Хто винен, якщо діти б’ються в школі

Хто винен, якщо діти б’ються в школі
  • Старшокласниці школи №8 побилися на перерві. Обійшлось без травм.
  • Адміністрація закладу стверджує, що класні керівники в цей час були зайняті.
  • Хто ж має нести відповідальність за конфлікти між учнями і що робити якщо діти б’ються в школі, з’ясовували журналісти vsim.ua

Часто непорозуміння між учнями переростає у сварку чи бійку. Так сталось у міській школі №8, що знаходиться у Раковому. Виник конфлікт між двома старшокласницями. Педагоги розповідають, що це трапилося на перерві між першим та другим уроками. Учні саме переходили з одного кабінету до іншого.

Між 9.15 та 9.25 ранку двоє учениць із 9 та 10 класів стали з’ясовувати стосунки. Словами не обійшлось, учениці штовхали одна одну. Конфлікт, запевняють вчителі, стався в лічені хвилини, тож побитися старшокласниці не встигли.

- Це була перерва. Учениці посварилися, кілька разів штовхнули одна одну. Це і бійкою назвати не можна. За кілька хвилин дівчата вже не сперечалися, - пояснює заступник директора з виховної роботи Олена Малюкова. – На даний час конфлікт вичерпано. А хіба в інших школах діти не б’ються?

Відео дня

Що дівчата не поділили, у закладі поки з’ясовують. Виконуюча обов’язки директора Ольга Горбатюк розповідає, що з ученицями вже спілкувались шкільний психолог та класні керівники. Останні, пояснюють педагоги, під час конфлікту звітували про присутність учнів.

- Я не можу сказати точно що в той момент робив класний керівник, - каже Олена Малюкова. - Він повинен був поміняти журнал, записати відвідування дітей класу, бо на 9.30 ми подаємо таку інформацію в департамент освіти. Класні керівники в цей час заносили відомості по відвідуваності.

Вчителі переконують, що діти порозумілися та вибачилися одна перед одною. Про конфлікт повідомили батьків обох старшокласниць. Вони теж знайшли спільну мову.

«Виховувати дітей мають батьки»

У міському департаменті освіти і науки переконують, за бійку на території школи, відповідають педагоги. Але виховувати дітей повинні батьки. Адже школа, насамперед, покликана навчати.

Роман Миколаїв, директор міського департаменту освіти і науки

- Якщо в школі сталась бійка між учнями, який існує алгоритм дій? Громада повинна розуміти, школа надає батька допомогу у виховному процесі, але не здійснює його. Так в школі присутній виховний компонент, але він не головний, основне здійснювати навчальний процес. Тому, прогалини у вихованні - це прогалини батьків, ніяк не школи. Водночас, знімати відповідальність з педпрацівників у жодному разі не можна, тим більше якщо бійка чи конфлікт стався на території навчального закладу. Подібні випадки знаходяться у компетенції заступника директора з навчально-виховної роботи. Вона зобов'язана провести з'ясування усіх обставин, повідомити і запросити до школи батьків, а в разі потреби невідкладно викликати швидку чи поліцію. Більша робота школи в таких випадках повинна бути спрямована на батьків, адже саме вони є моральним авторитетом для власних дітей та повинні знайти потрібні слова, аби донести до дитини недоцільність силового вирішення суперечок. Одночасно, в школі працюють соціальні педагоги та психологи, робота яких спрямована на упередження конфліктних ситуацій між учнями та вирішення їх у мирний, цивілізований спосіб.

«У школі відповідають за дітей вчителі»

Психологи стверджують, що в школі за поведінку дітей відповідає класний керівник. Саме він має стежити за поведінкою та проводити роз’яснювальну роботу.

Галина Літвінова, практичний психолог

- В школу батьки віддають дітей і відповідальність за них несуть вчителі. У кожної дитини є класний керівник. А якщо це молодша школа, то там є один вчитель, який і має спостерігати за поведінкою дітей. Якщо виникає якийсь конфлікт, а в них завжди винні двоє, то вчитель має поспілкуватися з дітьми, зателефонувати батьками, щоб вони також вдома провели роботу. І адміністрація закладу несе відповідальність. Діти часто сваряться, а потім миряться. Частіше бувають потасовки між хлопцями. Чоловіки по природі більш агресивніші. Дівчата, в основному, конфліктують словами та емоціями. Тут треба дивитися. Якщо класний керівник може самотужки вирішити проблему, то лише він її вирішує. За потреби підключаються батьки. Буває, що й адміністрацію не потрібно ставити до відома. Якщо конфлікт серйозний, то підключаються батьки, адміністрація та всі інші структури. Якщо діти завдали один одному ушкоджень чи травм, то слід викликати лікаря. За це несе відповідальність школа.

«За нанесення ушкоджень підлітків можна притягнути до відповідальності»

У поліції кажуть, що школа не несе відповідальності за бійки серед учнів. Вчителя можна звинуватити лише в тому випадку, якщо він бачив конфлікт чи побиття і нічого при цьому не зробив.

Олена Козицька, старший інспектор з ювенальної превенції сектору превенції Хмельницького відділу поліції

- Адміністрація школи має інструкції як вони мають діяти якщо дитина отримала травми. Якщо ж педагоги не дотримуються алгоритму дій, тоді їх можна притягнути до дисциплінарної відповідальності. Вчителі несуть відповідальність за забезпечення життя і здоров’я дітей під час уроків, екскурсій чи заходів. Або якщо конфлікт стається на очах у вчителя, то тоді він несе відповідальність за неналежне виконання обов’язків. А за бійку на території школи мають відповідати батьки та діти. Кримінальним кодексом України передбачено відповідальність за нанесення легких тілесних ушкоджень, середньої тяжкості та тяжких тілесних ушкоджень, а також за побої та мордування. Законодавством встановлено вік, з якого може настати кримінальна відповідальність. До прикладу, за нанесення легких тілесних ушкоджень - з 16 років, а за нанесення середньої тяжкості тілесних ушкоджень - з 14 років. Якщо дитина, яка досягла 11-річного віку, однак не досягла віку, з якого настає кримінальна відповідальність, вчинила діяння, яке містить ознаки злочину, до неї можуть бути застосовані судом заходи виховного характеру. Як то обмеження дозвілля і встановлення особливих вимог до поведінки неповнолітнього, передача під нагляд батькам, направлення неповнолітнього до спеціальної навчально-виховної установи для дітей та підлітків та інші. У випадку, якщо дитина нанесла тілесні ушкодження інші дитині чи вчинила інше діяння, яке містить ознаки злочину, до досягнення 11-річного віку, можна ставити питання лише про притягнення до адміністративної відповідальності її батьків за ст. 184 КУпАП "Невиконання батьками або особами, що їх замінюють обов'язків щодо виховання дітей".

Читайте також: 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Діана Граділь

    займатись батьки, при чому від народження. У школах на першому місті має бути навчання, а вже потім виховання. Якщо в сім'ї дитина змалку чує сварки, мати і приниження батьків один одного, то вплив вчителів у школі може бути після цього мінімальний. Тільки батьки своїм гарним прикладом, своєю увагою можуть впливати на дитину .

    Посилання на джерело: https://vsim.ua/Osvita/hto-vinen-yakscho-diti-byutsya-v-shkoli-10586980.html

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
11:41 Повідомили про підозру підполковнику, який перейшов на бік ворога, – прокуратура 11:11 Курси валют в обмінниках та банках Хмельницького 2 травня (ІНФОГРАФІКА) 10:57 Водій з ознаками сп’яніння скоїв ДТП на Березневій і намагався втекти 10:13 Найбільш забрудненою виявилася річка Південний Буг, – результати аналізу центру гідрометеорології Від читача 16:47 Кіберполіція запускає проєкт "БРАМА" для боротьби з ворожими фейками 09:41 На Чорновола і Шевченка 2 травня буде ускладнений рух 09:05 У Хмельницькому підробляли одяг відомих брендів: у поліції розповіли деталі photo_camera 19:25 ВСІМ Бізнес-ліга 2024 - відеоогляди матчів 1-2 туру play_circle_filled 18:06 Великодній ярмарок у центрі Хмельницького: збиратимуть гроші на турнікети 17:27 Працівник судової охорони обіцяв підслідному поліцейському «вирішити» питання з кримінальною справою, — ДБР 16:52 Яка зарплата у головного поліцейського Хмельницького району. Огляд декларації Василя Птащука 16:14 У хмельницькому «Електротрансі» є 88 вакансій (СПИСОК) 15:40 «Мені потрібен син, а не герой»: спогади про 21-річного розвідника Олексія Вітюка photo_camera 15:27 Квадромарафон «RUN 4 VICTORY»: компанія МХП проводить благодійний забіг у чотирьох містах України (новини компаній) 14:42 У Хмельницькому відремонтували терапевтичне відділення міської лікарні photo_camera 12:45 У Хмельницькому на два тижні відключать гарячу воду (АДРЕСИ) 12:06 Житель Хмельницького району вкрав квіти з могили загиблого воїна
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up