Хмельничани «розмітають» штучні букети. Що роблять на кладовищі з тоннами мертвих квітів

Хмельничани «розмітають» штучні букети. Що роблять на кладовищі з тоннами мертвих квітів
  • Штучні квіти і пластикові вінки – за чи проти? 
  • До поминальних днів покупців на цей товар хоч відбавляй.
  • Куди дівають букети після кладовища, дізнавались журналісти vsim.ua.

 

До поминальних днів хмельничани поспішають впорядкувати могили померлих родичів. Вже за кілька тижнів «затарюються» квітами, вінками і лампадками. Продавці торгують пластиковими букетами переважно на продовольчих ринках. Ціни з кожним роком все «кусючіші». Та вибору у містян немає – тому покупців не бракує. 
За один яскравий букет просять від 80 до 130 гривень. Все залежить від пишності штучних квіток і розміру. Скромніші можна купити за 50-60 гривень. 
Тим часом, до Провідної неділі у Хмельницькому кинулись прибирати кладовища. Там відходів з пластикових квіток і вінків не бракує. Люди скидають сміття на одну купу. Тоді техніка приїжджає і забирає на окреме місце неподалік міського сміттєзвалища. Принаймні, так журналістам vsim.ua розповіли у ритуальній службі. 

Торгують переважно на продовольчих ринках

«Вивозять у три ходки»
Комунальники активізувались за останній місяць. Хочуть встигнути прибрати місцеві кладовища до Великодня. Кажуть, вивозять скинуте сміття щодня. В хід йде вся техніка, яку мають.
- На підприємстві є три самоскиди і два трактори. Вони кожен день їздять. Робітники тільки прийшли зранку і цілий день вивозять сміття. В середньому, з кладовища у Раковому три самоскида роблять 3-4 ходки, - говорить начальник спеціалізованого комунального підприємства «Хмельницька міська ритуальна служба» Сергій Бортник.
Директор додає, якщо побачать ближче до Великодня, що не встигають, будуть залучати техніку інших комунальних підприємств.

Відео дня

Читайте також: На хмельницьких кладовищах гуляє сміття і горить гілля

Сміття не палять
Новий начальник ритуальної служби переконує, скинуті вінки та інше сміття, зараз не палять. Як було раніше – не знає. Ба, більше, роблять зауваження людям, які самі розпалюють вогнище. 
- В нас є окреме місце збоку від загального міського сміттєзвалища. Туди ми вивозимо вінки, пластикові квітки і лампадки, які скидають люди, - говорить– В мене техніка кожен день по кладовищах вивозить сміття. Буває за тиждень приберуть, на вихідні люди йдуть і знов ті самі купи лежать. Так тягнеться безкінечно, - каже Сергій Бортник. 

"Душам померлих цим не зарадиш"

Олександр Дацюк, секретар єпархії Української православної церкви 

- Особиста думка - варто відмовитись від такої традиції, як штучні квіти. Тут я підтримую колег із західних областей. Хоча конкретних місць Святого Письма або канонічних приписів не існує. Тут, швидше, питання  культури, гігієни та охорони довкілля. Душам померлих вже цим не зарадиш, а довкілля для тих, хто живе, зіпсуєш. 

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
19:02 Тепло повертається: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 18:18 Пережила голод, війну та смерть синів: жительці Хмельницького виповнилось 105 років 17:29 Восьмий день у Хмельницькому шукають 70-річну Галину Кудлу 16:59 Шахрай представився поліцейським і ошукав хмельничанку на 38 тисяч Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС 21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up