З російського полону звільнили морпіха Євгена Струтинського та офіцера Олександра Заморського (ФОТО, ВІДЕО)

З російського полону звільнили морпіха Євгена Струтинського та офіцера Олександра Заморського (ФОТО, ВІДЕО)
Скріни з відео "Радіо Свобода"
  • Євген Струтинський потрапив до полону в Маріуполі, разом зі своєю дружиною Валентиною. 

  • У складі 36-ї бригади морської піхоти подружжя разом обороняло місто під час повномасштабного наступу рф. 

  • Олександр Заморський — військовослужбовець. Він перебував у полоні кілька місяців.

У суботу, 29 жовтня, відбувся черговий обмін полоненими. Відтак, вдалося повернути додому 52-х українців. Серед них офіцери, медики, сержанти та солдати.

У списках обміну 12 бійців Нацгвардії, включно з «азовцем», 18 морських піхотинців, 8 прикордонників, 9 тероборонівців, 3 воїни ЗСУ та 2 цивільних. Про це повідомив керівник Офісу Президента Андрій Єрмак

Фото: СБУ

— Додому повертаються захисники «Азовсталі», оборонці Маріуполя та люди, які рятували життя. Нам вдалося обміняти начальника хірургічного відділення військового шпиталю Маріуполя, який був на «Азовсталі» і молодого військового хірурга 65-го військового мобільного шпиталю. Ми повертаємо морпіха, дружина якого нещодавно вийшла з полону та добровольця з Маріуполя із символічним прізвищем «Москва», а ще моряка з острова Зміїний. Також будуть вдома деякі військові, взяті в полон у Чорнобильській зоні, — зазначив Єрмак.

Відео дня
cript async src="https://telegram.org/js/telegram-widget.js?21" data-telegram-post="ermaka2022/1542" data-width="100%">

 

“Я вже думала, що його не побачу”

Тим морським піхотинцем, про якого зазначив Єрмак, є захисник Маріуполя Євген Струтинський. Він та його дружина Валентина обоє морпіхи. Вони разом служать в 36-й бригаді морської піхоти. На момент знищення росіянами Маріуполя  подружжя обороняло місто. 

Спочатку, розповідає для “Радіо Свобода” Валентина, вони думали розділитися, аби бути в різних бригадах, аби вижив хоча б хтось один з них. Та після того, як колону Євгена окупанти накрили артилерійським вогнем і йому вдалося вижити — вирішили не розлучатися. 

Доля розпорядилася інакше — у квітні подружжя потрапило до російського полону, нарізно. Більше пів року вони не знали нічого про одне одного, не знали нічого про рідних та Україну, перебуваючи у російських в'язницях. 

Валентину звільнили першою. 21 вересня під час найбільшого на цей час обміну полоненими Валентина Струтинська повернулась додому. А 29 жовтня обміняли її чоловіка Євгена. Їхню історію розповіла Валентина на відео для "Радіо Свобода":

Серед звільнених — 30-річний ізяславчанин

Крім того, додому вдалося повернути військовослужбовця з Ізяславщини. Олександр Заморський — офіцер Збройних Сил України. Бійцю 30 років. У пекельному полоні він перебував кілька місяців. Про це інформують на сторінці Ізяславської міської ради

— Та найголовніше, дочекались батьки свого сина-оборонця, якого незабаром  зможуть обійняти. Важко уявити, скільки всього довелось пережити та пройти…Нарешті довгоочікувана воля… — додають в мерії Ізяслава. 

Під час цього обміну до рідних домівок повернулись захисники і захисниці Маріуполя, Харківщини, Донеччини, Бучі, острова Зміїний та Чорнобильської атомної, інформують у ВМС України.

Додамо, тим військовим медиком “Азовсталі” про якого зазначив Андрій Єрмак, є хмельничанин Денис Гайдук. Його взяли у полон 16 травня на «Азовсталі». Відтак окупанти утримували його в колонії в Оленівці Донецької області. 

Раніше на сайті vsim.ua вийшло інтерв’ю з мамою полоненого медика Оленою. Журналістам вона розповіла, як служив її син, яким було його перебування на «Азовсталі» та які звістки вона отримувала під час його перебування в полоні. Про це читайте в матеріалі «„Ви тільки спитали, а я вже плачу“, — мама полоненого хірурга з Хмельницького».

 

Читайте також:

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Світлана Худняк

    Дякувати Богу!
  • Władysław Strutyński

    Хай береже Вас Бог!!! Мій тато, світла йому пам'ять, був Євгеном Струтинським, 1918 р.н. ...
  • Людмила Скакун

    Слава Богу!
  • Тетяна Тарнавська

    Слава Богу!

keyboard_arrow_up