Хто привозить продукти у хмельницькі ДНЗ і чим годують дітей за 17 гривень

Хто привозить продукти у хмельницькі ДНЗ і чим годують дітей за 17 гривень
  • З нового навчального року дошкільнят почали годувати на одну гривню дорожче.
  • Вартість харчування у Хмельницькому залишається чи не найдешевшою серед міст-сусідів.
  • Батьки кажуть, що раціоном задоволені, але чи ситі діти?
  • Чим годують у хмельницьких ДНЗ перевірили журналісти vsim.ua.  

З 1 січня вартість харчування у 47 дошкільних навчальних закладах міста зросла на гривню. І тепер коштує 17 гривень на день. Частину витрат бере на себе бюджет - 6,80 гривень, ще 10,20 сплачують батьки.

У 2017 році з міського бюджету на харчування виділили 20,5 мільйонів гривень. За ці гроші мають прогодувати 12 748 дошкільнят.  

В містах-сусідах харчування дорожче

В Хмельницькому вартість харчування для дітей складає 17 гривень на день. 60% йде з кишені батьків, 40% сплачує міський бюджет. Деякі батьки нарікають, що для повноцінного харчування цих коштів занадто мало.

Відео дня

Журналісти вирішили дізнатися, за скільки годують дітлахів в садочках у сусідніх містах. Як виявилось, в містах-сусідах вартість харчування різна у ясельних і дошкільних групах. У Хмельницькому ж ціна однакова.

Найдорожче харчування коштує у сусідній Вінниці. У нашому місті прогодувати дитину у садочку найдешевше. Однак батьки в різних містах платять за харчування різну частку. Найбільша вона знову ж таки у Вінниці - 75% від вартості сплачують батьки. Найменше платять у Рівному - лише 50%.

Хто постачає продукти в наші ДНЗ

Садочок сам обирає, як закуповувати продукти харчування. Їх замовляють централізовано через Департамент освіти або ж ДНЗ переходять на власну бухгалтерію. 29 садочків Хмельницького відносяться до централізованої системи. Фінансово самостійних є 18, вони мають свій кошторис і можуть обирати постачальників.

Самі обирають постачальників:

ДНЗ: № 1, 5, 6, 20, 26, 28, 29, 33, 35, 45, 48, 50, 53, 56 і дошкільні навчальні заклади при НВО № 1, НВК №31, НВО №23 і СЗОШ №23.  

У 2017 році продукти у ДНЗ Хмельницького завозитиме 14 постачальників. Минулого року таких було вдвічі менше. Є фірми, з якими освітяни працюють роками. Наприклад, вже 4 роки ковбасні вироби та м’ясо привозить ПП “Агропродукт”, а деякі постачальники є “одноразовими”. З ними заключають договір лише на рік, а на наступний обирають вже іншого.

Від послуг ТзОВ “Вінпродтрейд” цього року відмовилися. Посадовці з Департаменту освіти вказали постачальнику на невчасне виконання замовлення, мовляв,  продукти привозили із запізненням та ще й ціну на товар підняли. Цього року сметану братимуть в Деражні.

- Харчування однієї дитини на сьогодні коштує 17 гривень в день. Незважаючи на вартість, ми стараємось, щоб харчування було різноманітним. Щоденно діти отримують молочну продукцію, страви з м’яса і риби, птиці та овочів, - розповідає інженер по організації харчування дітей Департаменту освіти і науки Хмельницької міськради Тетяна Кушлак.

Що кажуть батьки

Місяць тому ми опитали батьків на нашому сайті, аби дізнатись, чи задоволені вони харчуванням у садочках. Більшість залишили позитивні коментарі. Кажуть, в меню вистачає і м’яса, і риби, а дітям страви подобаються.

- Мої дітки теж ходять у ДНЗ 33. Я дуже задоволена. Вихователі хороші, меню різноманітне: котлети, печінка, риба, гуляш з курки. Смачна запіканка з шоколадною підливою, влітку голубці, вареники. Я не розумію, чому мама в попередніх коментарях так циклилася на горосі. Меню вішають біля кухні і в групі, все видно, що діти їдять. Моя дитина їсть із задоволенням і ще добавку просить, - написала Валентина Сердечна.

Лише декілька батьків скаржились у коментарях на погане харчування. Хтось нарікав на те, що бракує м’яса та овочів у стравах, а хтось казав, що за 17 гривень прогодувати дитину чотири рази на день неможливо.

- НВО 1. Молочки майже не дають. Зранку суха каша з помідорою. А на полуденки дають просто чай, або яблуко, або молоко без печива, без випічки, - коментувала Наталя Ковальчук.

Журналісти vsim.ua відвідали три дошкільні навчальні заклади, аби побачити, чим годують дітей на обід. Були у садочках в Гречанах, Дубовому і на Виставці.

17 гривень в день не вистачає

Садочок № 49 “Дюймовочка”

Адреса: вул. Паркова 4/1

Кількість дітей: 350

Бухгалтерія: централізована

Бурячник був без м'яса, а от гарнір і фарш скомпонували у тефтелі

У садочку № 49 на обід діткам давали борщ зі сметаною, рисово-м’ясні тефтелі в червоному соусі та компот. На сніданок діти мали творожне суфле з молочним соусом, чай і булку з маслом. В полуденок їли домашній сухарик з цукром і запивали кавовим напоєм. Вечеряли молочним кулішем і чаєм.

Від борщу зі сметаною діти не відмовлялися

Завідуюча ДНЗ № 49 Ганна Буковська розповідає, що щовівторка медсестри разом з відділом по організації харчування планують орієнтовне меню на два тижні. Враховують продукти, які є в наявності. Каже, 17 гривень часом буває замало, тому щодня корегують меню. Коли є м’ясо і риба, то ціна підскакує до 22-23 гривень на день, а от у понеділок меню роблять “скромнішим”. Тоді виходить і на 15 гривень в день.

Раз на тиждень - домашня випічка

Садочок № 32 “Росинка”

Адреса: вул. Зарічанська, 12/1

Кількість дітей: 320

Бухгалтерія: централізована

В садочку кажуть, що діти горохову кашу люблять

В ДНЗ № 32 на обід малечі давали рисовий суп з маслом, горохове пюре з биточком і компот. Завідуюча садочку Валентина Халаменда каже, стараються робити меню якомога різноманітнішим, бо дітям набридає.

- Батьки задоволені, коли у нас кожного дня різні страви. Стараємось чергувати і продукти. Аналізуємо по гарнірах і кашах, що більше подобається дітям. В нас кожного тижня є домашня випічка, 4 рази в тиждень ми даємо булочку з маслом, а один раз - або круасани, або ватрушки, або пиріжки, - розповідає Валентина Халаменда.

Меню узгоджують за день до того, як готувати

Вихованці закладу снідали гречаною кашою, булкою з маслом і сиром та какао. На полуденок їм давали булку з соком, а на вечерю - молочну домашню лапшу і чай.

Вже закупили картоплю на зиму

Садочок № 1 “Капітошка”

Адреса: вул. Козацька 54/2

Кількість дітей: 405

Бухгалтерія: власна

Діти йдуть на обід з 12 до 13 години

Перший садочок лише два місяці тому перейшов на власну бухгалтерію. Вже у серпні там почали самостійно шукати і обирати постачальників. Кажуть, дивились, аби продукти були якісні.

- Я можу сказати, що харчування у нас покращилось. В нас є щотижня риба, через тиждень - печінка, а також м’ясо, багато страв з сиру. Ми вже закупили 7 тонн картоплі, на відміну від централізованої бухгалтерії. Вписуємося у ті гроші і діти задоволені, - пояснює завідуюча ДНЗ № 1 Наталія Барчук.

Дітей з ясельної групи вже з ложки не годують, вони їдять самі

На обід нас повели до ясельної групи. Дітки лише місяць ходять до садочку, але вже звикли їсти самостійно. На обід їм давали ячмінний суп, вермішель з курячим биточком та узвар. Снідали дітки пловом з овочами, булкою з маслом і сиром та чаєм. На полуденок мали домашні сухарики і чай. А на вечерю була молочна пшоняна каша, печиво і чай.

“Діти мають отримувати відповідні по калорійності страви”

Ольга Олійник, лікар-гастроентеролог
Хмельницької міської дитячої поліклініки

- Для розвитку дитини дуже важливо дотримуватися здорового та раціонального харчування. Добова потреба дітей віком від 4 до 6 років складає: 65 грамів рослинних білків, 37 грамів тваринних білків, 58 грамів жирів і 305 грамів вуглеводів. Калорійність харчування має відповідати енергетичним потребам дитини у певному віці. Вони мають вживати продукти усіх груп: хлібобулочні, овочі і фрукти, м’ясо, кисломолочні продукти. Перш за все, необхідне споживання білку, бо за рахунок нього дитина росте, формується імунітет, будуються клітини мозку. Якщо дитині не вистачає білку, то вона починає часто хворіти і відстає в розвитку. Необхідні і жири, вони захищають від холоду і запобігають пошкодженню органів і кісток. Вуглеводи синтезують енергію, завдяки ним краще працює мозок і тоді розумовий розвиток буде відповідати віку.

В ДНЗ заборонено водоплавну птицю, суппродукти, річкову та копчену рибу, соуси, гриби, жирну свинину, вироби у фритюрі, чіпси, газовані напої, натуральну каву і кремові вироби. Часто у дошкільних навчальних закладах дають сардельки, сосиски і варену ковбасу. Вони мають бути не нижче першого гатунку. Заборонено самому виготовляти кисломолочні продукти, готувати млинці з сиром або м’ясом і макарони по-флотськи.

Потрібно, щоб діти отримували відповідні по калорійності страви. Хоча по вазі їм дають страви за нормами харчування у ДНЗ. Але питання, наскільки вони відповідають необхідній калорійності, бо інакше діти матимуть дефіцит.

Часто діти не хочуть їсти в садочку, то у них бувають розлади кишково-шлункового тракту, болі в животі, закрепи, нудота, втрата апетиту.  В них може змінитись поведінка, діти стають більш роздратованими, капризними. Буває таке, що діти не сприймають сам садочок і просто відмовляються через це там їсти. Тоді з дитиною мають попрацювати психологи.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (6)
  • Анна Островська

    батьки платити більше не хочуть, але вимагають повноцінне харчування за 10 гривень. в Німеччині діти їдять за 10 євро. оце дійсно повноцінно
  • Олена

    Доброго дня. Валентина Сердечна працює у адміністрації дитячого садочку №33, от і відгук позитивний. Ми теж ходимо в цей садочок, але харчуванням не задоволені. Дитина не перебірлива у їжі, але каже що не смачно, і мало. А смажені млинці або оладки на вечерю- мені, як мамі не подобається.
  • толік

    то це вже в садочках ціни піднімуть?
  • Мама

    Дитині Сердечної  смачно, але зрозуміло мало. Тому і просять діти добавки. На 17 грн.  наїстися нормально важко. Можливо і раціон нормальний, але дуже мало, а отже діти не отримують у достатній кількості потрібної енергії, вітамінім тощо.  Тому батькам потрібно подбати про своїх дітей і сплачувати більше на харчування мінімум удвічі, а краще утричі більше платити. Тоді харчування буде нормальним і достатнім
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up