На Хмельниччині є ще 6 пам’ятників радянської доби. Які та де саме?

На Хмельниччині є ще 6 пам’ятників радянської доби. Які та де саме?
Фото ілюстративне
  • Вони стоять в Хмельницькому, Славуті, Красилові та Шепетівці. 

Минулої весни Хмельниччина посідала четверте місце в Україні за темпами деколонізації. Від 24 лютого 2022-го тут демонтували 52 пам'ятки радянщини. Серед них — пам'ятники, погруддя, меморіальні дошки, серпи та молоти, радянські зірки. Станом на січень 2024 року в області досі залишається 6 пам’ятників радянської доби. Про це повідомляє спільнота «Декомунізація. Україна».

Автори проєкту підготували список “ТОП-100 пам'ятників, які треба демонтувати в рамках декомунізації/деколонізації на території України”. Чимала частина пам’яток з переліку знаходиться в Одесі. Є 6 монументів, які все ще стоять в Хмельницькій області. Це:

  • Відео дня
    /li>

— Впевнені, що більшість з них не достоїть до його літа і ми зробимо все можливе зі свого боку, аби так і було, — додають у спільноті «Декомунізація. Україна».

Повний список сотні радянських пам’ятників виглядає так:

До слова, подивитися, де в Україні вже демонтували радянські символи, а де досі є можна на інтерактивній мапі:

Нагадаємо, в ХмельницькомуКам’янці-Подільському та Волочиську прибрали радянські танки, у Шепетівці знесли пам’ятник Островському, а на Кам’янеччині — Суворову. 

Також в Хмельницькій обласній військовій адміністрації запропонували створити робочу групу з питань декомунізації та національної пам'яті.  Відповідний депутатський запит подав перший заступник голови Хмельницької облради Володимир Гончарук.

— У нас досі в громадах стоять пам’ятники катам українського народу. До прикладу, Одусі в місті Славута. Він знищив, за свідченнями, понад сто борців за волю України — представників Української повстанської армії. Пам’ятник досі має охоронний статус та оберігається законом. Ми маємо таку ситуацію, що багато громад хочуть приховати і не зносити певні пам’ятники, бо вони мали відношення до Другої Світової війни. Але ті, які були заплямовані кров’ю українців — вони повинні бути демонтовані, — каже Гончарук. 

Також а даними громадської організації «Декомунізація. Україна», Хмельницька область є лідером за кількістю перейменованих вулиць, які носили радянські та імперські назви. Від початку повномасштабного вторгнення змінили найменування майже 2000 об'єктів. Однак таких у регіоні все ще залишається менш як 250.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (35)
  • Ira Irina

    Тоді теж визволяли наших дідів , бабць і батьків . Такий час був , ну і що що зірка , вони тоді віддали життя , теж хотіли жити як і всі . І це треба пам'ятати . Якби не вони , то тоді німці всіх знищили і нас не булоб .  Це памятники такі як леніну чи таке щось навподобі такого непотребу знищувати треба .
  • Олександр Малишев

    Якщо хочете знести пам'ятники, то вже зносьте і могили. Ну а потім і дома, вони теж колись були радянською епохою.
  • Иван Соколов

    Якщо зести такої великої висоти памятник.то поставити такої висоти своїм героям.а не досточку.
  • Віталій Українець

    Могили не чіпають ,мова йде про радянські колоніальнвмсимволи(зірки,серпи та молотки).

    Уявіть собі щоб в Німетчені стояли сьогодні памятники зі свастикою .

    Це я написав щоб полуграмотні і отупівші від безпросвітного неуцтва та пянства прозріли.

    Нажаль колишніх рабів та дітей/онуків партійців ще залишилось досить багато.

keyboard_arrow_up