Чотири варіанти відновити пошкоджені внаслідок вибухів домівки хмельничан

Чотири варіанти відновити пошкоджені внаслідок вибухів домівки хмельничан
Тут і далі фото зі сторінки Василя Новачка
  • Більше тижня піде на ремонт домівок хмельничан після серії вибухів. 

  • Найбільше пошкоджень у Гречанах. 

  • Розповідаємо яким чином можна відремонтувати свій дім та де отримати допомогу. 

В ніч на суботу, 13 травня, росіяни вдарили 4-ма дронами по об’єкту в селі Грузевиця Чорноострівської громади. Внаслідок цього поранено більше 30 людей. 

Постраждали Хмельницький, Олешин, Іванківці, Малашівці, Шаровечка, але найбільше пошкоджень у мікрорайоні Гречани, є незначні пошкодження в Центрі.

Вибуховою хвилею в прилеглих селах в обласному центрі пошкодило сотні будинків, багатоповерхівок і приватних, велика частина навчальних закладів, об’єктів культури, адмінбудівель, комерційних і промислових підприємств. 

Відео дня

Ступінь пошкодження – різна. В основному — це дахи, стелі, стіни, балкони, вікна. Одразу ж суботнього ранку комунальники взялися за роботу. Місцеві мешканці, благодійні фонди та комунальні служби працювали всі вихідні — демонтовували, склили та ремонтували покрівлі, записували кількість та ступінь руйнувань. 

У понеділок, 15 травня, заступник міського голови Василь Новачок повідомив, що найбільше пошкоджень зазнали вікна і дахи покриті шифером. 

— Пошкоджень дуже багато, заявок дуже багато, ми будемо намагатися обстежити все якнайшвидше, але це може зайняти і більше тижня, — каже Новачок. 

4 варіанти відновлення пошкодженого майна

Заступник мера пояснив як хмельничани можуть відновити пошкодження від вибухів. За його словами, доступні 4 способи це зробити. Далі подаємо дослівно:

Варіант - 1

У вас були незначні пошкодження (вибите скло в дерев'яних рамах, розбито кілька листів шиферу) міська рада надасть вам матеріали для відновлення, і за можливості допоможе з монтажем.

Варіант - 2

єВідновлення. Програма уряду, яка передбачає  допомогу з державного бюджету. Для участі в програмі вам треба подати інформаційне повідомлення про пошкоджене майно через додаток Дія самостійно, або через ЦНАП. Згодом вашу оселю обстежить комісія, яка і запропонує суму грошової допомоги. Важливо!

Отримати фінансову допомогу можна тільки в тому разі, якщо роботи з відновлення не проведено самостійно!

Варіант - 3

Ми (міська рада — ред.) співпрацюємо з міжнародними гуманітарними організаціями, і в нашому місті вони вже допомагали містянам у заміні вікон. 

Цей варіант варто розглядати, якщо ви підпадаєте під соціально вразливі категорії населення, адже саме тоді міжнародні організації фінансуватимуть заміну вікон. Якщо ви обираєте такий варіант, то нові вікна ви отримаєте за 30-45 днів.

Варіант - 4

Ви самостійно виконуєте ремонтні роботи, і подаєте лист на виділення матеріальної допомоги на ім'я міського голови додавши підтверджуючі документи на придбання матеріалів. Спеціально створена комісія розгляне звернення і надасть пропозиції щодо суми матеріальної допомоги, яка частково відшкодує ваші витрати.

Як це працюватиме? Ви залишаєте заявку на пунктах видачі матеріалів, через гарячу лінію 15-80, голові місцевого самоврядування (Гречани), або у старости вашого округу, якщо будівля розташована в селі, між іншим таких заявок вже більше 1 000. Після того з вами зв'яжуться представники комісії для проведення обстеження і визначення спільно з вами який шлях відновлення оберете ви.

Довідку можна отримати за телефоном 0980337575. 

Додамо, що на трьох локаціях в Хмельницькому організували пункти видачі будматеріалів, аби містяни могли самотужки залатати пошкодження. Згодом кількість зменшилась і вчора працювали два пункти:

Нагадаємо, що у Чорноострівській селищній раді створили комісію з обстеження пошкоджених об’єктів. Вона має оцінити збитки та ліквідувати наслідки надзвичайної ситуації. Обстеження комісією буде проводитись з 14 по 16 травня. А директорам місцеви навчальних закладів радили перейти на “дистанційку” до завершення ремонту. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • IGOR

    "Важливо! Отримати фінансову допомогу можна тільки в тому разі, якщо роботи з відновлення не проведено самостійно!". В этом моменте было немного не понятно. То есть если человек взял 3 метра плёнки, то с єВідновлення он в пролёте? Нужно ждать комиссию с дырой, вместо окна? Или имеется ввиду более радикальное самостоятельное восстановление, вроде замены стёкол и окон на новые?

keyboard_arrow_up