Хмельничанин, який має інвалідність, отримав повістку до військкомату

Хмельничанин, який має інвалідність, отримав повістку до військкомату
Фото ілюстративне
  • Юрій Ерметов, незважаючи на інвалідність, 24 лютого пішов до військкомату. Там йому відмовили, пояснили, що на нього мобілізація не поширюється. 
  • А на початку липня поштою надіслали повістку. Довелось йти до центру комплектації вдруге. 

Хмельничанин Юрій Ерметов викладає математику. Чоловік має інвалідність, однак нещодавно отримав повістку до військкомату. Про це повідомляє "Deutsche Wеlle".

Юрій розповідає, що після повномасштабного вторгнення рашистів, він добровільно з'явився до територіального центру комплектації вже 24 лютого. Однак, на службу його не прийняли, мотивувавши тим, що мобілізація на Юрія не поширюється. А вже в липні чоловіку йому поштою надіслали повістку.

Не зовсім було зрозуміло, що це таке. Я знаю, що є кілька видів повісток: або для уточнення облікових даних, або на проходження медкомісії, або, власне, вже на призов до армії. На моїй повістці це не було вказано. І не було зазначено коли і куди я маю з'явитися, — розповів Юрій Ерметов.

Відео дня

Взявши повістку, викладач таки пішов до військкомату. А там медична комісія знову підтвердила його непридатність для проходження військової служби. Разом з тим, Юрій стверджує: повідомлення від військкомату змусило його понервувати.

— І я собі все це прокрутив у голові, навіть десь думка прокралася: а раптом все ж таки доведеться піти служити? — додав чоловік.

За словами викладача, йому точно не сказали, навіщо викликали до центру комплектації.

Чи можна оскаржити повістку?

За словами адвоката Станіслава Бориса, повістку, отриману Юрієм, теоретично можна було б вважати незаконною, адже вона не оформлена належним чином. Закон вимагає, щоб у документі було зазначено, куди, коли і навіщо має з'явитися військовозобов'язаний.

Також юрист зазначає, що вручати повістки мають право співробітники військкоматів, органів місцевого самоврядування, керівники підприємств та установ, тоді як поліція чи представники тероборони самі цього робити не можуть.

— Якщо повістка вручена неуповноваженою особою або містить не всі необхідні реквізити, аргументи щодо цього можна надавати в суді у разі притягнення до адміністративної чи кримінальної відповідальності, — пояснює адвокат.

За неявку до військкомату для проходження медкомісії передбачено штраф до 3400 гривень. Якщо ж військовозобов'язаний визнаний придатним, але ухиляється від служби, це вже тягне за собою кримінальну відповідальність, можливе покарання — від трьох до п'яти років позбавлення волі.

Нагадаємо, закон про мобілізацію передбачає певні винятки – не підлягають призову особи, що визнані військово-лікарськими комісіями непридатними. Хто може отримати довідку про непридатність до військової служби читайте детальніше в матеріалі Непридатний до військової служби: з якими хворобами не беруть до армії

Якщо ж людина здорова, то як знати куди саме візьмуть? Висновки медкомісії також можуть впливати на вид служби мобілізованих. Кожен рід військ та кожен підрозділ має свої умови щодо здоров’я бійців. Читайте про це в матеріалі Вимоги до здоров’я мобілізованих у різних родах військ (ІНФОГРАФІКА)

Крім того, є кілька категорій людей на особливий період, які не підлягають призову до української армії під час загальної мобілізації в Україні. Про них читайте в статті Здорові, але не служитимуть: кого не будуть мобілізувати

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (12)
  • Даурия Кравчук

    Запрошення до війскомату не завжди має закінчуватися призовом до лав ЗСУ. Можливо хлопчина гарний айтішник або ще щось,що допоможе хлопцям на  передовій навіть на відстані.
  • Елена Золотарёва

    Зовсім вже немає про що писати, тільки про те, що "чоловіка і вдруге не мобілізували, але змусили понервувати"?..
  • Hennadii Bazovskyi

    А депутат або інша сука отримала пільги інвалідів
  • Маріна Башко

    Нема кому діти депутатів виїхати, то нехай інваліди ідуть обороняти їхні сраки, а самі будуть сидіти у в.р і придумувати дибільні закони і зарплати собі піднімати, але Бог все бачить, за що гинуть хлопці, 🇺🇦

    Es fero reply Маріна Башко

    ви праві окрім одного , де бог?? постійно сама себе запитую коли такі жахи в Україні

keyboard_arrow_up