Аварійна «Планета»: як виглядає всередині і що з нею буде далі

Аварійна «Планета»: як виглядає всередині і що з нею буде далі
  • Про долю кінотеатру «Планета» говорять не один рік. 
  • Певний час в її ремонт не вкладали коштів. 
  • Як наслідок – будівля руйнується і потребує аварійних робіт. 
  • Чим живе колишній кінотеатр зараз, як виглядає приміщення всередині і що буде далі? Розповідаємо детальніше. 

Жовта будівля із каланчею і годинником – візитівка Хмельницького. Їй майже 70 років. У кінотеатрі «Планета» не показують фільми більше двох років, а з початку повномасштабної війни тут розгорнули волонтерський штаб. 

За багато років будівля всередині почала руйнуватись. Є пошкодження і зовні – із каланчі почала відпадати ліпка і падати прямо на пішохідну частину. Зараз стан історичної споруди аварійний. Чому так сталось і яка доля чекає на «Планету» далі? Розповідаємо детальніше. 

Як «Планету» передавали у власність міста

Єдиний майновий комплекс фірми обласної фірми «Кіновідеопрокат» передали у комунальну власність міста. До цього кінотеатр «Планета» був у підпорядкуванні обласної ради. Таке рішення прийняли під час засідання сесії облради 27 березня. Та далось воно не так легко. 

Відео дня

З такою пропозицією перед депутатами облради виступив заступник мера Василь Новачок. За його словами, приміщення «Планети» руйнується: дах пошкоджений, а стеля обвалюється. Саме тому міська рада запропонувала врятувати цю будівля. Додали також, що готові фінансувати

– Будівля кінотеатру є знаковою і важливою. Ми вважаємо, що вона не має бути зруйнована і не має бути в такому стані. Ми розуміємо, що ситуація в державі складна…Але якщо не провести аварійні роботи, то в майбутньому їх буде або дуже дорого провести або взагалі неможливо, – говорив на сесії Василь Новачок. 

Додамо, що частина депутатів обласної ради була проти. Питання викликало гостру дискусію. Чому? 

Як вважає виконувачка обов’язків директора кінотеатру Тетяна Калюжна, причиною заперечень було те, що багато депутатів виступали за малу приватизацію. Додамо, що Тетяна Калюжна стала керівником підприємства у 2021-му. Каже: за цей час питання про порятунок «Планети» піднімалось неодноразово. Зокрема, писались листи, є документи, які підтверджують аварійність будівлі, а також була створена відповідна комісія. Але реакції не було. Кошти останні роки теж не виділялись. Лише з часом вдалось зійтись на процедурі обміну. 

– Ще раніше була створена комісія, щоб проговорити ситуацію обміну. В обласній раді не вистачало приміщення для обласної лікарні, а в міській раді було у власності приміщення більше за площею, яке вони могли передати. Для мене було важливо цю будівлю зберегти. На комісії проговорювалось, що ми робимо обмін. Адже приміщення аварійне, ми не можемо його фінансувати, тому готові передати його на місто. Тоді деякі депутати почали говорити, що потрібно його віддати під малу приватизацію. Вони відверто говорили про те, що треба віддати його в приватні руки. Зрозуміло всім, що приватній особі буде нецікава ця будівля саме в такому варіанті, – пояснила Тетяна Калюжна. 

Попри численні дискусії та обговорення врешті рішення на останній сесії прийняли – кінотеатр «Планета» передали у комунальну власність Хмельницької міської громади. Що ж далі?

Чим живе «Планета» і який її вигляд зсередини?

Попереду на історичну будівлю чекають протиаварійні роботи. Однак поки відбувся лише перший крок із передачею. Тим часом ми побували всередині й розповімо, про які руйнування йде мова.  Зокрема, дістались й на годинникову вежу, звідки починаються руйнування. Але про все по порядку. 

У 2021-му в кінозалі обвалився шматок стелі. Тоді постало питання – що робити з «Планетою» далі? За висновками експертів, в закладі зафіксували інші проблеми: з електромережею, пошкодженим фасадом, прогнилими віконними прорізами, підтопленням та багато інших.

Наприклад, зі стін вежі відвалюється піскосуміш і обвалюються елементи ліпки. Причина одна, каже керівниця – в будівлю не вкладали кошти. 

– До мого перебування тут проводились роботи з ремонту даху. Косметичний ремонт я робила за власний кошт. Більше ніхто нічого не робив. Фінансування було, поки ця фірма була бюджетна. Пізніше ми мали самі себе утримувати, забезпечувати і сплачувати 50% від оренди в обласний бюджет. Пізніше прийняли рішення, щоб наше підприємство не сплачувало цих 50%, бо немає доходу і це для нас критично. Ми фактично виживаємо за рахунок орендарів. Ми не можемо зараз заробляти гроші, поки будівля є аварійною в багатьох місцях, – розповідає виконуюча обов’язків директора «Планети» Тетяна Калюжна. 

Показ фільмів тут припинили 1 лютого 2022-го. А вже з початком повномасштабної «Планета» стала працювати як волонтерський штаб. 

За цей час будівля продовжує руйнуватись. Зокрема, під час ракетної атаки на вежі побило вікна і посипалась стеля. 

– Ніхто не говорив про те, щоб сюди вкладати кошти в нову апаратуру чи розвиток. Мова суто про те, щоб усунути аварійність. Аби хоча б замінити вікна на каланчі, щоб вона не зазнавала подальших руйнувань. Якщо гнила рама зі щілинами… вітри, дощі, сніги – це все руйнує її, – каже Тетяна Калюжна. 

Директорка каже, зараз заклад виживає за рахунок орендарів – вимушено здають приміщення. Ще раніше прийняли рішення скоротити штат, аби не накопичувати заборгованість перед обласним бюджетом. Зараз тут шість працівників. 

Яким бачить розвиток «Планети» директорка?

Наразі рано говорити про те, як в майбутньому виглядатиме будівля і що буде всередині. Адже спочатку тут слід провести протиаварійні роботи, аби усунути руйнування. Нещодавно ділянку  біля «Планети» перекрили аварійною стрічкою, адже ліпка падала просто на пішохідну частину, що становило небезпеку для хмельничан. 

Однак ми поцікавились, якою хотілося б бачити «Планету» в подальшому. 

Тетяна Калюжна каже, що зовнішній вигляд будівлі хочуть залишити без змін, адже це історична споруда. Однак ймовірно, що проведуть її реставрацію й поновлять ліплення, аби все було гарно і безпечно. 

– В майбутньому хотілося б відкрити каланчу для відвідувачів – таке я часто чую від містян, гостей і переселенців. Особисто б я хотіла залишити частково тут кінотеатр. А на другому поверсі можливо зробити конференц-зал чи простір для коворкінгу. Моє бачення, щоб це був творчо-розважальний простір, можливо частково музейний. Дворик взагалі можна зробити прекрасний і проводити там кінопокази. Це моя мрія, – поділилась ідеями директорка. 

Наразі невідомо, коли саме розпочнуться протиаварійні роботи. Чи будуть використовуватись лише кошти з міського бюджету або грантові, теж не знають. В комунальному закладі вважають також, що хмельничани теж мають брати участь в обговоренні стосовно подальшої долі «Планети». 

Так виглядає стеля на другому поверсі, яка обвалилась внаслідок ворожої атаки
Перекриття на вежі слід замінити, адже воно протікає
Так виглядає шлях до каланчі

Через вибиті вікна голуби залітають всередину каланчі й гніздяться

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (8)
  • Еlena

    Дивиться старенька Каланча змореними очима-вікнами,пошарпаними за майже сотню років вітрами,зливами,пекучим сонцем,-на модернові холодні краєвиди рідного міста і оплакує побачене.Не свою долю,- її вже прожито на совість і в  службі багатьом поколінням.Не пережите і побачене .Оплакує тих,хто сьогодні нехтує життями інших,таких,-як вони самі,але чистими .Хто нехтує Божими Законами і прийдешнім власних дітей. Плаче і прощається.Бо знає,що разом з людськими життями і долями знищується історія міста, його культура і неповторний характер,затишні зелені алеї вздовж доріг  і трояндові оазиси посеред майданів і скверів.Знищується чистий і милий дух Міста,найріднішого Міста на Землі.
  • Читач84

    Нічого там прям аварійного на фото нема, звичайна косметика
  • Руслан Ковальчук

    Так-так. панове! Це ж та Калюжна ,що  дерибанила землю Хмельницького  на маленькі кусочки, щоб були смачніші для своїх, коли перебувала водній з комісій міської ради. Навіть грубо порушувала Закони україни - і досіне відкрито ні однієї справи! Приклад? Меморіальний комплекс Військове кладоіище на Кам*янецькій: розділили землю кладовища для будівництва культової споруди! І чому її призначила Команда на самий центр Проскурова - за брильянтовою земелькою , за мільйонами, мільйонами за 1 кв. метр! Ця вся гниль випробувана вже роками. І магніт і Либідь-Плаза.Вся задумка проста - беремо все сьогодні . а після нас хоть потоп!!!
  • Діана

    У моєю місті колись давно теж був величезний кінотеатр, почала протікати стеля, ніхто тим не займався і з роками його зачинили, а тепер посеред міста стоїть розруха і привид минулого!

keyboard_arrow_up