Дочці сказали, щоб мовчала про полон, бо її батьки у Криму

Дочці сказали, щоб мовчала про полон, бо її батьки у Криму
Хмельницький приймає переселенців з окупованого Криму. Перша родина, яка оселилася у нашому місті, – батьки активістки столичного «Автомайдану» Олександри Рязанцевої, яку кілька днів протримали у полоні невідомі у військовій формі в Криму

Про Шуру Рязанцеву та Катерину Бутко Україна дізналася у березні. Активісток автомайдану, які везли в тоді вже окупований Крим прапори України та листи підтримки для українських військових, зупинили на КПП. За патріотичні символи та татуювання у пам’ять про Небесну сотню на руці у Шури над дівчатами знущалися три дні. А після того як активісток звільнили з полону, батьки Рязанцевої були змушені покинути півострів.

У Хмельницькому подружжя пенсіонерів знайшло новий дім. Вони не падають духом, гарно виглядають та впевнені, що у них попереду ще багато чудових та мирних днів. Обоє розмовляють російською, але добре розуміють українську. У розмові жартують та посміхаються. Доньку, яка продовжує залишається активісткою майдану, не засуджують. 

Не змирилися з окупацією

Відео дня
> До втечі з півострова родина Рязанцевих прожила у Криму десять років. Батько, Юрій Рязанцев, 25 років відслужив у Збройних силах, двічі був в Афганістані. 58-річна Лідія Рязанцева та 59-річний Юрій – пенсіонери. У подружжя дві доньки. Вони живуть та працюють у Києві.

Юрій Олександрович та Лідія Іванівна з тривогою спостерігали за тим, як розвивається революція в країні. Вони постійно дивилися телевізор, активно користувалися Інтернетом та підтримували зв'язок із молодшою донькою Шурою, яка була активним учасником «Автомайдану» та допомагала пораненим. 

Сім’я не визнавала російської влади у Криму. Хоч жителів агітували прихильники нової самопроголошеної влади, але Рязанцеви стояли на своєму. 

- Поки були всі ці події, я пересварився із деякими друзями-військовими, які зайняли проросійську позицію і зі своїм зомбоящиком російського телебачення втратили  здоровий глузд, - каже Юрій Рязанцев. – Я досі як колишній військовий не можу зрозуміти, як росіяни, наші браття, з якими ми разом служили в Радянській армії, захватили Крим. Після того, що відбулося, ми зрозуміли, що жити в тій країні не хочемо. Я разом з іншими афганцями, коли захоплювали військові частини, у живому ланцюгу стояв в обороні. Можливо, це було неефективно, але ми показали свою позицію. 

Допитували і пограбували

Останньою краплею для сім’ї Рязанцевих стало затримання їхньої доньки Шури, яка  разом із прес-секретарем «Автомайдану» Катериною Бутко поїхали в Крим. Дівчата хотіли передати адресовані військовим з Чорноморську та Євпаторії листи від жінок з майдану. Заодно Шура хотіла побачитися з батьками.

- Від цієї ідеї я відмовляв її, бо наше село знаходиться за 70 кілометрів від КПП «Турецький вал» біля міста Армянськ, - каже Юрій Рязанцев. -  Я знав, що там на контролі стояв севастопольсько-ялтинський «Беркут», кубанські казаки та російські військові без розпізнавальних знаків. Але вона не послухала і поїхала.

Дівчата під'їхали до межі на автомобілі Рязанцевої, який був зареєстрований за місцем прописки в Криму. Машина жіноча, номери кримські, тому жодних хвилювань у активісток не було. Це сталося 9 березня. Але авто зупинили, усі речі в салоні та багажнику передивилися, а дівчат забрали на допит, бо побачили у машині прапор організації, а на руці у Шури – патріотичне татуювання.

- На КПП Шура зі сльозами та в істериці встигла зробити один дзвінок: «Папа, мене не пускають в Крим». Я наказав доньці повертатися назад, але зв'язок перервався. У дівчат забрали телефони, ноутбуки. Як потім з’ясувалося, вони побачили доньчине татуювання  та прапор «Автомайдану», що і стало причиною затримання… Коли була стрілянина на Інститутській, наша дочка також була там. Вона познайомилася з хлопчиком з Івано-Франківської області. Він закрив її собою від кулі, а сам отримав смертельне поранення. В пам'ять про ці події Шура зробила собі татуювання на зап’ястку «Небесна сотня». 

Ми довго не думали, стрибнули в авто і поїхали в Армянськ. Я спеціально надягнув афганську форму з орденами, щоб не викликати шквал негативу за дочку. Коли ми проїжджали повз пост, то побачили таке, що важко описати… Убогі, страшні жінки, якась недоглянута молодь в спортивних костюмах і в балаклавах на обличчях. Беркут з російськими прапорами, снайперські гнізда… 

Погрожували розправою

Авто Олександри батьки не знайшли. Вони доїхали до українських прикордонників, але там також не бачили описаної машини. Коли Рязанцеви повернулися і проходили вже другий контроль, Юрій розпитував у російських воєнних, де його дочка. Поки вони говорили, Олександру та Катерину вивели в оточенні 50 чоловіків. Обидві були заплакані, волосся шматками вирване. На очах у Рязанцевих дівчатам з рук зірвали скотч.  Активісток знову забрали начебто для того, щоб вони дали свідчення. Дівчат відвезли в Севастополь в розвідку Чорноморського флоту Російської Федерації. Авто, як речовий доказ, залишили. Два дні батьки всіма зусиллями, з допомогою знайомих, намагалися знайти доньку, але без результату.  

- Їх допитували, ставили на коліна, вони намагалися їх зламати, принизити, - каже Юрій Рязанцев. – У дівчат хотіли дізнатися, хто їм платить, на кого вони працюють, чи вони з Правого сектору, чи ні. У них забрали гроші, картки, техніку і нічого не повернули. Коли дівчат відпустили, в Херсоні їх зустрів «Автомайдан». Донька подзвонила і сказала, що в Криму нам робити нічого і треба готуватися до переїзду. Причина – Шурі сказали, що якщо вона хоч словом промовиться про те, що сталося, то нехай не забуває, що її батьки залишаються в Криму. 

Хочуть залишитися 

Рязанцеви кинули в автомобіль найнеобхідніше – документи, одяг, телевізор та заощадження, які берегли для спорудження паркану, й виїхали з Криму. Ці гроші і стали стартовим капіталом нового життя.

Перші два тижні жили в одному зі столичних готелів, багато грошей витрачали на їжу. Їм пропонували оселитися в одному з санаторіїв, але там би їм довелося мешкати окремо однин від одного. У Хмельницькому, де, до речі, проживає двоюрідна сестра Юрія Рязанцева, кримчан спочатку оселили у дачному масиві на вулиці Західно-Окружній, біля Царського озера. Про це подбав громадський Центр допомоги мешканцям Криму. Втім Лідії Рязанцевій, яка хворіє на цукровий діабет і є інвалідом ІІ групи, було важко підійматися на другий поверх по крутих східцях через слабкість в ногах.

Подружжю запропонували для тимчасового проживання трикімнатну квартиру у новобудові неподалік автовокзалу № 1. Уже декілька днів вони проживають там, з власником домовилися на безкоштовне проживання з оплатою комунальних послуг. Юрій Рязанцев  останні п’ять років працював інструктором з водіння, тому зараз планує підшукати роботу в місцевій автошколі. 

- Ми розуміємо, що це тимчасово, але зараз це найкращий варіант, - каже Лідія Рязанцева. – Ми жили забезпечено і звикли до комфорту, тому жити з власником не дуже й хотіли. Тому коли дізналися, що можемо жити окремо і платити лише за комунальні послуги, погодилися. А за нашим будинком в Криму доглядають сусіди. Думаю, що про нашу доньку забудуть, все заспокоється і можна буде повернутися назад. Але ми не хочемо жити в Росії після того, що відбулося, коли до тебе таке ставлення. Ми сучасні люди, знаємо, що відбувається, і не хочемо жити в такому вакуумі… Підкупили нас в Хмельницькому своєю добротою та хорошим ставленням, плануємо залишитися тут й надалі. Коли сусіди побачили, що під вікнами автомобіль паркується з кримськими номерами, почали приносити нам їжу.

Наразі рахунки подружжя заблоковані, тому розраховувати на пенсію поки що не можуть. Кримчани хочуть залишитися у місті та вже думають про перспективу купівлі невеличкої хатинки. А поки Лідії Рязанцевій, яка хворіє на цукровий діабет, постійно потрібен інсулін, а Юрію Рязанцеву, який також хворіє на цукровий діабет, потрібно пройти стаціонарне лікування.

Для бажаючих підтримати переселенців публікуємо контактний номер волонтера – 097-80-90-769, Валентина.

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Anonymous

    Гнусные врухи!!
  • Anonymous

    Правильно сделали что уехали. Леонид Наседкин, по вашему надо было служить господину Путину и иметь магаданскую прописку. Вы сумасшедший человек. Безусловно, вы не понимаете сложность вопроса. Только в Хмельницкой области более ста беженцев из Крыма уже живет. Вы понятия не имеете что несете. Глупость какая-то.
  • Anonymous

    Где вы взяли такую брехню,где вы взяли 25 лет украинской армии,хоть думайте что вы несёте.Это что,для дурочков. Настоящие жители Крыма никогда от туда не уезжают.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:58 Герою Олександру Швецю встановили дошку пам’яті у Кам’янці-Подільському 20:08 На Хмельниччині 30 громадян задекларували свої доходи на мільйон 20:06 Рідним загиблих воїнів з Хмельницького району вручили ордени «За мужність» 19:29 5 депутатів з Хмельницького не задекларували житло (СПИСОК) Від читача 11:17 У Старокостянтинові розпочато відстріл домашніх тварин. Вбивство кішки на ім'я Мішелька. 18:16 15 років за ґратами проведе хмельничанка, яка навела ракети на Полонщину 18:06 Що задекларували лікарі хмельницьких МСЕК: проаналізували статки голів комісій photo_camera 17:45 У Старокостянтинові масово звільняються лікарі: деталі 17:19 Захисник після реабілітації склав іспит в автошколі для осіб з інвалідністю на Хмельниччині 16:33 На Нетішинському водосховищі встановлюють штучні нерестовища 15:46 Посадовицю Хмельницького Держгеокадастру оголосили у міжнародний розшук 14:57 «Родина для кожної дитини»: на Хмельниччині 13 громад розвиватимуть сімейний патронат 14:12 У Старокостянтинові відкрився оновлений ізолятор тимчасового тримання 13:48 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 13:32 На Хмельниччині правоохоронці затримали 17-річного «закладчика» 12:30 Судили злочинну групу, яка постачала наркотики до хмельницького СІЗО 11:51 У національному природному парку на Хмельниччині встановили готелі для комах photo_camera 11:26 Долар і євро пішли вгору. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 10:54 Жінка з Хмельницького району перерахувала шахраям майже 142 тисячі гривень 10:19 У Хмельницькому районі виявили сім’ю з трьома дітьми, яка живе без електрики
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up