Демонтований танк Т-34 із Кам'янецької. Що з ним буде далі

Демонтований танк Т-34 із Кам'янецької. Що з ним буде далі
  • Платформа, на якій стояв танк, почала псуватися. 

  • А самій пам'ятці поки не знайшли місця. 

Майже рік тому в обласному центрі прибрали танк, розташований між вулицями Кам’янецька та Сковороди. Монумент стояв там ще з кінця 80-х. Танк демонтували та забрали на зберігання. 

Нині танк перебуває на балансі міської ритуальної служби та досі значиться на обліку, як пам’ятка історії місцевого значення. Демонтованому об’ єкту так і не знайшли місця, пише Суспільне. 

Після демонтажу танк Т-34 передали на зберігання міській ритуальній службі. На її території він стоїть і досі. Директор Сергій Бортник повідомив, що постамент, на якому стояла пам'ятка, знаходився в аварійному стані. Тож його прибрали, аби не було обвалу. Ще торік три танки із області подали на виключення із переліку пам’яток місцевого значення. 

Відео дня

— Минулого року провели інвентаризацію усіх пам’яток історії. Частину з них пропонували для виключення з переліку та не внесення до державного реєстру. Серед всіх пам’яток, там їх було в загальному 214, подали і три танки: в Чемерівцях, Хмельницькому і Кам’янці-Подільському, — розповіла заступниця начальника міського управління культури Валентина Лукашук.

Що далі буде з танком хмельницькій чиновники не знають. Його планували використовувати як історичний експонат у музеї. 

— На думку багатьох людей, російські танки є маркером російської армії. Тому в багатьох містах, в тому числі і у Хмельницькому, прийняли рішення позбуватися цих маркерів. Чи то його відправимо до музею тоталітарного режиму, які є у багатьох європейських країнах, чи то розмістимо в якомусь музеї в Хмельницькому. Власне, бачення того поки що немає, — пояснив заступник міського голови Василь Новачок.

Нагадаємо, ми розповідали історію танку, який багато років стояв на Кам’янецькій. відомо про танк на Кам’янецькій. Саме з монументом у багатьох хмельничан й асоціюється це місце. Як виявилось, він є одним таким у світі. Про це розповіли у міській централізованій бібліотечній системі. Там кажуть, що хмельницький танк-пам’ятник має єдину у світі марку - Т-34-76-85. Його ініціатором, конструктором та виробником є командир-танкіст Іван Бабак.

Краєзнавець Сергій Єсюнін у своїй книзі “Прогулянка Проскуровом” розповідає, що танк виставили на вулиці міста у 1967 році. Спершу встановили на перехресті Свободи та Проскурівської, поблизу колишнього Будинку офіцерів. Танк розмістили там на честь військових частин, що визволяли місто від фашистських загарбників. Детальну історію монументу читайте в матеріалі Один такий у світі: історія танку на Кам’янецькій.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (19)
  • Віталій Маланяк

    Купа мокшанської наволочі навалилось.
  • Анонім

    Чиновники. Верніть танк де взяли і перестаньте витрачати гроші людей на свої дебільні ідеї.
  • Сергей Попович

    Якщо вам хооном в носі все Радянське то якого федя ви виловлюєте чоловіків 40+ та женете на свою війну? Якщо так то будьте вже послідовними.

    Взагалі то цей танк виготолений на Харківському  БТЗ і це Україна, а може для влади вже ні🤷‍♂️.
  • Иван Соколов

    Мішав!

keyboard_arrow_up