“Кожен воїн — святий”: у Волочиську священник будує церкву Небесної Сотні

“Кожен воїн — святий”: у Волочиську священник будує церкву Небесної Сотні
Тут і далі фото Суспільного
  • Його звати Микола Фатич. Він священник, який брав активну участь у Революції Гідності.

  • Отець ПЦУ вже шостий рік будує церкву, яку назве в честь усіх, хто загинув за свободу України.

Із 2017 року у Волочиську триває будівництво нової церкви. Ініціатор будівництва — священник Микола Фатич. Він пройшов Революцію Гідності та хоче назвати храм іменем тих, хто загинув, виборюючи свободу та незалежність України. Якою буде церква та коли добудується, розповідає Суспільне.

Кожен воїн — святий

Микола Фатич — отець Православної церкви України. Священник каже, що цей храм буде в честь усіх новомучеників за вільну Україну. 

— Цей храм буде іменуватися — Святих Новомучеників України. А божественна назва, тобто народна, людська — храм Небесної Сотні. Новомученики, які боролися за свою державу, за незалежність, за свою країну. Вони можуть бути навіть не зачислені до лику святих. А чим не святі наші воїни, які захищають нашу батьківщину? Кожен воїн, який віддав життя за нашу батьківщину і герої Майдану — вони святі, — розповідає Микола Фатич.

Відео дня

Стояв між "Беркутом" і мітингувальниками

Отець додає, що із перших днів Євромайдану, ще з 2017 року, був у столиці. А під час лютневого протистояння стояв між "Беркутом" та протестувальниками. Він — учасник Революції Гідності. Священник згадав дні найжахливіших протистоянь у лютому 2014-го. 

— Я особисто стояв між "Беркутом" і нашими мітингувальниками. І старався робити мир, щоб не було ніякої бійні, щоб ніхто нікого не калічив. Але на жаль, так було. Коли поїду додому привести себе в порядок на добу, але бачу, біда і їду знову на Київ. Коли ми захищаємо свою батьківщину, ми не думаємо про смерть, що можемо загинути. Є поклик душі, є висота цілі, — каже священник. 

Церква на честь Небесної Сотні

У 2015 році, на роковини вшанування Небесної Сотні, у Волочиську відкрили один із перших пам’ятників в області. Тоді Микола Фатич пообіцяв побудувати в місті церкву на честь полеглих на Майдані Героїв.

— Цей храм, коли буде збудований, в ньому буде служитися служба Божа кожен день. За наших героїв, які полягли, захищаючи свою батьківщину, Україну. Той рік ми нічого не робили, тому що почалася війна. Цього року все-таки ми хочемо з весни зовнішні роботи закінчити. Цей храм насправді дуже гарний, особливо його архітектура. Людям дуже подобається, — додає отець Микола.

Він вірить та сподівається, що це прискорить перемогу України у війні з російською федерацією. Більше про це дивіться у сюжеті Суспільного:

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Людмила Фурман

    Хай Господь допомагає!
  • Марія Гладишевська

    важко йде будівництво-довгострой

keyboard_arrow_up