Авіакатастрофа з Монастирським та Шутяк. П'ятьом надзвичайникам повідомили про підозру

Авіакатастрофа з Монастирським та Шутяк. П'ятьом надзвичайникам повідомили про підозру
Колаж vsim.ua
  • В катастрофі у Броварах загинуло все керівництво МВС. Серед них було двоє з Хмельниччини — Денис Монастирський та Тетяна Шутяк. 

  • ДБР провело розслідування, вони похвилинно відновили день аварії та розшифрували «чорні скриньки».

  • В ході слідства встановили, що п'ятеро співробітників ДСНС порушили правила безпеки польотів гелікоптера. 

  • Розповідаємо кого підозрюють і що ж сталося 18 січня за версією слідства. 

Передісторія

Жахлива трагедія, яка сколихнула всю Україну, трапилась 18 січня цього року. Зранку у Броварах на Київщині розбився гелікоптер надзвичайників. Він впав між дитячим садочком і багатоквартирним будинком. На момент аварії у вертольоті було 9 людей: шестеро чоловік оперативної групи МВС, включно із керівництвом Міністерства внутрішніх справ, а також 3 члена екіпажу надзвичайників. 

Півдоби тривали пошуково-рятувальні роботи. Внаслідок авіакатастрофи загинули 14 людей, серед яких 1 дитина. Постраждали ще 31 особа, з них 13 дітей. На борту були двоє людей із Хмельниччини — міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський та заступниця керівника Патронатної служби МВС Тетяна Шутяк. Того дня гвинтокрил прямував в одну з гарячих точок, де тривали бойові дії.

Відео дня

Кого звинувачують і в чому?

Кілька місяців тривало розслідування страшної катастрофи. Сьогодні, 3 серпня стало відомо, що Державне бюро розслідувань повідомило про підозру п'ятьом посадовцям ДСНС. В ДБР зазначають, що саме їхні дії 18 січня призвели до авіакатастрофи. 

За даними бюро, п'ятеро співробітників Державної служби України з надзвичайних ситуацій порушили правила безпеки польотів гелікоптера, на борту якого було керівництво МВС.

Про підозру повідомили:

Слідство встановило, що посадовці допустили відверті порушення правил безпеки руху та експлуатації повітряного транспорту, що призвело до загибелі людей.

Тут і далі фото ДБР

Які порушення допустили — розслідування аварії

Слідчі ДБР відновили похвилинно день аварії, у тому числі розшифрували «чорні скриньки». Того дня керівництво МВС летіло з візитом до Харківської та Дніпропетровської областей.

Попри застереження внутрішніх інструкцій та вимог законодавства, посадовці ДСНС залучили до перевезення делегації гелікоптер, який перебував на чергуванні для реагування на потенційні надзвичайні ситуації у Києві та області. Повітряне судно, кажуть правоохоронці, не мало дозвільних документів на виконання інших видів польотів.

Під час підготовки до польоту командиру екіпажу не повідомили про метеорологічні дані по всьому маршруту запланованого руху. А тоді були вкрай несприятливі погодні умови над містом Бровари. Сам екіпаж не мав допусків до польотів у складних метеоумовах та необхідних сертифікатів. 

— Проте, жоден з посадовців відповідальних за безпеку польотів, виліт не скасував або не переніс його на пізніше, до моменту сприятливих погодних умов, — додають у ДБР. 

Реконструкція трагічного маневру гелікоптера

Через складні погодні умови гелікоптер змушений летіти на гранично низькій висоті, яка навіть менша, ніж висота будівель на маршруті руху. Командир екіпажу побачив перешкоду – багатоповерховий будинок та почав облітати багатоповерхівку, однак різко піднявся вгору, втратив орієнтування в просторі і під час завершення маневру, внаслідок відсутності необхідних навичок, допустив зіткнення із землею.

Нагадаємо, при падінні вертоліт пошкодив дитячий садок, сусідні будівлі та припарковані авто.

 

Підозри

Посадовцям Управління авіації ДСНС та Спеціального авіазагону оперативно-рятувальної служби цивільного захисту ДСНС повідомили про підозру info у порушенні правил безпеки польотів (безпеки руху повітряного транспорту), що спричинило загибель людей та велику матеріальну шкоду. 

Начальнику служби безпеки польотів цього ж загону повідомили про підозру за ч. 2 ст. 367 КК України (службова недбалість). Санкція статей передбачає покарання – позбавлення волі до 10 років. Наразі вирішується питання про обрання запобіжних заходів.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (9)
  • Марина Ремиз

    Як це він втратив керування і впав?  Гвинтокрил падав у полум'ї,він горів!! Я це особисто бачила!!!!!!!
  • Гена Гена

    Керівництво, дівчата, дитина... і куди летіли?
  • Іван Стаднік

    Прибрали в черговийраз патріотів от і все а рослідування це вже як завжди!
  • Читач77

    Мабуть пани і паньші летіли бомбити окупантів на передову. Отож кожному виписати звання Героя посмертно. А в честь безвинно загиблої під уламками гелікоптера дитини потрібно назвати одну із центральних вулиць в м. Хмельницькому ім...  !

keyboard_arrow_up