"На вулицях нікого не хапатимуть": чи буде посилення призову після Нового року

"На вулицях нікого не хапатимуть": чи буде посилення призову після Нового року
  • Зібрали інформацію від командування ЗСУ, Міноборони та Офісу Президента.

  • Дізнавайтесь чи планують додатково мобілізовувати в січні 2023 року.

В Україні розпочалась мобілізація одразу після початку повномасштабного вторгнення рф – 24 лютого. Про це того дня оголосив президент Володимир Зеленський. Після того термін дії мобілізації та військового стану тричі продовжували. Востаннє — до 19 лютого 2023 року. 

Чи буде призов у січні

Наразі в країні не планують додаткового мобілізовувати військовослужбовців після Нового року. Разом з тим, все залежить від поточної ситуації на фронті. Про це на брифінгу, який відбувся 19 грудня, розповів начальник управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ Збройних Сил України Роман Горбач.

Він зазначив, що всі показники за кількістю особового складу є плановими — вони прораховуються Генштабом. Нині мобілізація здійснюється планово, навіть з урахуванням поточної обстановки в рф. 

Відео дня

— Говорити, що після Нового року буде чергова хвиля не можна. Всі фактори, які впливають, давно враховані. І той фактор, що в росії пройшла мобілізація і по заявках призвано від 200 до 300 тисяч громадян, все давно врахована. Зараз ми працюємо відповідно за планом і ніяких хвиль не передбачається, — пояснив Горбач. 

Він також підкреслив, що мобілізація в Україні проходить постійно та планово. Військове керівництво прорахувало ситуацію заздалегідь.

Можливо будуть якісь корегування в планах, але наперед все прораховано, — додав Роман Горбач.

Відомства про мобілізацію

Додамо, нещодавно заступниця міністра оборони Ганна Маляр спростувала інформацію про нібито нову хвилю мобілізації після Нового року.  Вона також наголосила, що продовження мобілізації для українців залежить від перебігу бойових дій. 

Роман Горбач також вказав, що насамперед до війська беруть тих, хто має досвід проходження військової служби. 

Радник голови Офісу Президента Михайло Подоляк в інтерв’ю 24 каналу розповів, що наразі в країні вистачає людей на фронті та в теробороні. Проте, якщо ЗСУ та Міноборони скажуть, що ситуація змінилася, то можуть організувати доукомплектацію. Якщо таке буде — про це додатково мають повідомити.

— Війна не закінчилася. Бої – вкрай інтенсивні. Українці мають розуміти, може настати час, коли знадобиться додаткова мобілізація певних військових спеціальностей. Крім того, бійцям, які вже довго воюють, потрібно забезпечити ротацію, – зазначив радник.

Він додав, попри те, що бійцям, які перебувають по 8-9 місяців на передовій необхідна ротація, важливо не нагнітати ситуацію.

На вулицях нікого не хапатимуть, але якщо людина переїхала з одного міста в інше, необхідно стати на облік, – попередив Подоляк.

За словами головнокомандувача Збройних сил Валерія Залужного, українська армія добре укомплектована. Але захисникам необхідна зброя та військова техніка.

Нагадаємо, в листопаді мобілізацію та військовий стан в Україні продовжили на 90 днів - до 19 лютого 2023 року. 

Чому воєнний стан і мобілізацію продовжують на 90 днів

В Україні тричі за час повномасштабної війни продовжували воєнний стан не на 30 днів, а одразу на 90. На “24 Каналі” пояснюють, що це гранично можливий період продовження воєнного стану, але кількість продовжень не обмежена.

Ще у травні, коли президент Володимир Зеленський вперше запропонував продовжити воєнний стан на 90 днів, нардеп Федір Веніславський пояснив, що у такого рішення є кілька аспектів. Перший — стратегічний. Адже наступ потребує значно більше часу, ніж оборона.

Другий — юридичний. Він полягає у тому, що за кожне продовження воєнного стану представники України в ООН повинні доповідати генсеку організації, оскільки цей режим передбачає обмеження певних конституційних прав та свобод громадян. Відтак, необхідність щомісяця доповідати в ООН відпала.  

Мобілізація ж зараз є необхідною для укомплектування Збройних Сил України та для ротації тих, хто зараз захищає нашу державу на фронті. Відповідно, якщо тривають бойові дії, то й призов теж повинен тривати.

 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • olga olga

    ГАНЬБА!!! Вже хапають усіх на вулицях!! Січень 2023 рік

keyboard_arrow_up