На будинок-пам’ятку архітектури по Володимирській хочуть "посадити" другий поверх

На будинок-пам’ятку архітектури по Володимирській хочуть "посадити" другий поверх
  • Невеличка будівля на Володимирській, 38 має понад столітню історію.
  • Історики забили на сполох. Нещодавно над архітектурною пам’яткою почав рости другий поверх.
  • Будівельні роботи поки призупинили та чи надовго?

Спотворений будинок на Володимирській помітив хмельницький мандрівник Юрій Даценко. Він разом з дружиною Катериною вже багато років подорожує  Хмельниччиною в пошуках мальовничих куточків та історичних пам’яток. Навіть тих, про існування яких нічого невідомо. Кажуть, тим ще цікавіше.

"Черговий приклад бездіяльності влади" 

Юрій Даценко розповів журналістам vsim.ua, що натрапив на будинок лише напередодні відкриття у Хмельницькому туристичного сезону. Те, що побачив, викликало обурення. Зверху невеличкої будівлі почали докладати другий поверх.

Відео дня

- Будівля на Володимирській - це черговий приклад бездіяльності влади і нахабства власників/орендарів, котрі під виглядом ремонту даху та перекриття просто добудовують другий поверх. Розвалено комини, а, відповідно, і печі всередині приміщення. Тобто, його перетворюють на чергову шкаралупу, котра не нестиме ніякої історичної цінності, - пояснює Юрій Даценко.

Колись тут був будинок вікарства - єпархіальне Проскурівсько-Летичівське вікарство. З 1921 році його очолював вікарний єпископ Валеріан (Василь Рудич) — знаний на Поділлі духовний діяч. Про будівлю  у своєму історичному нарисі «Прогулянка Проскуровом» пише краєзнавець Сергій Єсюнін.

«Там все правильно»
В обласному управлінні культури національностей, релігій та туризму облдержадміністрації заспокоюють. Мовляв, питання вже давно вирішили і будівельні роботи припинили.

- Коли прийшли наші працівники з пам’яткоохоронного відділу, вони призупинили будівництво. Будівля залишиться в тому ж стилі. Тобто вона не буде серйозно змінена. Будівельні роботи вже призупинили. Проектно-кошторисну документацію затвердили. Був архітектор, який з нами зв’язався. Тобто, всі умови по законодавству виконані. Там все правильно, - пояснила начальниця управління Ірина Трунова.

Про ситуацію наслухані й в міській раді. Заступник мера Андрій Бондаренко каже, що проект реконструкції будинку погоджували на консультативній раді. І на останньому засіданні його погодили з урахуванням змін.

- Проект реконструкції будинку двічі розглядався на  консультативній раді при управлінні культури ОДА і на останньому її засіданні він був погоджений з урахуванням запропонованих на консультативній раді змін. Подробиць розгляду не знаємо, бо член консультативної ради від міської ради Олександр Чорнієвич не був присутній на її засіданні через те, що його повідомили запізно. На підставі рішення консультативної ради управління архітектури внесло зміни в будівельний паспорт будівлі. Будівництво призупинили очевидно через те, що чекали рішення консультативної ради та змін до будівельного паспорту, - каже Андрій Бондаренко.

«Треба тримати ситуацію на контролі»

Ігор Западенко, краєзнавець

- Зараз будівлі стоїть в тому стані, що встигли зробити. Будівельників звідти постягали ледь не за штани. На папері можна намалювати все, що завгодно. Найперше, перед тим, як навіть робити ремонт на історичній пам’ятці, треба звернутись до консультаційної ради обласного управління культури, національностей, релігій і туризму. Вона має розглядати, що там має робитися і як, чи дозволити чи заборонити. В нас такі ситуації по місту регулярно і постійно. В нас мав нарешті з’явитись відділ при міському управлінні культури, який має займатись охороною культурних пам’яток. Але поки в порядок їх ніхто не приводить.  Спочатку люди сигналізують вже після того, як трапилась така дія. Поки в місті немає такого підрозділу, все лягає на обласні структури. А в обласному управлінні ж всі пам’ятки області є. Це нормальний механізм, який діє там, де є громадянське суспільство. Коли не якісь інспектори ходять і дивляться, чи раптом щось не трапилось. Зараз в нас все на самодіяльному рівні. Все, що робиться, то все завдяки таким сигналам громадян. В будь-якому випадку, тримати ситуацію на контролі.

Друзі, ми продовжуємо слідкувати за темою. Слідкуйте за оновленнями на vsim.ua. 

 Читайте також: «Хмельницький – місто без обличчя»: як руйнуються історичні пам'ятки

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Michael Dieselstar

    Беззаконня в центрі міста та під носом мера. Ай я яй
  • Дмитрий Казанцев

    У місті пам'ятники старовини і так можна порахувати на пальцах.Знищується останнє!

    Олег Олегович reply Дмитрий Казанцев

    а потім спихати всьо на попередників. Це все, що вміє наша влада.  Чому в інших містах за цим слідкують, намагаються зберегти, гроші виділяють. В нас аж страшно  глянути
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації 14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість 13:43 У Хмельницькій митниці новий керівник. Що про нього відомо 13:02 На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled 12:40 Загинули двоє військових з Хмельниччини: Олег Улянчук та Микола Кулябін 12:06 Дружина Гереги стала власницею квартири за 38,9 мільйона 11:55 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up