Кольоровий фасад гуртожитка на Кам’янецькій. Що думають містяни та влада

Кольоровий фасад гуртожитка на Кам’янецькій. Що думають містяни та влада
Фото Олександра Зоряна
  • Будівля належить торгово-економічного інституту, який розташований неподалік.

  • Фасад пофарбували у фіолетовий та відтінки сірого.

У гуртожитку Хмельницького торгово-економічного інституту, що на вулиці Кам’янецькій, почали оновлення фасаду. Ці роботи привернули увагу хмельничан. Причина — частина містян вважає кольорову гаму, а це поєднання світло-сірого, темно-сірого та темно-фіолетового, надто яскравою.

Нарікають на і те, що барви несумісні між собою та з сусідніми будівлями. Зокрема, про це пишуть у коментарях до допису місцевого блогера Олександра Зоряна. Втім, є ті, кому новий вигляд будівлі сподобався. Так, люди вважають яскраві кольори кращими, аніж сіруватий тон, який був до ремонту.

Коментатори також припустили, чому для ремонту було обрано саме ці кольори. Причиною вважають те, що у гуртожитку розташована громадська приймальня партії «За конкретні справи». Її банер в аналогічних кольорах можна помітити на фасаді будівлі.

Відео дня

Крім того, раніше інститут очолювала теперішня керівниця обласної організації партії Людмила Коваль. Такі дані вказані в аналітичній системі «YouControl». Вона ж була депутаткою від політсили в обласній раді. А лідер партії Олександр Герега навчався в інституті у 1987-1990 роках. Тоді заклад мав назву «Хмельницький кооперативний технікум».

На вигляд гуртожитку на Кам’янецькій звернули увагу й в міському управлінні архітектури. Там зазначають, що неодноразово зверталися до балансоутримувача будівлі з приводу кольорового рішення. За словами чиновників, заклад освіти порушує Порядок надання дозволу на влаштування вітрин, балконів та проведення ремонту, обладнання, реконструкції фасадів будинків та споруд на території міста Хмельницького. З управлінням архітектури роботи вони не погоджували.

— Нехтуючи правилами кольорової гармонії фасаду цієї будівлі, сумісністю використаних колірних відтінків до навколишнього середовища та колірного рішення сусідніх будівель, це художнє рішення призвело до дисгармонії та дисбалансу навколишнього простору, — повідомили на Facebook-сторінці управління.

Також у повідомленні зазначається, що з кінця 2022 року управління розробляє дизайн-код вулиці Кам’янецької. Як видно з викладеного зображення, гуртожиток мав би зберегти світло-сіру кольорову гаму фасаду, яка й була до початку ремонту.

На зображенні може бути: план поверху
Зображення управління архітектури

Нагадаємо, що раніше у міській раді презентували рекомендації для забудовників, які працюють у Хмельницькому. Під час їхнього обговорення Під час обговорення прозвучало зауваження щодо того, що фасади будівель у Хмельницькому часом не гармоніюють між собою. Через це створюється не надто привабливий вигляд багатоповерхової забудови в цілому. Більше про рекомендації можна дізнатися з окремого матеріалу.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (161)
  • Sergii Krasyuk

    А то Дом Быта выглядит, как облеваный и украшенный соплями. Внутри пахнет плесенью и советским нафталином. Конечно, новый свежий фасад по соседству с таким убожеством "не гармонирует".
  • Sergii Krasyuk

    А шо? Свежо! Не то что раньше везде в совке были только "50 оттенков серого". Еще и Дом Быта не мешало бы утеплить фасад и окультурить.
  • Читачка

    Це звісно дуже красиво ,але чому з одної сторини поміняні вікна  і покрашена стіна а з інчої ні потрібно спочатку зробити одне а потім братись за інше а не все разом
  • Читач21

    Як мешканка Хмельницького, мені особисто довподоби нові яскраві кольори …. Тим паче для студентського гуртожитку …. Однозначно краще, ніж ці сірі совкові будівлі …. Щодо питання ніби то ці кольори не підходять під архітектурний ансамбль будівель, які поруч, то  до автора статті виникає питання :…. Чим кращі захаращені, облуплені будівлі Дому побути, забігайлівки яка там поруч , приміщення магазину еврошоп??????? Коли люди вирішили покращити умови для студентів , зробити ремонт гуртожитку , про це автор статті не зазначає , а чіпляється за колір фасаду ?????? А чому ж не зазначити , що встановили нові пластикові вікна …. Чи автор статті не вивчав це питання …. А просто писав, що бачив ???? А чи запитали у самих студентів - подобаються ім такі зміни чи ні????? А відділ чи департамент архітектури … то взагалі краще їм помовчати ….. а те що в центрі міста незрозумілі застрайки, новобудови , вітрини магазинів взагалі не вписуються в загальний фон вулиці Проскурівськоі і нічого ….. департамент архітектури мовчить і все дозволяє ….

keyboard_arrow_up