Навіщо Хмельницький уклав договір про побратимство з Наманганом: пояснення Симчишина

Навіщо Хмельницький уклав договір про побратимство з Наманганом: пояснення Симчишина
  • Узбекистанське місто стало чотирнадцятим побратимом Хмельницького.

  • Розповідаємо, чим два міста зацікавили один одного.

Хмельницький уклав чергову угоду про побратимство з узбекистанським містом Наманган. Підписання договору відбулося минулої п’ятниці, 28 травня. Для цієї події з Хмельницького до Намангану вирушила ціла делегація на чолі з міським головою Олександром Симчишиним. Місто Наманган під час підписання договору про побратимство представляв його хокім Гофір Джамалов. Розповідаємо, що відомо про Наманган та чому саме з ним вирішили побрататися в Хмельницькому.

Що відомо про Наманган

Наманган розташований на сході Узбекистану та на півночі Ферганської долини. Остання особлива тим, що з усіх сторін оточена горами. Внаслідок цього в долині теплий та сонячний клімат, який сприяє вирощуванню сільськогосподарських культур, зокрема бавовни.

За чисельністю населення місто є другим в Узбекистані. Як розповів міський голова Олександр Симчишин, два роки тому в Намангані жило 450 тисяч осіб. Зараз, за офіційними даними, — 750 тисяч, а за неофіційними — майже мільйон.

Відео дня

Чому саме з Наманганом уклали договір про побратимство

Перемовини щодо побратимства між Хмельницьким та Наманганом тривали пів року. Як розповів міський голова Олександр Симчишин, під час пошуку партнерства в першу чергу шукали економічну вигоду. І саме в переговорах з Наманганом її побачили.

— Наманган є лідером текстильної галузі в Узбекистані. В Намангані тисячі підприємств є виробниками тканин, текстильна галузь в Намангані №1, і саме тканини Наманган готовий постачати в Хмельницький для нашої швейної промисловості, маючи власну бавовну. А легка промисловість, і, зокрема, швейна галузь, є однією зі стратегічних галузей міста Хмельницького в стратегії розвитку до 2025 року, — сказав Олександр Симчишин.

Як розповів міський голова, хмельницькі підприємці побачили в Намангані дешеву та якісну продукцію — кращу, ніж китайська та турецька. Планується, що з Намангану на швейні підприємства Хмельницького постачатимуть тканини та одяг різного ступеня готовності. Крім того, є можливість створення спільних підприємств, розподіляючи операції з виготовлення одягу між підприємствами двох міст.

— На серпень ми вже плануємо візит нашої бізнес-делегації, винятково бізнес, в Наманган. І ми реально в серпні чекаємо перших контрактів, укладених між нашими легковиками й виробниками тканин, — сказав Олександр Симчишин.

За словами міського голови, у Намангані зацікавилися трансформаторами, які виготовляють в «Укрелектроапараті», а також аграрною продукцією, наприклад, медом.

Крім того, є перспектива ознайомлення з досвідом Намангану у сфері освіти. Там створили моноцентр, в якому навчають молодь робітничим професіям на зразок швачок та кухарів — загалом 27 спеціальностей. Термін навчання складає 3-4 місяці, тим часом як у хмельницьких училищах — до трьох років. При цьому програма складається переважно з практики, а не з теорії, і навчання відбувається на сучасному обладнанні.

За словами Олександра Симчишина, про скорочення термінів навчання у Хмельницькому не йдеться, оскільки місцева влада не може втручатися у програму. Проте запозичення досвіду дозволить покращити якість освіти, адже випускників хмельницьких училищ роботодавці все одно змушені навчатися протягом тих же 3-4 місяців.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Людмила Людмила

    В Намангане яблоки  зреют ароматные.
    На меня не смотришь ты, неприятно мне.
  • Игорь Шулаков

    Ооо....Узбеки , это ближе...а то Европа какая то...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
13:02 На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled 12:40 Загинули двоє військових з Хмельниччини: Олег Улянчук та Микола Кулябін 12:06 Дружина Гереги стала власницею квартири за 38,9 мільйона 11:55 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 11:41 Хмельницькі волонтери везуть авто військовим: потрібно пальне 11:01 Погрожував і вимагав пенсію. У Волочиську онук кривдив бабусю 10:15 Куди вступити після 9 та 11 класу: огляд навчальних закладів Хмельницького 10:02 Звільнено працівницю ТЦК, яка зі стоматологом організувала корупційну схему на Хмельниччині 09:02 У Кам’янці-Подільському відкрили меморіальну дошку саперу Івану Остапову photo_camera 21:21 У Хмельницькому призупинять опалювальний сезон 20:24 Зґвалтування 6-річної дитини та 76-річної жінки: сексуальні злочини на Хмельниччині 19:02 Через війну не вистачає водіїв: яка ситуація в громадському транспорті Хмельницького photo_camera 18:27 Чергова сесія Хмельницької обласної ради: які рішення приймали photo_camera 16:01 У Хмельницькому районі підприємець незаконно зрубав дерев на пів мільйона 15:08 У Хмельницькому районі зіткнулись два «Renault». Є постраждалий 14:58 Вибух гранати в квартирі на Хмельниччині: в реанімації підліток 13:42 10 тисяч доларів за непридатність до служби: схема від представниці ТЦК і стоматолога photo_camera 13:17 30 березня в Хмельницькому відкриють мотосезон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up