У школу за пропискою: які зміни чекають на першачків у 2019

У школу за пропискою: які зміни чекають на першачків у 2019
Фото з архіву редакції
  • Вже другий рік поспіль хмельницькі першачки йдуть до школи за місцем прописки.
  • Наразі батьки подають заяви про зарахування майбутніх школярів.
  • Документи планують приймати до 1 червня.

В 2018 році в Україні прийняли новий закон “Про освіту”. Відтепер першокласників приймають до навчального закладу не за конкурсом, а за пропискою. Минулого року нова система пройшла апробацію у школах Хмельницького. У місті функціонували 132 класи для першачків. Також минулого року абсолютно всі перші класи у місті почали навчатися за програмою “Нової Української школи”.

Журналісти vsim.ua дізнались, що змінилося в системі прийому першачків у 2019 році та скільки перших класів  у Хмельницькому наберуть цьогоріч.

Умови зарахування першачків в 2019 році

Ще минулого року за кожною школою закріпили її територію обслуговування. Діти, які проживають в її межах, потрапляли до закладу позачергово. В 2019 році прийом першачків буде здійснюватися за такою ж системою. А ось для тих, хто не хоче відвідувати найближчу школу, а обрав собі інший навчальний заклад - діятиме жеребкування.

Відео дня

- Якщо в обраній школі будуть вільні місця, то дитину можуть зарахувати за тими ж умовами, що й за пропискою. Якщо в своїх мікрорайонах всіх дітей забрали, а є ще місця, то так - дитину з іншої території обслуговування зарахують. В цьому році для таких дітей не буде конкурсу. Якщо, наприклад, у закладі є 10 вільних місць, а записалося 20 дітей, тоді на місцях проведуть жеребкування, - пояснює заступник директора Департаменту освіти і науки Хмельницької міськради Світлана Губай.

Наразі залишаються школи, яким віддають більше пріоритетів батьки, як наслідок класи переповнені. Адресний розподіл спрямований розвантажити вчителів. Оптимальна кількість дітей на кожен перший клас коливається в межах 30 учнів. Крім цього, є ще один варіант потрапити у школу не за пропискою, говорять у Департаменті освіти.

- Якщо у майбутнього першачка є брат чи сестричка, які вчаться в обраному закладі, тоді дитину зараховують на умовах прописки, - додає Світлана Губай.

Які потрібні документи для вступу до першого класу

У 2019 кількість перших класів у місті залишиться незмінною. З 1 лютого почався прийом заяв про зарахування майбутніх учнів. Триватиме він до 1 червня. Починаючи з 3 червня батьки зможуть перевірити наявність своєї дитини у списку зарахованих школярів.

- Для того, щоб дитина навчалася в першому класі за місцем прописки батькам необхідно написати заяву на ім’я директора школи. Надати копію свідоцтва про народження та підписати згоду на збір персональних даних. Медична довідка буде потрібна уже після офіційного зарахування. Це повідомлять додатково на батьківських зборах, - розповідає заступник директора Департаменту освіти і науки Хмельницької міськради Світлана Губай.

Журналісти vsim.ua винесли на карту хмельницькі школи, а у описі до кожної вказали адреси, які будуть закріплені за навчальним закладом.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram,  Instagram та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (13)
  • Оля Кузнецова

    Бредятина
  • Надя Петрова

    А як буде із тими дітками,які прописані в селі,а фактично проживають в місті?

    Мастер Автополив reply Надя Петрова

    А почему вы не поднимаете родное село?

    Даниил Васильев reply Мастер Автополив

    Тому що банально в селі роботи немає

    Мастер Автополив reply Даниил Васильев

    Но это же замкнутый круг получается? Я живу в городе, работаю в белую, плачу налоги за себя и своих детей. Вы же какого-то ляда числитесь в селе, в подавляющем большинстве случаев работает здесь в темную или в лучшем случае ФОП (по сельской прописке) и хотите, чтобы бюджет города содержал вас и детей. Вам же революция гидности дала громады и децентрализацию, открывайте в рогопиловках ит-кластеры, коворкинги и вперед зарабатывать деньги.

    Лариса reply Мастер Автополив

    Тому що вони піднімають себе, одна працює поварихою зарплата 10 тис, неофіційно, чоловік мурує забори зарплата 20 тис, неофіційно.Всі їх дітки тут, і садочки будують для них, бо плодяться вони двоє мінімум, а той троє, четверо...І не боліють.

    Даниил Васильев reply Лариса

    Люди, де ви такі хворі беретесь? Хто вас випустив з псіхушки? Що ви верзете?

    Лариса reply Даниил Васильев

    Шо саме? Це все реальні факти, забула додати, що числяться в свому селі як безробітні і отримають субсидії, маючи тут роботи

    Лариса reply Лариса

    Тому і числяться тут в тіні, щоб мати в селі субсидії, а хоча 30 тис на сімью, то немало, і ту тисячу могли і б відрахувати....

    Даниил Васильев reply Лариса

    Бред сивої кобили
  • Ira Yanchinskaya

    Колегіум 16-найкращий.
  • Виктория Низенко

    Бред! Как брали по блату,за $ так и будут брать! Коррупция в Украине,не искоренима! Одни ее порождают а остальные поддерживают!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:18 На Хмельниччині попрощались з трьома захисниками. Хто вони 20:31 Пожежа в Хмельницькому районі: на місці знайшли тіло чоловіка 19:59 Отримала вирок водійка, яка збила літню жінку на електровелосипеді 19:13 Близько 350 кг сміття зібрали рибоохоронці на берегах трьох річок Хмельниччини Від читача 13:43 Правоохронці провели 23 обшуки, в результаті яких затримали всіх дев’ятьох учасників злочинної схеми разом з організатором. 18:42 Бурлик, Миколаїв та Мокрицький: які відомі хмельничани зараз на фронті photo_camera 18:05 На Хмельниччині збільшився попит на перереєстрацію транспортних засобів 17:22 Вчителька з Хмельниччини отримала нагороду «Срібний щит» від поліцейських 16:54 Де і за скільки у Хмельницькому комфортно відпочити на свіжому повітрі та посмажити шашлик 16:37 У Кам’янець-Подільському районі на «тещиному язику» згоріло авто 15:54 Полеглих на війні захисників із Шепетівщини відзначили державними нагородами 15:09 На Шепетівщині поліцейські затримали молодика, який обікрав власного брата 14:23 У громаді на Хмельниччині замість пошкодженого обстрілом дитсадка побудують новий 13:40 Помідори та огірки: які ціни у Хмельницькому і звідки везуть photo_camera 13:17 На честь захисника Ростислава Остафійчука на Кам'янеччині відкрили меморіальну дошку 12:27 Рейтинг Opendatabot-2024: компанія «АТБ» увійшла до трійки найбільших роботодавців країни (новини компаній) 12:19 Через ремонт тепломережі Львівським шосе не їздитиме громадський транспорт 11:41 За добу шахраї виманили у мешканців Хмельниччини 230 тисяч гривень 10:36 У хмельницькому центрі зайнятості є 336 вакансій (СПИСОК) 09:45 Через борги «Укрпошта» перестала розсилати листи судів Хмельницької області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up