Найкращі статті у Вікіпедії про Хмельниччину

Найкращі статті у Вікіпедії про Хмельниччину
Меджибізький замок, палац Санґушків в Ізяславі та Дунаївці
  • Українська Вікіпедія налічує понад 1,2 мільйона статей.

  • Тим часом більшість українців все ще надають перевагу російській.

  • Зібрали для вас найкращі статті про Хмельниччину українською.

Український розділ найпопулярнішої онлайн енциклопедії — Вікіпедії — був запущений понад 19 років тому, 30 січня 2004-го. Відтоді користувачі розділу створили понад 1,2 мільйона статей. За цим показником україномовна Вікіпедія посідає 16 місце серед сайтів іншими мовами.

Попри велику кількість контенту, Вікіпедія російською в Україні є більш популярною за українську. Так, у лютому цього року російський розділ відвідали понад 13,9 мільйона разів з України, а український — майже 12 мільйонів. Ці дані розраховані за показниками з сайту SimilarWeb. Тобто російську Вікіпедію українці відвідують частіше за українську.

Втім, тенденції останніх років показують, що розділ українською в Україні набирає популярність, і зрештою має обійти розділ російською. Так, у березні минулого року російську Вікіпедію українці відвідували удвічі частіше за українську.

Відео дня

Прискорити цей процес варто вже зараз, а почати можна зі статей про Хмельниччину та людей, пов’язаних з нею. Ми обрали статті з української Вікіпедії, які мають статус «вибрана» та «добра». Це матеріали найвищої якості, обрані учасниками.

Вибрані статті

Гіпотези про заснування Кам'янця-Подільського — гіпотези, які роблять спробу з'ясувати, коли було засновано місто Кам'янець-Подільський (нині один із районних центрів Хмельницької області України).

Дунаївці — місто в Україні, центр Дунаєвецької міської територіальної громади і Дунаєвецького району Хмельницької області. Розташоване на річці Тернава, за 22 км від залізничної станції Дунаївці на лінії Ярмолинці — Ларга та за 68 км від Хмельницького. Населення — 16 448 мешканців (за переписом 2001 року).

Історія Сатанова — історія містечка, а нині селища міського типу Сатанів Городоцького району Хмельницької області. Відомий в історичних документах з 1404 року, Сатанів входив до складу Великого князівства Литовського, Речі Посполитої, Османської та Російської імперій, Української Народної Республіки, Радянського Союзу, а після розпаду останнього перебуває в складі незалежної України.

Замковий міст — міст у Кам'янці-Подільському, одне з семи чудес міста, пам'ятка архітектури національного значення. Сполучає Старе місто, розташоване на півострові у петлі річки Смотрич, із фортецею на мисі. Проліг на вузькому перешийку між двома правими берегами Смотрича. Народна назва — Турецький міст.

Костел святого Михайла та монастир ордену отців бернардинів (пол. Kościół św. Michała i klasztor oo. Bernardynów) — пам'ятка сакрального будівництва епохи маньєризму, колишній римо-католицький монастирський комплекс, закладений на початку XVII століття, архітектурна домінанта міста Ізяслава на Волині. Між 1797–1815 роками — головна резиденція Руської провінції непорочного зачаття Пресвятої Діви Марії бернардинів.

Палац князів Санґушків — барокова будівля, частина архітектурного комплексу, розташованого на обширі Новозаславського замку (нині місто Ізяслав Хмельницької області), що ефектно розкинувся на мисі при впадінні річки Понори до річки Горині. Палац збудовано у 1754 — 1770 роках для Барбари Санґушкової як приватна резиденція і урядовий центр волинських володінь князів Санґушків.

Федір Олександрович Колодій (24 січня [8 лютого] 1872, Рудьківка, нині Бобровицький район, Чернігівська область — травень 1920, м. Кам'янець-Подільський) — військовий діяч Російської імперії та Української Народної Республіки, генерал-поручник армії УНР. Учасник Російсько-японської війни, Першої світової війни та Перших визвольних змагань. Командувач обороною Кам'янця-Подільського.

Остапенко Сергій Степанович (6 [18] листопада 1881, Троянів, Волинська губернія, Російська імперія — 21 січня 1938, Харків) — український економіст, державний і політичний діяч. Голова Ради народних міністрів Української Народної Республіки від 13 лютого до 9 квітня 1919 року. Протягом 1919-1920 років жив у Кам’янці-Подільському, працював у сучасному університеті імені Огієнка.

Добрі статті

Миньківці — село в Україні, у Дунаєвецькій міській територіальній громаді Кам'янець-Подільського району Хмельницької області. До адміністративної реформи 19 липня 2020 року село належало до Дунаєвецького району. Розміщене на берегах річки Ушиці за 36 км від залізничної станції Балин на лінії Ярмолинці — Ларга та за 89 км від Хмельницького. Населення становить 1479 осіб (за переписом 2001 року).

Плужне — село в Україні, в Шепетівському районі Хмельницької області. Населення становить 3297 осіб (на 2001 рік). Село розташоване на заході району за 24 км від міста Ізяслава та за 44 км від міста Шепетівка. В околицях населеного пункту бере початок річка Устя — права притока Вілії. З 11 лютого 2019 року входить у Плужненську сільську громаду і є її адміністративним центром.

Ботанічний сад Хмельницького національного університету — пам'ятка природи у місті Хмельницькому. На його території зростають квітково-декоративні рослини, дерева та кущі, які використовуються у наукових та навчальних цілях. Ботанічний сад Хмельницького національного університету є об'єктом природно-заповідного фонду області та ботанічним садом місцевого значення: 2,21 гектара його території охороняються законом; загальна площа становить 4,8 гектара.

Дністер (молд./рум. Nistru; антична назва — дав.-гр. Τύρας, лат. Tyras, дав.-рус. Дънѣстръ) — річка на південному заході України та в Молдові (частково на кордоні обох країн). При впаданні до Чорного моря утворює Дністровський лиман. Третя за довжиною в межах України (після Дніпра й Південного Бугу) та дев'ята в Європі. Від Галича до Хотина річка утворює Дністровський каньйон, який з 2008 року внесено до списку семи природних чудес України.

Битва під Костянтиновом (сучасний Старокостянтинів) — битва, що відбулася 26 липня — 28 липня 1648 року під час Національно-визвольної війни 1648—1657 років між українською козацько-повстанською армією Максима Кривоноса та урядово-магнатськими військами Польської Корони.

Сердюцька дивізія — військова формація, створена у липні 1918 року урядом гетьмана Павла Скоропадського на зразок російських гвардійських полків Російської імперії. Формувалася з добровольців (18 — 25 років) і призовників 1899 року народження, переважно із заможнішого селянства Лівобережжя. У жовтні 1918 нараховувала близько 5000 бійців, командир дивізії — полковник В. І. Клименко. Протягом 1919-1920 років брала участь в обороні Хмельниччині від більшовиків.

Замок князів Острозьких — резиденція князів Острозьких, збудована на мисоподібній ділянці при злитті річок Случі та Ікопоті, як органічна частина міської інфраструктури Старокостянтинова в останній чверті XVI століття. Був занесений до Державного реєстру національного культурного надбання під охоронним номером 765/0.

Меджибізький замок — пам'ятка фортифікаційної архітектури XVI століття. Стилістика пам'ятки змішана — від мурованого будівництва литовської доби до східноєвропейського ренесансу та псевдоготики XIX ст. Розташований у селищі Меджибіж Хмельницької області, у верхів'ях Південного Бугу, при впаданні в нього річки Бужок, за 30 км на схід від міста Хмельницький і за 4 км на північ від автошляху М12.

Палац князів Санґушків — еклектична будівля, частина архітектурного ансамблю XVIII — початку XX століть, який був розташований на узвишші по правому березі річки Деражня (нині Утка) в містечку Славута на Волині. Зразок резиденційної архітектури князів Санґушків.

Вежа-каплиця аріанська (соцініанська) (також гробівець Сенют (пол. Grob Aryański Sieniutow, каплиця Сенют) — будівля релігійної архітектури, єдина частково вціліла пам'ятка села Тихомель Білогірського району Хмельницької області в Україні. На малюнку Наполеона Орди датується 1628 роком. Традиційно датується першою чвертю XVII століття.

Костел Матері Божої Громничої та домініканський монастир — готичний, з елементами бароко, архітектурний комплекс у старій частині міста Старокостянтинів на історичній Волині в Україні. Осередок чернечого життя римо-католицького ордену отців домініканців протягом 1613–1832 років. Після розформування монастиря і перебудови храму на російську церкву наприкінці XIX століття, відомий також як собор Воздвиження Чесного Хреста.

Костел Святого Йосифа та монастир лазаристів (пол. Kościół św. Józefa Oblubieńca i klasztor oo. Misjonarzy) — комплекс колишнього монастиря католицького товариства лазаристів і костелу Святого Йосифа, що розташований на вул. Шевченка, 10, (колишній Старокостянтинівській) в Ізяславі. Костел є єдиною нині діючою католицькою культовою спорудою в місті, що використовується парафією Святого Йосифа.

Михайло Іванович Каревич (рос. Михаил Иванович Каревич; нар. 27 березня (8 квітня) 1895, Кам'янець-Подільський, нині Хмельницької області — пом. 23 жовтня 1957, Москва) — російський скрипаль родом з України. Заслужений артист РРФСР (1930-і). Заслужений діяч мистецтв РРФСР (1954).

Мачтет Григорій Олександрович (3 [15] вересня 1852, Луцьк — 14 [27] серпня 1901, Ялта) — український і російський письменник, революціонер-народник. Писав переважно російською мовою. Навчався та викладав у Кам’янці-Подільському.

Спиридон Феодосійович Черкасенко (24 грудня 1876, м. Новий Буг — 8 лютого 1940, Прага, Протекторат Богемії і Моравії) — український письменник, драматург і педагог. Ім'я народного вчителя та письменника Спиридона Черкасенка в радянські часи викреслили з літературного процесу й заборонили на території України від початку 1920-х років. Його творчість дозволили вивчати тільки після проголошення незалежності України. 1919 року жив у Кам’янці-Подільському.

Феофіл (Теофіл) Гаврилович Яновський (12 [24] червня 1860, Миньківці, Кам'янець-Подільський район — 8 липня 1928, Київ) — український терапевт, пульмонолог, фтизіатр, нефролог, доктор медицини, професор, дійсний член Всеукраїнської академії наук (від 1927 року). Батько Яновського Віктора Феофіловича. Закінчив Третю київську гімназію (1878) та медичний факультет Київського університету (1883).

Стефан Хмелецький гербу Бонча (пол. Stefan Chmielecki, 1595 (?) — 20 лютого 1630, Новий Меджибіж) — державний і військовий діяч Речі Посполитої. Староста овруцький і таборівський, хорунжий брацлавський, воєвода київський (1630). З 1626 року керував обороною України від татарських наїздів. Перемагав їх у битвах під Мартиновом (1624) і Білою Церквою (1626). Учень гетьмана Станіслава Жолкевського. Виступав за тісний союз між шляхтою і козацтвом.

Вибраний список

Міста і селища міського типу Хмельницької області. До складу Хмельницької області входять 13 міст та 24 селищ міського типу (містечок), а загальна кількість їх становить 37 найменувань. Найбільшим містом області є Хмельницький з населенням у 274 582 осіб за даними Державної служби статистики України від 1 січня 2021 року.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (5)
  • Марія Федоришин

    Ті товариші, які говорять рашиською, то вони у нас заблудилися. Нехай валять там де нею какають. А Україна має свою мову українську солов'їну.
  • Julia Sunman

    Тому що в російській вікіпедії більше інформації і є статті, яких нема зовсім в українській вікіпедії
  • Віталій Українець

    Гарні  статі!

    Але герб м. Хмельницький не правильний!

    Всі три стріли мають бути вверх.
  • Pavlo Lutenko

    лЄніна в Дунаївцях не має вже 8років.

keyboard_arrow_up