму сайті видавництва «Генеза» - одного з виконавців замовлення Міністерства освіти - з’явилася реклами «Алгебри» цього року випуску. Ціна – 39,95 гривень. Замовити можна прямо на сайті.

На сайті www.svitinfo.com.ua також вже продають підручники з алгебри. Видрукувало його видавництво «Гімназія». Ціна книги – 69 гривень. На сайті розміщено тільки мобільний номер телефону. Дівчина-оператор запевнила журналіста, що це саме ті книжки, що мають надійти у школи.

Ми вирішили розповісти про це Інституту інноваційних технологій, який у профільному міністерстві відповідає за підручники.

- А що Ви хочете дізнатися? Директор зараз на місці, може відповісти, - сказали нам в приймальні.

- Хочу розповісти, як видавництва приторговують підручниками, яких ще нема в школах.

Після кількахвилинної відсутності:
- Ви знаєте, краще надішліть запит. А ще краще – зверніться в Міносвіти.


 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Anonymous

    як завжди там в МОН створюють враження що щось роблять. Цікаво, невже повністю бюджет якраз пішов на "передрукування" цих книжок. напевно, не обійшлось без відмивання.
  • Anonymous

    наклепи це все
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
14:11 На Хмельниччині завершили сівбу цукрового буряка: скільки посіяли 13:22 На Хмельниччині рятувальники дістали кота із колодязя (ВІДЕО) 12:29 У Хмельницькому відбудеться забіг на підтримку «Сталевого кордону» 11:37 Працівники колонії на Хмельниччині знайшли «сюрприз» в помідорах Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 10:46 Розстріл поліцейських у сусідній Вінничині: поліція шукає нападників 09:58 На Хмельниччині за добу сталось три пожежі: що горіло 09:13 На Хмельниччині з 2022 року затримали 86 нелегалів з росії: що з ними зробили 21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up