Червоний Случ та Першотравневе. У Хмельницькій області є 6 сіл, які містять російську символіку

Червоний Случ та Першотравневе. У Хмельницькій області є 6 сіл, які містять російську символіку
  • Історія одного із них сягає ще 1611 року, але за радянської влади село перейменували. 

Пів року тому в Україні склали перелік з 1 400 міст та сіл, які потрібно було перейменувати, щоб їх назви відповідали закону "Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні й деколонізацію топонімії".

Національна комісія зі стандартів державної мови ще 22 травня 2023 року рекомендувала розглянути можливе перейменування цих населених пунктів, вказуючи на те, що назва може не відповідати лексичним нормам або ж стосується російської імперської політики. В Хмельницькій області таких населених пунктів згідно з переліком налічувалося 35. Перелік назв ми публікували тут. 

Відтоді значну частину населених пунктів перейменували. В Українському інституті національної памʼяті підготували новий перелік назв населених пунктів, які містять символіку російської імперської політики відповідно до вищезгаданого Закону України.

Відео дня

Варто зазначити, що до цього переліку поки що не увійшли населені пункти, які розташовані на тимчасово окупованій території України. Список оприлюднили, аби звернути увагу громад й органів місцевого самоврядування на ті назви, які містять російську імперську символіку відповідно до закону.

— Упродовж наступних шести місяців, до 27 січня 2024 року, місцева влада повинна була подати до Верховної Ради України свої пропозиції назв для тих населених пунктів, які підпадають під перейменування відповідно до закону, — йдеться в заяві УІНП. 

Згідно переліку інституту в Хмельницькій області є ще 6 населених пунктів, які підпадають під перейменування, бо саме їхні назви, хоч на перший погляд здається невинні, пов’язані з імперською політикою:

Назва Район Село Причина
с Червона Діброва Кам'янець-Подільський Жванецька Засноване у 1928 році. Ідеологічна назва, пов’язана з символікою радянської влади та комуністичної партії
с Першотравневе Хмельницький Старокостянтинівська

«Вшанування» 1 травня як Міжнародного дня солідарності трудящих – після встановлення радянської влади яскравий приклад масової радянської ідеологічної топонімічної номінації, спрямованої на глорифікацію пролетаріату як гегемона класової боротьби, рушійної сили Жовтневого перевороту 1917 р. та майбутньої «світової революції».

с Червона Дубина Хмельницький Теофіпольська Засноване у 1927 році. Ідеологічна назва, пов’язана з символікою радянської влади та комуністичної партії
с Червоний Случ Хмельницький Теофіпольська Засноване у 1925 році. Ідеологічна назва, пов’язана з символікою радянської влади та комуністичної партії
с Червоне Шепетівський Полонська Стара назва – Свинна, перша згадка у 1611 р.
Ідеологічна назва, пов’язана з символікою радянської влади та комуністичної партії
с Червоне Шепетівський Білогірська Засноване у 1929 році. Ідеологічна назва, пов’язана з символікою радянської влади та комуністичної партії

Нагадаємо, закон включає до символів російської імперської політики топоніми на честь:

Водночас закон передбачає винятки. Це:

Також не підпадають під заборону назви, що лише співзвучні з тими, на які поширюються передбачені законом обмеження. Наприклад, не всі Катеринівки чи Миколаївки потрібно перейменовувати, а лише ті, які названі на честь російських царів, якщо це підтверджується історичними джерелами.

Наразі триває формування експертної комісії при Українському інституті національної памʼяті, як передбачено законом, яка надаватиме фахові висновки з питань, які виникатимуть в ході деколонізації. До неї увійдуть авторитетні науковці, які представляють академічні інституції й університети країни.

На сьогодні положення про експертну комісію проходить процедуру державної реєстрації в Міністерстві юстиції України. Після завершення процедури державної реєстрації Положення про комісію та оголошення про формування її складу будуть оприлюднені на сайті Інституту.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (6)
  • Iванка

    Війна закінчилася? Немає на що гроші витратити?
  • Лесовой К.

    "не всі Катеринівки чи Миколаївки потрібно перейменовувати, а лише ті, які названі на честь російських царів" - мотиви вирішують, сутність байдужа.
  • Еlena

    А що, у нас вже червоний колір, то це вже все вороги. Назвете синім, влада зміниться, знову будемо міняти назву? А першотравневе, в нас теж таке свято святкують, хіба ні?

    232425 reply Еlena

    Варто вже і Жовтень місяць теж перейменувати! Фігнею займаються ! Потрібно декомунізацію в мізках провести і вся проблема щезне!

    Жанна reply Еlena

    І Польщі святкують, і в Канаді,як і 8 березня,між іншим.
  • Остап

    Заборонити взагалі слово "червоний" і замінити на "багряний".

keyboard_arrow_up