Як хмельницькі прикордонники обирають місця, де служитимуть (ФОТО, ВІДЕО)

Як хмельницькі прикордонники обирають місця, де служитимуть (ФОТО, ВІДЕО)
  • 320 курсантів і 36 офіцерів академії підлягають розподілу.

  • Вони самі обирають посаду та військову частину в якій служитимуть далі.

  • На це впливає рейтинг за 4 роки навчання. 

  • Ми побачили, як прикордонники обирають місце служби.

Цьогоріч у Національній академії Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького 320 курсантів і 36 офіцерів, які підлягають розподілу. Тобто, самі обирають посаду та військову частину, де продовжать службу. Рейтинг, який враховують за 4 роки навчання, впливає на послідовність вибору. Ті, хто мають найвищі бали, заходять в аудиторію першими. Вони обирають свою серед більшої кількості вільних посад. Відповідно, останніми зайдуть з найнижчою успішністю. У них залишиться менший вибір. Або, серед запропонованих вакансій, не знайдуть вже ту, яку б хотіли. 

Сьогодні, 10 червня, другий день розподілу. Солдат Богдан Галайда зайшов одним з перших. Але тієї військової частини, в якій хотів служити, в переліку вже не було. Чоловік планував служити у Волинські області, звідки родом. У переліку її вже немає. Проте, каже, що вибором залишився задоволений. Богдан буде офіцером, оперуповноваженим у прикордонному відділі “Кодима” Подільського прикордонного загону. 

Відео дня

- Якщо чесно, вибір був дуже неочікуваний. Хотілося їхати служити ближче додому. Я з Волинської області. Подивився посади й обрав Подільський загін в Одеській області. Якось так. Військовим вирішив стати, тому що я живу в прикордонному районні. Коли був малий, дуже часто їздив за кордон і мені подобалась робота прикордонників, - говорить Богдан.

У сім’ї Богдана він перший військовий. Каже, батьки від служби не відмовляли, а, навпаки, постійно підтримували. Чоловік з дитинства знав, що буде саме прикордонником.

Подружжя курсантів - випускників можуть обрати собі одну частину з різними посадами. Кілька місяців тому одружилися Дмитро та Анна Нікітан. Їм по 21 рік. Чоловік з Харкова, він старшина групи та старший сержант. Жінка -  з Хмельницького, курсантка. Вони двоє мають високі бали, тому вчора обирали вакансії одними з перших. Дмитро буде заступником начальника відділення інспекторів прикордонної служби з персоналу Окремого контрольно-пропускного пункту “Київ”. Анна служитиме на відділі прикордонної служби "Бориспіль" Окремого контрольно-пропускного пункту “Київ”.

- Познайомились ми на початку першого курсу. Ми були в паралельних групах одного факультету. Далі спілкувались як просто знайомі. Потім закохалися та одружились. Служити, звичайно, важко, але головне в нашій службі - підтримка. Тому, ми надіємось на краще. У різних містах бути неможливо, бо подружні пари спеціально відправляють разом, - розповідає Анна.

Система розподілу шляхом рейтингу успішності протягом чотирьох курсів діє другий рік. Входять у кількість балів - успішність в навчанні (75%), службова діяльність в академії, служба в нарядах, участь в парадах і заходах академії. Тобто враховується вся службова діяльність протягом 4 років. Додаткові бали отримують і командири підрозділів, і сержанти. Про це розповів начальник управління кадрового менеджменту, полковник Олексій Харченко.

- Минулого року ми пішли на цей експеримент, який дуже вдало був схвалений курсантами. Перш за все, ми намагались зробити прозорість. Вони самі обирають, але відповідно до успішності. Курсант, який за 4 роки набув найвищий бал, він йде перший в рейтингу. Як правило, це випускники, які мають дипломи з відзнакою. Він має право обрати професію не лише першочергового комплектування, а також з резерву голови служби, - розповідає Олексій Харченко.

Така система розподілу заохочує курсантів до навчання. Високий бал дає обирати не з того, що залишилось, а з кращих посад. 

Заступник голови ДПСУ генерал-майор Сергій Сердюк не виділяє одну частину, де служити було б важче. Адже захищати кордони, боротися з нелегалами та контрабандою важливо в усіх регіонах.  

Всього в Україні є понад 50 військових частин. Понад 350 відділів прикордонної служби. На кожному є відповідна первинна посада. Сьогодні таких є понад 2 000. Тому, каже Сергій Сердюк, усі курсанти академії роботу знайдуть. Одразу випускників в зону ООС не направляють та згодом можуть. 









Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
13:02 На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled 12:40 Загинули двоє військових з Хмельниччини: Олег Улянчук та Микола Кулябін 12:06 Дружина Гереги стала власницею квартири за 38,9 мільйона 11:55 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 11:41 Хмельницькі волонтери везуть авто військовим: потрібно пальне 11:01 Погрожував і вимагав пенсію. У Волочиську онук кривдив бабусю 10:15 Куди вступити після 9 та 11 класу: огляд навчальних закладів Хмельницького 10:02 Звільнено працівницю ТЦК, яка зі стоматологом організувала корупційну схему на Хмельниччині 09:02 У Кам’янці-Подільському відкрили меморіальну дошку саперу Івану Остапову photo_camera 21:21 У Хмельницькому призупинять опалювальний сезон 20:24 Зґвалтування 6-річної дитини та 76-річної жінки: сексуальні злочини на Хмельниччині 19:02 Через війну не вистачає водіїв: яка ситуація в громадському транспорті Хмельницького photo_camera 18:27 Чергова сесія Хмельницької обласної ради: які рішення приймали photo_camera 16:01 У Хмельницькому районі підприємець незаконно зрубав дерев на пів мільйона 15:08 У Хмельницькому районі зіткнулись два «Renault». Є постраждалий 14:58 Вибух гранати в квартирі на Хмельниччині: в реанімації підліток 13:42 10 тисяч доларів за непридатність до служби: схема від представниці ТЦК і стоматолога photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up