Холодноярівець передав музею на Хмельниччині особисті речі окупантів

Холодноярівець передав музею на Хмельниччині особисті речі окупантів
Фото зі сторінки Музею пропаганди
  • Танкіст Валерій Жуковський передав речі, здобуті його батальйоном у жовтні на одному із найгарячіших напрямків — Харківському. 

  • Він каже, під час «втечі» російські війська залишили багато добра, яке тепер успішно використовують воїни ЗСУ.

Танкісту Валерію Жуковському — 52. Сам він жартома зізнається на відео, що “колінця вже не ті. Але свою роботу виконую”. Військовий розповів, що у 2014 пішов на фронт волонтером. Продовжив воювати в АТО й у 2015-2017 роках. З початком вторгнення 24 лютого знову повернувся на передову. Історію Валерія ми розповідали у матеріалі Як живуть та воюють танкісти: історія Валерія Жуковського з Шепетівки

В складі танкової бригади боєць брав участь у визволенні Харківщини. Наші захисники знайшли на тих землях чимало речей окупантів. Деякі навіть пригодні в користуванні, а ті, що можливо, Валерій привіз для “Музею пропаганди”, який знаходиться у Шепетівці. Про це повідомляють на сторінці музею

Якими експонатами поповнився музей

Валерій Жуковський є бійцем 93-ої окремої механізованої бригади «Холодний Яр». Має звання головного сержанта танкового батальйону бригади. Він привіз у “Музей пропаганди” трофеї, здобуті його підрозділом у жовтні на одному із найгарячіших напрямків — Харківському. Серед них — особисті речі окупантів. 

Відео дня
Довідка:
93-тя окрема механізована бригада «Холодний Яр» — формування механізованих військ у складі Сухопутних військ Збройних сил України чисельністю в бригаду. Місце дислокації — смт Черкаське (Новомосковський район, Дніпропетровська область). Входить до складу Оперативного командування «Схід».
Від самого початку бере участь у війні на сході України з Росією. Підрозділи бригади пройшли найзапекліші бої війни, включно з боями під Іловайськом та Донецьким аеропортом.
З початку війни 2022 року 93 ОМбр обороняла Україну на різних напрямках: Сумщина, Харків, Ізюм, Балаклія, Бахмут і Соледар.
Бригада носить почесне найменування «Холодний Яр» — на честь історичної місцевості Наддніпрянської України, що уславилася своїми повстанцями.
Шеврон 93-ї ОМБбр "Холодний Яр"

— Основою музейної діяльності є комплектування та зберігання колекцій, адже музей – це передусім сховище унікальних артефактів. Саме цією мовою - мовою артефактів - можемо говорити про визначні історичні події, зокрема російсько-українську війну, її учасників, а також про ворогів, які прийшли на нашу землю, — додають в музеї. 

Так, музейний фонд і майбутній виставковий проект, присвяченій війні в Україні, поповнився такими експонатами:

— Особисті речі окупанта, уламки БПЛА та снаряду знайдені під містом Ізюм на російських позиціях. Вони були в основному танкові та артилерійські, але й зустрічали пункти, де ворог вів спостереження. Під час «втечі» з міста російські війська залишили багато чого: підбиті нашими бійцями машини, бойові комплекти, міни, артилерійські установки тощо. Усі ці «подарунки» ми використовуємо у своїй роботі. Тепер вони працюють на нас, на ЗСУ, — розповів Валерій Васильович. 

Також в музеї зазначають, що вони радо співпрацюють з волонтерами, військовослужбовцями, їхніми родинами і всіма, хто має можливість передавати трофеї з передових. 

— Якщо ви маєте речі, які розповідають про війну, є доказом перебування російських окупаційних військ на території України, то можете передати їх музею, аби зберегти цінні експонати, що ілюструють творення сучасної історії, — підсумовують у закладі. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Es fero

    хлопцям нашим життя і сили від бога! путлер здохни вже, амінь

keyboard_arrow_up