29 листопада - Матвія. Сьогодні не вдягають червоного та уникають дзеркал

29 листопада - Матвія. Сьогодні не вдягають червоного та уникають дзеркал
  • 29 листопада віряни вшановують апостола Матвія.
  • Щоб уникнути небажаних гостів, сьогодні прибирали, а щоб біди не було, не надягали червоний одяг та не дивилися в дзеркало.
  • Сьогодні за зірками та погодою дізнаються, якою буде майбутня зима.

29 листопада православні вшановують пам’ять апостола Матвія. Він був учнем Христа та проповідував християнську віру.

Зазвичай у цей день ходити в гості. У зв’язку з тим, що день припадає на початок Різдвяного посту, столи накривали скромні й пісні. Але це не заважало нашим предкам влаштовувати так звані "Матвіївські посиденьки".

Навіть існує приказка: "Худ Матвій, якщо не зустрів гостей".

Відео дня
blockquote>

Вважали, якщо на Матвія у дім прийшли небажані гості, то після того, як вони підуть варто протерти дзеркала, помити двері та підлогу. Вірили, що після цього вони більш не прийдуть.

У цей день старалися не носити одяг червоного кольору та не дивилися в дзеркало. Вірили, що якщо не дотриматися цих порад, то можна накликати на себе біду.

У народі помітили, що 29 листопада досить часто на дворі відлига. Вважалося, що чим сильніше відлига в цей день, тим суворішою буде зима. Хмарне небо на Матвія вказує на похолодання та снігопад. Ясне нічне небо і багато зірок віщує морози. А ось, якщо місяць блідий і в тумані 29 листопада, то погода найближчими днями зіпсується.

Читайте також: Дощ і сніг заполонять Хмельницький: погода в середу, 29 листопада

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Анатолій

    Велике прохання не писати всякі поради/повір'я, щоб не збивати та запутувати людей в цьому і так важкому житті. Чому ж не можна просто написати коротко про життя Апостола Матвія, як його покликав Господь, щось цікаве із його життя. Більше користі було б, а не думати чи одягати червоне/синє, чи можна терти капусту або запрошувати гостей.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
14:57 «Родина для кожної дитини»: на Хмельниччині 13 громад розвиватимуть сімейний патронат 14:12 У Старокостянтинові відкрився оновлений ізолятор тимчасового тримання 13:48 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 13:32 На Хмельниччині правоохоронці затримали 17-річного «закладчика» Від читача 13:36 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети» 12:30 Судили злочинну групу, яка постачала наркотики до хмельницького СІЗО 11:51 У національному природному парку на Хмельниччині встановили готелі для комах photo_camera 11:26 Долар і євро пішли вгору. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 10:54 Жінка з Хмельницького району перерахувала шахраям майже 142 тисячі гривень 10:19 У Хмельницькому районі виявили сім’ю з трьома дітьми, яка живе без електрики 09:37 На Хмельниччині збили 2 «шахеди». Без постраждалих і руйнувань 09:06 У Шепетівці затримали місцевого за крадіжку. Він намагався втекти з області 18:08 «Буде оберігати своїх дівчаток». У Хмельницькому попрощаються з Олександром Перцем 17:39 Хмельничанка просить встановити світлофор з кнопкою для пішоходів на Панаса Мирного 16:45 Хмельничанин вимагав 100 тисяч гривень неіснуючого «карткового боргу», — прокуратура 16:17 Хмельницькі синоптики попереджають про заморозки 15:39 «Хмельницькводоканал» шукає працівників (СПИСОК ВАКАНСІЙ)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up