Послуги репетиторів у Хмельницькому: які ціни і думки батьків

Послуги репетиторів у Хмельницькому: які ціни і думки батьків
  • Школярам не звикати до “дистанційки”. 
  • Багато батьків змушені звертатись до репетиторів, аби закріпити знання дітей, отримані онлайн. 
  • Дізнавалися, що пропонують репетитори і скільки коштують їх послуги у Хмельницькому. 

Новий навчальний рік на носі і батьки майже визначились з майбутньою формою навчання для своїх дітей. Більшість обрали онлайн. Школярі змушені були адаптуватись до "дистанційки" під час коронавірусу і тепер продовжили робити це в умовах війни. 

Часто батьки нарікають, що дистанційне навчання важко дається дитині. Мовляв, ті погано сприймають матеріал, пропускають уроки і неуважні. А хтось з хмельничан взагалі вважає такий формат навчання неповноцінним. Як результат - змушені шукати репетиторів. 

Надолужують програму онлайн

Відео дня

Батьки кажуть, що завдяки репетиторам діти можуть краще засвоїти матеріал і повернутись до того, що не зрозуміли. Займатись можна як очно, так і в онлайн форматі. 

Катерина - мама майбутнього третьокласника. Розповідає, син мало відвідував очні заняття минулого року. З хлопчиком займалась ледь не вся рідня - дідусь, бабуся, мама. 

  • Нам сказали, що навчання знов буде дистанційно. Дитина погано читає і губиться, коли потрібно щось переказати. Тому з’явилась думка про репетитора, щоб за літо підготувати його до школи, - пояснює Катерина. 

Хмельничанка Олена каже, хороший репетитор зараз - “на вагу золота”. Її донька наразі переходить до восьмого класу. Разом з подругою дівчинка ходила до репетитора з математики. Додає, надолужували програму. Заняття тимчасово призупинили перед новим навчальним роком. 
Хмельничанка каже, годинне заняття з алгебри і геометрії обходилось у 150 гривень. Однак чи буде такою ціна далі - не впевнена. 

  • Два заняття в тиждень обходились у 300 гривень за двох. Платила 150 гривень в годину. Це мегадешево, бо їх ходило двоє, - каже жінка. 

Скільки коштують послуги репетиторів?

Ціни за репетиторство у Хмельницькому різняться. Вони залежать від кваліфікації вчителя, предмета і від поставленої мети. Тобто, чи це інтенсивна підготовка випускника до іспитів або ж потреба “підтягнути” якийсь з предметів. Для випускних класів заняття здебільшого дорожчі, для молодших школярів - дешевші. 

До прикладу, ми розповідали на нашому сайті про випускників, які набрали 200 балів з мультипредметного тесту. Найвищими результатами змогли похизуватись кілька учнів. Ми поспілкувались з ними про їхню підготовку.  Журналістці vsim.ua вже колишні школярі розповіли, що до ЗНО (а цього року мультипредметного іспиту - прим.авт.) готувались ретельно. Хтось починаючи з 10 класу, інші ж - впродовж усього шкільного шляху. Додають, що не обійшлось без допомоги репетиторів. 

Шукати репетиторів можна по-різному - починаючи від соцмереж до рекомендацій знайомих або ж звернутись по допомогу до шкільних вчителів. 

У популярній “мамській” спільноті журналістка vsim.ua натрапила на кілька пропозицій, де репетитори пропонують свої послуги. Зокрема, один з них готує учнів з історії. Вартість послуг - 200 гривень на годину. Педагог працює онлайн. 

“Результати дуже гарні, працювати треба багато”, - відповіли мені у соцмережі. 

Є послуги дешевші. До прикладу, пані Наталія озвучила ціну - 180 гривень на годину. Додає, заняття з історії проводить двічі на тиждень по 1,5 години. Тобто вартість одного заняття - 270 гривень. Репетитор зазначає, що працює як офлайн, так і онлайн.

Варто зазначити, що хтось з батьків обирає лише очні заняття для дітей, щоб якимось чином відволікти від “дистанційки”. Інші ж домовляються про онлайн уроки, бо зручно і не виходячи з дому. 

Переглянути ціни за послуги репетиторів можна на багатьох сайтах, як от Ria.com, jobs.ua, оlx чи Work.ua. До прикладу, репетитор з математики онлайн просить за послуги 180 гривень на годину. Послуги іншого педагога з цього ж предмета, але для 10-11 класів будуть коштувати 300 гривень. Такою ж орієнтовно буде вартість послуг репетитора для початкових класів. 

  • Репетитор з історії - 200 гривень на годину;
  • Репетитор з хімії та біології - 150 гривень на годину;
  • Репетитор з математики онлайн - 300 гривень на годину (старші класи);
  • Репетитор з англійської мови для дітей та дорослих - 250 гривень на годину;
  • Репетитор з біології - 200 гривень на годину (підготовка до ЗНО);
  • Репетитор з української мови для школярів та абітурієнтів - 200 гривень на годину;

Нижче можете переглянути ціни в інфографіці. 

Також батьки радять звернути увагу на сторінки педагогів у соцмережах, до прикладу в Instagram. Там чимало освітян публікують корисну інформацію і можуть пропонувати свої послуги. Це можуть бути прямі ефіри, безкоштовні марафони. Також є й платні курси з підготовки до ЗНО чи іспитів. Перед цим батькам чи учням рекомендують ознайомитись з відгуками. 

Як репетиторство коментують у Департаменті освіти?

Батьки розповідають, що часто за додатковими освітніми послугами звертаються до своїх класних вчителів. Ті навчають дітей на уроках, а потім за додаткову плату і в позаурочний час допомагають краще засвоїти програму чи підготуватись до іспитів. 

Раніше у Департаменті освіти і науки пояснювали, що поняття “репетиторство” у законі “Про освіту” немає. Натомість є додаткові освітні послуги, які можуть бути як індивідуальними, так і груповими. Їх батьки можуть обрати на початку навчального року. Оплата цих послуг озвучується й сплачується офіційно. Як ми вже повідомляли раніше, переважно це підготовка до зовнішнього незалежного оцінювання чи державної підсумкової атестації. 

Репетиторство ж не є забороненим. Тому вчителі можуть надавати додаткові освітні послуги учням, але, наприклад, в домашніх умовах або поза межами школи.

Нагадаємо, більшість батьків у Хмельницькому “за” дистанційне навчання. Про це свідчать і результати опитування хмельничан на нашому сайті. Статистику повідомив також освітній омбудсмен Сергій Горбачов. За його даними, наразі понад 62 відсотки батьків в Україні підтримують ідею дистанційного навчання, лише 13 % – за очну форму навчання. 18 % батьків ще не визначились, бо до початку нового навчального року ситуація може змінитись.

Читайте також:

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Лариса Пронина

    Онлайн - то вигідний варіант, бо вчили мої діти англійську кілька років з репетитором, треба було привезти, чекати, відвезти додому. А толку чомусь було мало, в голові у них практично нічого не затримувалося. Сиділка підказала інглішдом, бо  навчання з вчителем+ігрові вправи+розвиваюча платформа. Загалом, дітям подобається, а я почала бачити здвиг прогресу

keyboard_arrow_up