“Мене били, душили і кинули на підлогу”: хмельницький військовий розповів про бійку в соборі моспатріархату

“Мене били, душили і кинули на підлогу”: хмельницький військовий розповів про бійку в соборі моспатріархату
Колаж vsim.ua
  • В соборі УПЦ по Володимирській священик накинувся на військового. 

  • Поліція відкрила два провадження, а хмельничани зібрались під храмом для протесту. 

  • Військовий Артур Ананьєв розповів чому на нього накинулись священнослужителі та як все відбувалося. 

Артур Ананьєв — колишній військовослужбовець Збройних Сил України. Він був санітарним інструктором 2-ої роти 19-го стрілецького батальйону. Нині захисник звільнений зі служби в ЗСУ. 

Він — саме той військовий, котрому сьогодні зранку дісталось від священика Свято-Покровського кафедрального собору, що розташований по Володимирській. Артур розповів у прямому ефірі для Апостроф TV чому його побили в храмі та як відреагували правоохоронці. 

“Моляться на кирила, ікони імператора і царської сім'ї”

Артур каже, що наразі намагається повернутися до довоєнного способу життя. 

Відео дня

— Я прийшов в гражданську жизнь. Намагаюся адаптуватися, але це стає дуже важко, коли ти кожний день бачиш в новинах, що гинуть люди, гинуть друзі, гинуть знайомі з ким служив. А в цей час в моєму  рідному місті просто розповідає російська церква що війни немає, продовжують служити московському патріархату, молитись на кирила і також молитися на ікони імператора і царської сім'ї, — коментує військовий. 

“Бабульки били мене по обличчю”

Він каже, що до собору зайшов з конкретною метою. Хотів запитати у священнослужителів УПЦ (мп)  скільки ще має загинути людей, аби вони перестали молитися московському патріархату. Сам Артур не зазначає, що кидав Євангеліє на підлогу, як ми писали раніше. За його словами, одразу після питання і зчинилась бійка. 

— Після цього на мене накинулись попи. Люди почали мене бити, душити, там ще навіть якісь бабульки підходили і також били мене по обличчю. Я не мав чим дихати, бо мене кинули на підлогу головою і прижали голову, натиснули на шию. Я повідомив про це попу, на що він відповів, що це його мало хвилює те, що я не можу дихати, — розповідає Артур. 

“Чого ти провокуєш людей?”

Далі після того прибув поліцейський патруль. Військовий каже, це були ТОРівці. 

— Вони одразу забрали мене, опитали свідків і написали мені 173 статтю (КуаАП - ред.) — дрібне хуліганство. В той же самий час патрульна Яніцька Марина Олександрівна запитала чому я взагалі сюди прийшов: “Чого ти провокуєш людей”. Вона сказала що якщо ще раз мене побачать то стаття буде вже не не адміністративною, а кримінальною, — каже Ананьєв. 

Публікуємо відео повністю із каналу Апостроф TV:

Передісторія

Нагадаємо, зранку депутат облради Віктор Бурлик повідомив, що військовий Артур Ананьєв пішов в московський храм щоб задати питання «Скільки людей ще має загинути, щоб люди перестали ходити в московський патріархат?» Натомість священик накинувся на бійця. На місце викликали поліцію. Деталі та відео події читайте в матеріалі У соборі Хмельницького прихильники моспатріархату побили військового (ВІДЕО)

Очевидці, які на той момент були на службі, кажуть, що що військовий є ініціатором конфлікту. А в УПЦ взагалі заявили, що переодягнений у військового провокатор вчинив розбій у кафедральному соборі.

Додамо, що поліцейські затримали військового за статтею 173 КупАП. Це — дрібне хуліганство. А за фактом побиття військовослужбовця, зафіксованим на відео, слідчі відкрили кримінальне провадження стосовно священика за ч.2 статті 296 Кримінального кодексу України — “Хуліганство”. 

На інцидент відреагували в мерії та ОВА. Найближчим часом на позачерговій сесії міської ради депутати мають припинити користування УПЦ (мп) усіма земельними ділянками на території громади. А також ініціюють такі ж рішення до обласної та районної рад. В ОВА ж попросили хмельничан знизити градус напруги та надати можливість відповідним службам розв’язати конфлікт у правовий спосіб. Детально читайте про це у матеріалі В УПЦ (мп) хочуть забрати усі земельні ділянки, що входять до Хмельницької тергромади, – Симчишин

Новина швидко набрала розголосу по всій Україні. Хмельницькі активісти організували збір людей під церквою на Володимирській. Там зібралось близько півтори тисячі чоловік. Серед натовпу було чимало прихожан Свято-Покровського собору. Між ними та іншими учасниками виник словесний конфлікт та почалися перші сутички. Люди кричали “Слава Україні! — Героям слава”, “Геть московського попа”. Згодом парафіяни зібрали підписи, аби собор офіційно перейшов під юрисдикцію ПЦУ. Ввечері в храмі розпочали ревізію та провели першу Службу Божу українською мовою. Про це ми розповідали в матеріалі «Геть московського попа»: репортаж з території собору на Володимирській

Також додамо, нині Хмельницька область в країні являється лідером за кількістю переходів з моспатріархату до ПЦУ. За словами очільниці Департаменту інформаційної діяльності, культури, національностей та релігій облдержадміністрації Інни Михайлової, станом на осінь 2022 року в УПЦ перебувало 798 релігійних організацій області, з яких 785 релігійних громад, 3 єпархіальні управління, 9 монастирів та 1 братство.

За її даними, впродовж 2022 року 145 релігійних громад прийняло рішення про вихід зі складу УПЦ, зокрема, 114 перейшло в ПЦУ, а 31 стала незалежною.

Дивіться карту переходів на сайті Духовного Фронту України.

До слова, не вперше хмельничани за останній рік провокують інциденти на релігійному ґрунті. Днями скандально відома кам’янчанка Вікторія Кохановська біля Києво-Печерської сказала журналістам 5 каналу про ліквідацію чинної влади. А тоді почала розповідати про поділ України. За її словами, Буковина відійде від Румунії, Закарпаття — до Угорщини, до Польщі відійде Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ та Одеса. Детально про це читайте в матеріалі Скандально відома кам’янчанка Вікторія Кохановська заговорила про поділ України (ВІДЕО)

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (195)
  • Юлия Крищук

    Немає Бога вже в церквах давно, там тільки гроші і розпуста.А попи  під рясою ховають свої нікчемні  душі.Бог на небі а не на іконі якій ви поклоняєтеся.
  • Олена Патлачук

    Як ви усі не розумієте, що мп тут ні до чого. Найстрашніший, неспокутуваний гріх, то віровідступництво. Ми не можемо обирати батьків, віру та Батьківщину. Це нам дано від народження. Ніхто в УПЦ не поминає  кіріла, Онуфрій та наш синод засудив Росію, назвав цю війну ,,гріхом Каїна,,.  Звичайно, є і в церкві  зрадники України,  але то не всі віряни і священство,  а вони мають ФІО  і ними мають займатися СБУ, а не всіх під один шнурок.

    Читач45 reply Олена Патлачук

    Вони мають не ФІО, а українською П І по Б:!!)
  • Natalia Bukhtenko Levkova

    Розумне обличчя…в історію ввійде, як герой🫡

    Читач38 reply Natalia Bukhtenko Levkova

    Хороший сарказм
  • Беркут Володимир

    А чим би ще прославилась Хмельниччина, як не цим ганебним вчинком. Чим Хмельниччина багата то із неї лізе!!!!

    Ольга Нетичук reply Беркут Володимир

    Беркут Володимир який це ганебний вчинок? ПРОСЛАВИЛАСЬ хмельниччина давно блядей руских вигнати з україни а ти ще захищаєщ руське бидло

    Ольга Нетичук reply Беркут Володимир

    Беркут Володимир ти хуйло свої мамаші словп такі скажеш  щоб вона не жерла мухомори і тобі долбойобу не давала

    Виталий Федак reply Беркут Володимир

    Ольга Нетичук хмельницька твердолоба шо ти верзеш ?

    Виталий Федак reply Беркут Володимир

    Ольга Нетичук ХМЕЛЬНИЦЬКА ТВЕРДОЛОБІСТЬ ЦЕ УНІКАЛЬНЕ ЯВИЩЕ І ТИ Є ЙОГО ПРЕДСТАВНИКОМ.

    Виталий Федак reply Беркут Володимир

    Ольга Нетичук  ТВЕРДОЛОБА ! Замітно шо ти бидло хмельницьке твердолобе. Євангелій не буває руських чи українських чи ще яких інших, Євангелія одна. Пересопницьке Євангеліє на якому клянуться президенти теж руська і що ?

    Anna Tesluk reply Беркут Володимир

    Бовдур..

    Беркут Володимир reply Беркут Володимир

    Ольга Нетичук ти що мухоморів обїлась, кого я звинувачую, якого військового? Не кури коноплю, я взалі за військових горою стою.

    Ольга Нетичук reply Беркут Володимир

    Беркут Володимир побили військового і ви сволота звинувачуєте його ти в подвалі не сидиш і на згарищі не сидиш а спиш спокійно бо він тебе захищає цей захисник а тепер попав в рашу і ти нападаєш на нього мало вас бьють

    Ольга Нетичук reply Беркут Володимир

    Виталий Федак пошли на війну свого твердолобого нехай воює

    Беркут Володимир reply Беркут Володимир

    Ольга Нетичук чого, як я? Що ти верзеш?

    Ольга Нетичук reply Беркут Володимир

    Виталий Федак правильно зробив це руска єванглія

    Ольга Нетичук reply Беркут Володимир

    Беркут Володимир а чого така сволота як ти била військового

keyboard_arrow_up