4 грудня — Введення в храм Пресвятої Богородиці. Що це за свято та чого не слід робити цього дня

4 грудня — Введення в храм Пресвятої Богородиці. Що це за свято та чого не слід робити цього дня
  • Це свято також називають Третьою Пречистою. 

  • В народі казали, що 4 грудня не можна давати в борг.

  • Дізнавайтесь історію, звичаї, традиції та заборони цього дня. 

Християни східного обряду відзначають 4 грудня церковне свято, яке називається Введення в храм Пресвятої Богородиці або Третя Пречиста. Воно вважається одним з 12 найважливіших церковних свят.

Історія свята

Цього дня згадують подію з життя Богородиці, коли батьки привели її в трирічному віці в Єрусалимський храм на служіння Богу. Батьки Діви Марії довго не мали дітей. Подружжя було в розпачі й дало обітницю присвятити народжену дитину служінню Богу. І народилася в них донечка Марія. Коли дівчині виповнилося три роки, її одягли в найкращий одяг і привели до Єрусалимського храму.

Первосвященик зустрів її в храмі та повів у святая святих, у те приміщення, до якого з усіх людей лише сам ходив з очисною жepтовною кpoв’ю. Від цього дня дитина жила в храмі, присвячуючи свій час богоугодним справам: рукоділлю, молитвам і читанню Святого Письма. Там Марія старанно молилася і вчила Слово Боже.

Відео дня

Традиції наших предків

У народному календарі Введення завершує собою осінь і встановлює справжню зиму. У Київській Русі це свято присвячували побутовим справам і сімейним зустрічам. Гучних гулянь в цю дату не влаштовували.

У цей день батьки займалися духовним вихованням дітей. Кожні батьки хотіли, щоб дитина була такою ж праведною, працьовитою і чистою душею, як молода Діва Марія. Нерідко 4 грудня дітей брали з собою до церкви на першу в їхньому житті сповідь.

У давні часи люди вірили, що після Третьої Пречистої до самої весни не можна копати землю, перетирати зерно, вибивати білизну і ловити рибу. В цілому в це свято більше відпочивали, грали в сніжки і ліпили сніговиків.

У давні часи на Введення відкривали різдвяні ярмарки і починали продавати ялинки. Також в цю дату купували сани. Незаміжні дівчата на Введення одягалися в найкращі вбрання і доглядали собі женихів.

Що можна робити 4 грудня

В старовину люди вірили, що цього дня вулицями проїжджає сама Зима – у білосніжній шубі, на трійці коней. Своїм диханням вона морозить повітря, малює снігові візерунки на вікнах. Наші пращури помітили, якщо цього дня погода була хороша, то й настуана осінь буде хороша. "Сильна зима - готуй засіки", – так говорили з цього приводу. Якщо ж погода видавалася похмурою та теплою, на родючий рік можна було не сподіватися.

Від цього дня розпочиналися зимові торги – Введенські ярмарки. Головним товаром традиційно були сані. Також на Введення робили пробні виїзди на зимовому транспорті. Починали гуляння зазвичай молодята, які сідали в розписні сани. Правив кіньми молодий чоловік, підперезаний яскравим поясом; молода дружина теж вбиралася у найкращий одяг.

Чого не радять робити 4 грудня

А ви дотримуєтесь традицій та заборон на свята?

Прикмети погоди 4 грудня

Також 4 грудня світова спільнота відзначає Міжнародний день обіймів, Всесвітній день фетбайку, Міжнародний день гепардів.

Нагадаємо, за григоріанським календарем Введення в Храм Пресвятої Діви Марії було 21 листопада

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Olga Zugan

    Боже допоможи нам здолати оцю прокляту війну, і повернути мого зятя  Юру живим, іздоровим додому, і  всіх воїнів України Амінь

keyboard_arrow_up