У Шепетівці демонтують пам’ятник Миколі Островському: що відомо

У Шепетівці демонтують пам’ятник Миколі Островському: що відомо
  • Мова про демонтаж цього пам’ятника ведеться ще з весни. 

  • Та знесення досі відкладали. 

  • Дізнавайтесь подробиці. 

Ще наприкінці травня на Хмельниччині вирішили демонтувати пам’ятник Миколі Островському. Він розташований на території Музею пропаганди у Шепетівці. Тоді ж на сайті Хмельницької обласної ради опублікували проект рішення про демонтаж. Ініціатором цього став перший заступник Хмельницької облради Володимир Гончарук. 

— До мене, як до першого заступника Хмельницької облради, звертаються мешканці Хмельниччини, які висловлюють своє обурення, що попри повномасштабне вторгнення росії на територію України, на Хмельниччині досі стоять пам’ятники ідеологам комуністичної системи, — йшлося у зверненні Гончарука. 

Монумент планували демонтувати ще до 1 липня 2022 року. Однак, досі цього не зробили. 

Відео дня

Чому раніше не демонтували пам’ятник 

Нагадаємо, ми розповідали, що пам’ятник Миколі Островському має статус “пам’ятки місцевого значення”. Крім того, він занесений до державного реєстру. Аби його можна було демонтувати, не порушуючи при цьому чинного законодавства, монумент слід було спершу виключити з реєстру. 

На початку жовтня голова обласної військової адміністрації повідомив, що Мінкульт таки виключив пам’ятник Островському з переліку “пам’яток місцевого значення”. Це означало, що тепер його можна демонтувати. 

У середу, 30 листопада, Сергій Гамалій повідомив, що демонтажу таки бути. Його проведуть сьогодні, в останній день осені 2022-го. 

— Нації, які забувають про своє минуле, не мають майбутнього. Тому нашу історію пам'ятаємо, робимо висновки, але символів комуністичного минулого позбуваємося. Сьогодні пам'ятник Миколі Островському, що у Шепетівці, готуємо в дорогу на "вічне" збереження, — зазначив Гамалій. 

 

Після цього монумент мають передати Музею пропаганди для подальшого зберігання.

На місцевому сайті "День за днем" зазначено, що шепетівчани, які проходили повз пам'ятник під час робіт з демонтажу, див­ля­чись на нього, вис­ловлю­валися по-різ­но­му: од­ні під­три­му­ють зне­сен­ня пам’ят­ни­ка, а ін­ші шко­ду­ють, бо ка­жуть, що са­ме так впіз­на­ва­ли Ше­пе­тів­ку в сві­ті.

Це та наступні фото - з сайту День за днем

Хто такий Микола Островський

Микола Островський — радянський військовий та партійний діяч. Він був учасником встановлення радянської влади в Україні та боротьби з повстанським рухом. 

У 20-х роках минулого століття був співробітником Ізяславської ЧК, секретарем окружкому комсомолу в Шепетівці. Островський - один із тих, хто намагався дискредитувати українську визвольну боротьбу 1917-1921 років. В радянські часи його роман “Як гартувалася сталь” вважали символом відданості комуністичним ідеям. 

А такий собі героїчний образ письменника Миколи Островського та його літературна творчість – один із найбільших міфів радянської пропаганди часів сталінізму. Відомий історик Петро Кралюк, який нині викладає в Острозькій академії розповідає, що Островський був сином корчмаря, з якого згодом зробили героя революції. Детальніше про це можна прочитати  за посиланням.

Історія пам’ятника в Шепетівці

Що ж до монументу, то на честь Миколи Островського ще в 1966 році у Шепетівці звели меморіальний комплекс із музеєм та пам’ятником. Згодом його перейменували на Музей пропаганди. 

Автором пам’ятника Островському є відомий український скульптор Валентин Зноба. Він створив чимало монументів в Україні і за кордоном. Його творінню належить монумент Анні Київській у Франції та козакові Мамаю в Києві. А от на Хмельниччині є ще один витвір Зноби — пам’ятник Устиму Кармалюку в Летичеві.

А як вважаєте ви? Чи потрібно демонтовувати цей пам'ятник? Пишіть ваші думки в коментарях.

Нагадаємо, минулої суботи в Хмельницькому прибрали радянський танк, який стояв між вулицями Кам’янецька та Сковороди. Наразі він знаходиться в міській ритуальній службі. Тепер же хмельничанин створив петицію та пропонує на тому місці встановити пам’ятник “Захисникам України”. Детальніше про це читайте за посиланням

Читайте також:

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (18)
  • Oleg Popielnicki

    Скільки спілкувався з шепетівськими, жоден з них не говорив негативно про місцевий музей Островського. Навпаки, пишалися тим, що в них таке є. На мою думку, хай би пам'ятник йому стояв. Бо якщо порахувати, в масштабах всієї України подібні споруди стоять масово. Коштів на їхній демонтаж потрібно багато. Так от, нехай би ці гроші пішли на іншу справу, а демонтаж доручити всім бажаючим. За власний кошт. Виключно.
  • ХУСТ ЛЕНОВ

    Краще б себе демонтували. Дбл
  • Vitaliy Petrovich

    Ломать не строить!
    Шариковы)))
  • Читач23

    Геть комуністичного гада!

keyboard_arrow_up